Rozhovory

V oceánu je ukryto víc tajemství než na nebi

V oceánu je ukryto víc tajemství než na nebi
Z humanitního gymnázia a bakaláře knihovnictví byla cesta Jany Kaizrové do nakladatelství snadná, I když ne přímá. Několik let pracovala ve velké soukromé televizi, což byla zkušenost, která ji pracovně zocelila a formovala. Nyní zastává pozici PR manažerky v nakladatelství Slovart. Hodnotí knihy i podle obálky a myslí, že než mít nervy v kýblu, je lepší v něm chladit prosecco.

Jani, nemám ráda škatulkování, ale nakladatelství Slovart vnímám jako vydavatele knih pro celou rodinu. Každý si tam najde knihu pro sebe. Jak vnímáte vaše nakladatelství Vy osobně?
Vlastně jste to, Lucie, řekla přesně. Kvalitní a oceňované knihy pro děti se ve Slovartu vydávaly vždy, stejně jako umělecké, fotografické či stylové sbírkové publikace. V posledních několika letech jsme pořádně „šlápli“ i do Young Adult a biografií a osmělujeme se i ve vydávání současné beletrie, překladové i původní. I na první manga komiksy letos dojde. Takže ano, u nás si vybere každý. Nejde ale jen o to, jaké knihy vydáváme. Jsme malý kolektiv, většina z nás pracuje ve Slovartu dlouho a všichni se snažíme o přátelský, osobní přístup k zákazníkům, kolegům, i těm externím, a k obchodním partnerům. Aby se s námi cítili dobře, jako doma.

Můžete nám čtenářům představit 5 knih, Vašich srdcovek, které již vyšly, ale je důležité dát jim prostor, aby se na ně nezapomnělo? A proč jsou pro Vás výjimečné?
Julie a žralok, middle grade kniha, která okouzlí i většinu dospělých čtenářů. Je výjimečná textově i vizuálně. Získala si mě hned první větou: „V oceánu je ukryto víc tajemství než na nebi.“ V oceánu (nejen) našich knih je to jedna z nejkrásnějších.

Případ ambiciózního démona, první kniha cyklu Mýtoversum. Debut novinářky Martiny Eretové. Fantasy s detektivními prvky, nebo detektivka s prvky fantasy? Velmi zábavná a chytrá kniha, mně blízké pražské kulisy, přesné historické detaily, poselství o vlastní cestě za štěstím. A ta obálka…

Stará škola Petra K. Procházky, urban fantasy o Erbenově Kytici, se odehrává ve dvou časových rovinách, jde ale o totéž, o uhájení osobní statečnosti v době nesvobody. Nejvíc jsem si oblíbila mystické erbenovské pasáže, na kinoplátně je vidím. Na okraj, i tady musím říct, ta obálka…

Řezníci, hororová jednohubka mého kolegy Honzy Pavla. Netuším, jak je možný, že tak hodný a milý člověk napsal knihu tak úsečně syrovou, znepokojivou. Výborná žánrovka. Při čtení jsem si vzpomněla, jak jsem na gymnáziu hltala Pelce. Asi nepřekvapím – ta obálka…

Komnata ozvěn, sarkastická kniha irského bestselleristy Johna Boyna. Nastavuje zrcadlo společnosti oslavující hvězdy sociálních sítí, ale nezapomíná i na „starosvětské“ prohřešky stárnoucího privilegovaného muže. Četla se lehce jako bulvární noticky. Tak moc současná…

Knihy a barevné ořízky. Trend, který jste přinesli na knižní trh před lety, nyní se z toho stává fenomén. Jaké máte další plány? Chystáte novinky, na které se můžou těšit milovníci dobrých knih i hezkých ořízek?
Úspěch barevných ořízek mě nesmírně těší. A neméně mě těší i naše vizionářství, se kterým jsme do jejich produkce šli. Nutně nemusí zdobit každou knihu, ale nejednu vizuálně pozdvihnou. Baví mě, že i díky jejich tvorbě překračuju svoje pracovní hranice. Chystáme mnoho novinek napříč žánry ozdobených barevnými ořízkami. Solitérní i na sebe navazující, které až při koupi celé série vytvoří celý obraz.  

