Rozhovory

Čtu téměř denně, většinou až před spaním

Čtu téměř denně, většinou až před spaním
Tereza Králová se do týmu Mystery Pressu přidala v únoru letošního roku po rodičovské dovolené. V nakladatelství má na starosti marketing a PR. Tereza je vášnivá běžkyně, milovnice lokální módy a dobré kávy. Na čtení si najde čas každý den a díky Mystery Pressu s nadšením poznává i žánry, do kterých by se normálně nepouštěla.

Terezo, mottem nakladatelství MYSTERY PRESS je „Tady začínají ty nejlepší příběhy“. Jaký je Váš příběh příchodu do nakladatelství? Do týmu jste nastoupila poměrně nedávno, co Vás na nakladatelství MYSTERY PRESS fascinuje? Představte nám, jak jej vnímáte.
Ten příběh mám moc ráda. Dohromady nás dala vlastně náhoda. Když jsem si poprvé volala s Tomášem Němcem (majitelem) a jeho ženou Lucií, okamžitě mě nakazili svým nadšením. Mluvili o Mystery Pressu a zářily jim oči. Bylo to tak moc odlišné od jednání ve velkých korporátech, kde jsem do té doby pracovala. Z prostředí, kde jsou na vše procesy a automatizace, jsem se ocitla v prostředí, které je ještě pořád docela punk, ale moc mě to baví. Navíc oceňuji, že se nenechali odradit mými požadavky na rozvolněnou docházku. V první řadě jsem totiž máma malého Úžasňáka. V Mystery Pressu mi ale vyšli ve všem vstříc a funguje nám to skvěle. Takového zaměstnavatele bych přála každé mámě.

Žánrově bych zařadila MYSTERY PRESS do „škatulky“ detektivky, thrillery a krimi romány. Dlouho vás takto vnímám, to ale není tak úplně pravda. Už několik let jste žánrově rozmanití. Jak byste vás charakterizovala? Jaké žánry (kromě zmíněných) vydáváte?
Máte pravdu, Mystery Press už dlouho není jen o „mystery“ knihách (smích). Své si u nás najdou čtenáři fantasy a sci-fi, romantických knih, young & new adult a zabrousili jsme i do literatury faktu.

Zdá se mi, že kvůli stále novým titulům, které vycházejí, se mnohdy nedostane dostatečné pozornosti starším titulům. Vyberte, Terezo, pět knih, které by určitě neměly uniknout čtenářské pozornosti. Čím jsou pro vás výjimečné?
Povídky smíchovské“ od Marie Rejfové jsou výjimečné dojemnými lidskými příběhy ze smíchovského předměstí počátku 20. století.

Mudroprdy“ od Jakuba Hussara, protože to je kniha i pro absolutní nečtenáře.

Stará béčková legenda“ od Shigora Birdmana, protože to je akční městská fantasy, která se bude líbit čtenářům Jiřího Kulhánka.

Bastard“ od Jaroslava Mosteckého, protože je to jeho poslední dokončená kniha.

Strašidlo minulosti“ od Jaroslava Velinského, protože je to reedice legendární detektivní série, která by rozhodně čtenářům neměla uniknout.

Proč jste vybrala právě knihy českých autorů?
Ráda podporuji české tvůrce, nejen ty literární. Řadu našich českých autorů znám osobně. Většinou mají ještě další zaměstnání a píšou po nocích, aby si splnili svoje sny. Jejich knihy jsou skvělé a já jim moc fandím.

I mezi vašimi kolegy máte autory, kteří vydávají v MYSTERY PRESS své knihy. Představte čtenářům knihy Martina Paytoka a Tomáše Němce.
Láska, smrt a všechno zlý“ od Martina Paytoka je trochu horor a trochu detektivka ve stylu „Deseti malých černoušků“. Nechybí ironie a černý humor. Ta kniha je fakt krásně zpracovaná, uvnitř je spousta ilustrací. A čtenářům rozhodně doporučuji, aby si zadní předsádku prohlédli až po přečtení knihy. Je tam tak trochu spoiler (smích).

