Rozhovory

Knihu si užívám se šálkem kávy

Knihu si užívám se šálkem kávy
Lukáš Hruška je vedoucí nakladatelství BETA, k práci u knih se dostal díky pouti do Santiaga de Compostela. V týmu má na starosti plánování, ekonomiku, marketing a mnoho dalších maličkostí, ale také vyhledává nové tituly do edičního plánu. Knihu si nejraději užívá se šálkem kávy a stále preferuje tištěné vydání.

Lukáši, nakladatelství BETA je na českém knižním trhu již pěknou řádku let, mohl byste nám jej přesto představit?
Nakladatelství BETA je rodinné nakladatelství, funguje na trhu přes 30 let. Za tu dobu BETA vydala více jak 1100 titulů, jednalo se především o překladovou literaturu. Nejvíce nás čtenáři znají díky knihám mistra hororu Stephena Kinga. Ale mezi naše autory patří také Dale Carnegie, Osho, Joe Hill, Winter Renshawová a mnoho dalších.

Ano, jste nerozlučně spjati se jménem Stephen King. Právě vydání nové knihy Holly započalo i restart na sociálních sítích.
Restart na sociálních sítích byl pro nás důležitý impuls. Již delší dobu jsme cítili, že je potřeba posunout naši prezentaci, přiblížit se čtenářům a ukázat jim, že BETA vydává zajímavé tituly a stojí za to je sledovat. Vydání Holly se nám zdálo jako ideální příležitost otevřít a rozehrát zcela novou kapitolu.

Co dalšího se u vás změnilo?
Patrné jsou změny v našem edičním plánu – tituly jsou rozmanitější. Například jsme nově zařadili knihy od španělsky a francouzsky píšících autorů. Také jsme změnili formáty knih, nově děláme edici krásné literatury v brožované vazbě.

„Nelíbí se mi. Je to strašná kniha – ne proto, jak je napsaná, ale kvůli tomu, jak se spirálovitě propadá do temnoty,“ prohlásil Stephen King o jednom ze svých nejslavnějších textů. Lukáši, víte, ke které knize padla od autora tato věta, a máte ze spolupráce se Stephenem Kingem nějaké interní historky?
Citovanou větu prohlásil King o jedné ze svých nejznámějších knih, Řbitovu zvířátek. Zrovna tohle kultovní dílo jsme nedávno vydali v novém – s poutavou ilustrací Anežky Kůlové na obálce – a také jsme se pozadí jeho vzniku věnovali na sociálních sítích. Co se týče interních historek se Stephenem Kingem – ty, co máme, si bohužel musíme nechat pro sebe. (smích). Navíc jich není mnoho, komunikace probíhá povětšinou přes agenty a agentury. Ale k dobru mohu nabídnout historku z osobního setkání se zástupci Kinga v Londýně na veletrhu. V dnešní době je celkem obvyklé, že obálky knih schvalují majitelé práv a autoři. A tak to bylo i s novou obálkou ke Řbitovu zvířátek. Když jsme zavedli řeč na toto téma, agentka byla nadšená, zatímco její kolega jen nevěřícně kroutil hlavou.

Co čtenáři o autorovi (povětšinou) nevědí?
Myslím, že v dnešní době je o autorovi víme skoro vše, King je nesmírně sdílný i co se týče pozadí vzniku jeho knih, což se často prolíná s jeho soukromím. Mohu jen poskytnout třešničku, že Stephen jako jeden z posledních autorů neposkytuje knihu k překladu v online formátu, ale posílá ji pěkně postaru poštou v tištěné formě.

I ve svém věku je Stephen King velmi plodným autorem, v květnu vyšla jeho další kniha You Like It Darker. Můžete k chystané novince prozradit více? O jaký žánr se jedná, zůstane autor věrný hororu? Vyjde kniha ještě letos?
Je vidět, že psaní má opravdu rád a stále je vypravěč s neskutečnou fantazií. Nejnovější kniha je sbírka povídek, obsahuje celkem 12 příběhů a zahrnuje i povídku Laurie, která je českým čtenářům jistě dobře známá. V zahraničí má kniha pěkné hodnocení a přijdou si na své milovníci temnějších příběhů. Na českém vydání již pracujeme, o překlad se opět postará zkušená Adéla Bartlová. Nyní jednáme o použití zahraniční obálky, aby si čtenáři mohli vychutnat české vydání v plné parádě. V tuto chvíli nechci slibovat přesný termín vydání, nebudu ani malinko naznačovat. Máme před sebou ještě dost práce. Ale určitě budeme o všem informovat na našich sociálních sítích.

