Rozhovory

S Jiřím Dittrichem o Elementu a chystané tetralogii Tristan

S Jiřím Dittrichem o Elementu a chystané tetralogii Tristan
Svůj první rukopis začal psát v 16 letech. Dnes už je autorem šesti knih, které vydává pod hlavičkou vydavatelství Epocha. Baví jej psát, vytvářet scénáře a nořit se do příběhů, které by sám rád jednou zažil. 

Elementum. Už jenom název napovídá, o co by se ve tvé tetralogii mohlo jednat. Představ trochu našim fanouškům, o co ve tvém světě vlastně jde.
Kniha se zakládá na legendě, v které před tisíci lety našemu světu vládla říše, jejíž obyvatelé měli – než byli nuceni se skrýt – moc nad přírodními elementy. Dostáváme se ale do současnosti k mladíkovi jménem Alex, který je dědicem trůnu této skryté říše, ale je vychovávaný mezi obyčejnými lidmi. A jelikož v říši propukla občanská válka, je povolán zpět. Aby ale pomohl vše urovnat, nejdříve se musí naučit ovládat své schopnosti nad živly.

Když jsme si odbyli tu nejméně oblíbenou otázku, kterou autoři slýchají, můžeme se přesunout k té druhé. Jak tě to vlastně napadlo? Kdy a jak přišla ta myšlenka, že chceš psát zrovna o takovém světě?
Bylo mi 16 a měl jsem angínu. Koukal jsem zrovna na animák Kunf-fu panda, kde mě oslovilo prostředí a také jedna věc, co se tam stala – a to odloučení hlavního hrdiny od rodiny, když byl malý. Mé myšlenkové pochody se daly do pohybu a najednou jsem měl v hlavě příběh – původně celá říše Elementum byla silně inspirována čínskou kulturou, ale to se později změnilo.

Knížky jsou čtyři a základní elementy jsou taky čtyři. Jak jdou ve tvých knihách za sebou? Nebo není každá z knih věnovaná právě jednomu elementu?
Není. Trénink elementů čeká Alexe jen v prvním díle. Navíc knih mělo být pět, ale čtyřka a pětka se nakonec slučovaly. Ovšem… Jistá spojitost tam byla. V příběhu má poměrně důležitou roli symbol pentagramu. Pět cípů – každý značí jednu sílu. Vodu, oheň, zemi, vzduch a energii, která žije v obdařeném a právě pohání jeho magické schopnosti. Pět cípů, pět knih. Ale nakonec to bylo celé trochu jinak, no.

Hlavní hrdina Alexander je teenager, tedy aspoň v prvním díle. A ty jsi byl taky teenager, když jsi s Elementem začínal. Jak moc se ty sám ve své hlavní postavě zrcadlíš? A v čem jste naopak rozdílní? Představ nám ho trochu.
Alex byl v prvním díle o 3 roky starší, než jsem byl já, tudíž jsem trochu bojoval s tím, jak se asi budu chovat v 19. Každopádně prý jsme si podobní celkem dost a vlastně se není čemu divit. Jelikož jsem to celé psal ich-formou, nutilo mě to psát všechny ty věci a myšlenky tak trochu sám za sebe. Někdy u třetího dílu jsem se ale snažil udělat mezi námi rozdíly – řekl jsem si: „To, že já bych to teď udělal takhle, neznamená, že Alex by to tak udělal taky.“ Každopádně zajímavé je, že příběh končí, když je Alexovi 21, a mně v době dokončení bylo 25. Takže jsme si to krásně vyměnili.

Jak jsme si řekli, hlavní hrdina je spíš mladší. Pro koho bys řekl, že je Elementum primárně určené? Vidíš se jako autora young adult fantastiky? Jací jsou tvoji fanoušci?
Jako autor YA fantasy jsem se viděl, když jsem Elementum psal. To jsem se považoval i za YA čtenáře, dnes už se asi nejsem ani jedno. Pracuju na nové fantasy sérii, která se řadí už spíše do Dark historické fantasy. Elementum je ale určeno pro všechny, kdo mají YA rádi. Primárně asi pro lidi do 25, ale myslím, že se najdou i starší.  

Nejde tě nepřipodobnit k autorovi Eragona, Christopheru Paolinimu, je to tak? Šel jsi tak trochu v jeho šlépějích, protože první Elementum vyšlo už před osmi lety. Jaké jsi z toho měl pocity, že jsi takhle mladý vydal knihu?
Měl jsem z toho úžasnej pocit! Bylo to něco, s čím jsem se ve svém věku mohl pochlubit. Každopádně jo, ke Chrisovi mě přirovnávají hodně, kéž bych šel i v jeho šlépějích, co se úspěchu týče. Navíc i typ fantasy je prý shodný s Eragonem. Když jsem to ale psal, samozřejmě jsem to tak nebral a ani to nebyl účel.

V poslední době docela slušně „rozjel“ videa na sociálních sítích. Musím říct, že jsou zábavná a lidi evidentně baví taky. Kam chodíš na ty nápady? A zabere ti to dlouho, než jedno takové „reels“ zpracuješ?
Jsme v době AI a sociálních sítích, a musíme se přizpůsobit. Nápady ke mně přicházejí samy od sebe, anebo čas od času prostě ukradnete nápad někoho jiného z Tiktoku nebo Instagramu. Ale i když je nápad vypůjčený, vždycky chci mít vlastní materiál. Někdy to „reelsko“ zabere 10 minut, někdy 30, záleží, co točím. Nejlepší je si to předtočit a přes Instagram jen naplánovat, aby se to pak přidávalo samo.

Je evidentní, že máš smysl pro humor, tak ať se nebavíme pořád jenom vážně! Stala se ti při psaní nebo propagaci nebo jakkoliv jinak ve spojitosti s Elementem nějaká vtipná situace?
No… Nechal jsem vytisknut letáky za 5000 Kč a pak zjistil, že tam mám překlep. Mělo tam být: Nepřítel, proti kterému stojí, je vlastní krev. A bylo tam NEŘÍTEL. To samé se mi občas stane u příspěvku na insta, ale tam to jde opravit.

A co se chystá teď? Elementum je završené, na jaké příběhy se můžeme těšit? Neříkej mi, že nic nekuješ.
Kuju! Kuju sérii Tristan, která je nejspíš plánovaná taky na 4 knihy. Inspiraci jsem hledal ve Hře o trůny, Zaklínači a Démonské sérii od P. V. Bretta. A lehce ještě v příběhu Hrabě Monte Christo. Je to temnější a drsnější než Elementum. A hlavní myšlenkou knihy je POMSTA.