Epická fantasy „Život válečníka“ je plná drsných mužů, nebezpečných žen, děsivých monster a nečekaných konců. Napsal ji můj šéf, Tomáš Němec. Jak jsem zjistila, na rozdíl od svých kolegů spisovatelů ji nepsal po nocích, ale brzy ráno, ještě než se vrhnul do víru nakladatelských povinností. A vyplatilo se, kniha si vysloužila nominaci na Magnesii Literu.

Jste celkem malý tým. Trochu mi to připomíná velikost týmu Dobrých knih, který taky nemá moc členů. Jaké to je v dnešní době držet si stabilní pozici na knižním trhu? Co je nejtěžší?
V knižním světě se pohybuji velmi krátce, tak se necítím ještě úplně kompetentní na tuto otázku odpovídat. Mystery Press je sice malé nakladatelství, ale na trhu má stabilní pozici už devět let. Zásluhu na tom mají určitě skvělé knihy, které naše čtenáře baví. A pak ti, kteří ty skvělé knihy tvoří, ať už to jsou překladatelé, redaktoři nebo ilustrátoři. A co je nejtěžší? Pro mě v tuto chvíli naladit se na to, jak čtenáři vnímají nakladatelství. V korporátech, kde jsem pracovala, bylo velmi důležité budování značky. Čtenáři ale často nevnímají, z jakého nakladatelství je kniha, kterou čtou. To bude taková moje skromná výzva do budoucích let.

Jaký jste, Terezo, čtenář? Máte nějaký rituál spojený se čtením? Najdete si čas na knihu i v pracovní dny? Jaký je váš oblíbený žánr?
Přiznávám, že jsem docela orientovaná na výkon a promítá se to i do mého čtení. Už léta mám účet na Goodreads, kde si eviduji počet přečtených knih za rok a každý rok se ho snažím alespoň o trochu překonat. Čtu téměř denně, většinou až před spaním, takže mám energii tak na půl hodinky. Nejradši mám thrillery.

Kterou knihu jste četla naposledy a která vám teď leží na nočním stolku?
Naposledy naši novinku „Ohař a liška“ od Frost Kay. Už před vydáním vzbudila tahle romantasy u čtenářů dost kladné ohlasy, zejména kvůli povedené obálce. Tak jsem ji chtěla zkusit i přesto, že tohle není vůbec můj žánr. A byla jsem absolutně nadšená. Okamžitě potřebuju druhý díl! (smích) Nyní začínám číst epickou sci-fi „Severní den“, prvotinu Ondřeje Blaha.

Je léto, čas dovolených. Které knihy z nakladatelství si zabalit s sebou do kufru? Dejte nám pár tipů. Proč právě ony?
Rozhodně „Hotýlek v Itálii“, tahle romantická letní oddechovka tam nesmí chybět. Já si určitě přibalím humoristickou detektivku s oblíbenou Josefínou Divišíkovou „Jak se vaří netopýři“ od Marie Rejfové. Pánové si určitě užijí roboty a monstra, takže můžu doporučit „Zlatý pomeranč“ Ondřeje Neffa nebo „Čas krmení“ Tomáše Sekerky.

Léto uteče a máme tu Vánoce. Na co se mohou čtenáři ještě letos těšit?
V září nás čeká velká pecka, vyjde „Elrik z Melniboné“, zásadní dílo světové fantasy. Je to opravdu opulentní sága, kterou tvoří jak romány, tak novely i povídky. Ideální vánoční dárek. Chystáme také novinky od našich bestselleristů, Jakuba Maříka, Jakuba Hozy nebo Jaroslava Velinského. A já už se nemůžu dočkat pokračování zmiňované série od Frost Kay, románu „Krev a zrada“.