Rozhovory

Pod ledovou hladinu

Pod ledovou hladinu
S otužováním se v době covidové pandemie stal hit. Lidé se noří do ledové vody, válejí se ve sněhu nebo se polonazí a s kulichy na hlavách brouzdají př

Davide, kdy nejlépe začít s otužováním?
Začni teď! Přiznávám, že patřím k té extrémnější klice otužilců, někteří moji žáci rozhodně nezačali ani trochu pozvolna. Ale je pravda, že pokud jsme zdraví, pak první ponor můžeme absolvovat uprostřed zimy. To, co nás brzdí je hlava a vlastní sebevědomí. Potřebujeme se poznat a uvěřit, že to dokážeme. Proto je dobré znát základy. Ty předávám na workshopech nebo právě v knize.

Jaké jsou benefity otužování?
Těch benefitů je celá řada. Posilování imunity, rozšiřování komfortní zóny, posílení kardiovaskulárního systému, hormonálního i nervového atd. Ale hlavně – budete se cítit skvěle! A možná vám to změní život.

Můžete shrnout nejdůležitější zásady otužování?
Je to přeci jenom vystavení organismu prostředí, které je z krátkodobého hlediska smrtelné. Takže je to hlavně bezpečnost. Choďte do vody, kterou znáte a vždy s někým. A pak také postupné kroky. Netrhejte hned rekordy. Berte to jako příležitost poznat sám sebe a rozvíjet se. V samotné vodě se pak snažte být uvolnění a mít vše pod kontrolou.

Začni teď! je průvodcem na cestě k ledové vodě. Co je to hlavní, co chcete čtenářům předat?
V knize najdete dvě roviny. Za prvé rady, jak se začít otužovat, jak s tím pokračovat, jakých chyb se vyvarovat a vlastně návod, jak si to hlavně užít. Kromě toho v ní najdete mou cestu k rekordům a vlastně i sobě samému. Otužování i cesta k rekordům mě mnohé naučila a jsem jiný než před tím. Jsem více v souladu, myšleno obecně.

Vaše oblíbené místo pro ponor?
Miluji přírodní vodu, hory a klid. V Krušných horách mám pár míst, ale nejvíc si to užívám někde v ledovcových tůních mezi horami, kde jsem sám. Mám taková místa.

S kým se rád otužujete?
Objevil jsem, jak je příjemné se otužovat sám. Mám více prostoru se na sebe soustředit. S podobně naladěnými přáteli je to příjemnější.

Máte nějaký otužilecký rituál?
Pokud se chcete soustředit na samotný ponor, tak je dobré nastavit hlavu tak, abyste se dostali do stavu plné koncentrace. Rituál vám v tom pomůže. U mě to není nic speciálního. Přijdu k vodě a začnu se vykecávat. Tím se uvolním, před vstupem zavřu oči, udělám 5 až 10 hlubokých nádechů a vstoupím do vody. Při výstupu si pak opláchnu obličej nebo se na vteřinu potopím a poděkuji. Tím se umocní příjemné pocity, které zažívám.

Jaký je Váš rekord ve studené vodě? A je vůbec důležitý čas, který ve studené vodě strávíte? Proč?
Trhat rekordy není dobrý nápad. Více než 5 minut v ledové vodě vám nepřinese benefity. Naopak to může uškodit. V rámci tréninku jsem v ledové vodě plaval nejvíc 20 minut.

Co děláte v letních měsících, čím nahrazujete zážitky z otužování?
Znám místa, kde je studená voda i v létě. Často vyrážím na hory v Česku nebo v cizině. Ale je důležité, aby si organismus odpočinul. Během léta se pak hlavně potápím. Během potápění mám dostatečný kontakt s vodou.

David Vencl

Český reprezentant ve freedivingu. Původním povoláním je učitel tělovýchovy a matematiky. Je držitelem několika národních rekordů a světového rekordu plavání pod ledem na jeden nádech. Věnuje se lektorování v oblasti dechové terapie, otužování a freedivingu. Žije s rodinou v Teplicích.

Image
Vystudovala jsem francouzštinu a češtinu na brněnské univerzitě. Jsem nenapravitelná optimistka, která díky dcerám věří v jednorožce, dobré lidi a šťastné konce. Ráda píšu a čtu a nepřestávám žasnout nad krásou našeho jazyka.