Ale pojďme i k dalším titulům. Prozraďte nám pět vašich knižních tipů z nakladatelství Beta, které čtenářům nesmí uniknout. Proč?
Vybrat pouze pět knih z naší produkce je nelehký úkol. Ale zkusme… První bych vybral titul Elena to ví od Claudie Piñeiro, to je kniha o vztahu matky s dcerou, psychologický román, který vás chytne a jen tak nepustí. Pak doporučím knihu Frankie, vtipný román a rázovitém kocourovi, se střípky nadhledu a filozofie. Je to kniha na jeden večer, ale ještě pár dní poté budete hloubat. Velmi zajímavý je Milenec, příběh o vztahu studentky a mladého vojáka na okraji války. Román o lásce a o osudových rozhodnutích. Další knihou, kterou mohu doporučit, je Stačí podpis. Pekelně humorný příběh plný napětí a zvratů. A nesmíte minou ani novinku Deus ex Machina. To je takový neobvyklý historický román o hrnčířích, kteří chtějí ve svém životě trochu Euripida. Dávám za ni ruku do ohně, za mě je to jeden z nejpoutavějších textů, co jsem poslední dobou četl.

Jak vnímáte nynější knižní trendy a jak na ně reagujete? (Barevná ořízka, žánr romantasy a young adult na vzestupu)
Já si myslím, že je to dobře, přivádí to čtenáře ke knihám. Oba žánry mě sice míjí, ale je to trend, uvidíme, kam se posune. Barevná ořízka je krásný doplněk knihy, vždy tu byla, ale teď se očividně vrací do mody. Čtenáři mají rádi, když kniha dobře vypadá, ale jsou i další zajímavé prvky, se kterými lze pracovat, jako je třeba struktura papíru. Obecně vždy záleží na konkrétním titulu, myslím si, že ořízka se hodí k těm výjimečným. Třeba klasiky od nakladatelství Rybka mají nádherné ořízky. I u nás samozřejmě uvažujeme, že na některý titul uděláme ořízku, ale nechceme to dělat za každou cenu. Musí to být skvělá kniha především.

Jaký byl nejpřekvapivější úspěch v historii nakladatelství – kniha, o které jste si nemysleli, že bude mít takový úspěch?
Poslední dobou mě překvapuje zájem o knihu Odvaha nebýt oblíbený. A také se přiznám, že jsem nečekal, že Frankie zaujme až do takové míry. Ale je to kniha o kocourovi s názorem, to jsem asi měl předpokládat…

Jakým způsobem se snažíte podpořit začínající autory, kteří nemají ještě vytvořenou čtenářskou základnu? Může začínající český autor vydat v Betě knihu?
Soustředíme se především na překladovou literaturu, ale samozřejmě pokud se k nám dostane text od českého autora, dáme mu šanci. Pro nás je důležité téma a styl psaní. 

Co máte na práci v nakladatelství nejraději?
Abych byl malinko osobní. Pro mě je to celé takový malý sen. Roste vám pod rukama něco, co má smysl a přináší radost ostatním. Já mám knihy spojené s vlastními příběhy. Mám knihu, do které jsem se dlouhé měsíce nemohl začíst, vzal jsem si ji do Amsterdamu, zmoknul jsem s ní u jezera Como. Procestovala se mnou stovky kilometrů, abych ji přečetl doma na křesle, celou pomuchlanou. Nevím, proč mi to tak trvalo, je to nádherná kniha o odvaze. A to je pro mě práce v nakladatelství. Objevování, inspirace, kreativita, zklamání a smutek a také naděje. Radost z toho, když kniha někomu udělá radost. Když ji s námi sdílí. A každému bych přál být u toho, když v redakci vymýšlíme názvy nebo obálky, to si smíchem prodlužujeme život o celé roky.

Co naopak rád nemáte?
Toho je… Knižní branže má své. Ale opravdu nemám rád smutek, který na člověka spadne, když kniha, které věříte a o které víte, že má potenciál, zapadne.

Jeden váš osobní knižní tip na knihu, která vyjde ještě do konce roku? A proč je  výjimečná?
Opravdu jen jeden? 😊 Tak to vyberu moji srdcovku, od irského nadějného autora – Colina Walshe. Kniha se jmenuje Kala a vyjít by měla před Vánoci. Je to mysteriózní thriller z irského venkova, který vás na prvních stránkách chytne a nepustí. Má jedinečnou atmosféru. Přečtete ji na jeden zátah.