Nedávno vám vyšla vizuálně snad absolutně nejhezčí kniha Pokrevní pouta. Prozradíte nám nějakou zajímavost ze zákulisí spolupráce a vzniku ořízky? Jaké jsou ohlasy? Co Vás nejvíce potěšilo?
Autorkou obálky i ořízky je Adéla Stopka. Potkaly jsme se už při přípravě obálek pro sérii Vampýrská akademie. Protože to byla ve svém žánru klasika, kterou většina čtenářů znala, věděli jsme, že musíme ohromit. A Adéle se to povedlo. Ale tu laťku, kterou si Adéla nastavila, musela u Pokrevních pout překonat. Podle reakcí na první díl se to povedlo. Už jsme samozřejmě schvalovali obálky dalších dílů a myslím, že se můžete těšit, že to bude ještě krásnější. Jak bude vypadat celá série ve vaší knihovně, se můžete přijít podívat na náš stánek na Svět knihy. Ale jen podívat, nesahat :-).

Jak vnímáte dlouhodobý obrovský zájem o YA literaturu a na jaké novinky se můžou čtenáři tohoto žánru těšit na jaře či v průběhu léta?
Jsem ráda, že se čte. Dost oceňuju kvalitní YA knihy, které se dotýkají LGBTQ+ témat, věřím, že mohou pomáhat. Chystáme zmiňovaná Pokrevní pouta, Přízraky stínového trhu Cassandry Clare. Také krásné nové vydání knihy Vzdálenost mezi mnou a třešní, které vyjde zároveň s navazující novinkou Filippo, já a třešeň. Není to YA, ale middle grade, nebo tak alespoň „Třešně“ začínají, ale myslím, že knihy ocení i fanoušci knih z #BOOKLABu. Nejen pro překrásné ořízky, které je ozdobí. Těším se ale hlavně na podzim, k vydání chystáme první díly skvělých Young Adult sérií Curious Tides, The Fragile Threads of Power, Four Horsemen a Geomancer trilogy. A také Sword Catcher Cassandry Clare, ale ta touto knihou opouští YA, hrdinové dospěli společně s autorčinými fanoušky…

Dalším trendem jsou knihy True crime. Chystá něco nového v tomto žánru i Slovart?
Chystá, ale to je tak všechno, co k tomu teď mohu říct.

Jakým způsobem nakladatelství podporuje české a slovenské autory? Dostal se Vám do ruky rukopis nějakého dosud neznámého autora? Chystá se něco nového od českých autorů?
Stále u nás převažuje překladová beletrie, ale opatrně zabrušujeme i do původní tvorby. Vlastně u dětských knih, tam jsme si v původní tvorbě vcelku jistí v kramflecích, z poslední doby je velmi úspěšný Pavel Radosta se svými knihami Ztracen v zemi mamutů a Šaman ze země mamutů. Chystá ještě závěrečný díl, minulý týden v  ČT nahlas řekl na Vánoce, tak snad… Ráda opakuji, nebojte se za námi přijít, pokud nám bude fungovat chemie, rádi vám s vydáním pomůžeme… nebo to alespoň zkusíme.

Jani, máte čas na odpočinek? Jak relaxujete?
Nemám moc zdravou psychohygienu, pracuji vlastně neustále, s mnoha autory, které vydáváme, jsme se stali přáteli. Nejen obrazně si tedy práci nosím, respektive vodím domů. Ale mám skvělé rodinné zázemí, tolerantní, chápající. Odpočinu si nejvíc během našich cest (nejen) za cizokrajnými gastro zážitky. O těch bych mohla vyprávět dlouhé hodiny...