Rozhovory

Na ping-pongu s Pavlem Tomešem

Na ping-pongu s Pavlem Tomešem
Po přečtení úžasné povídkové knihy 13!, kterou jsem obdržela jako podklad pro rozhovor, zejména tedy části věnované vyčerpanému autorovi bojujícímu jak tygr v aréně zvané knihovna, jsem pojala podezření, že klasický rozhovor autorovi do života asi příliš radosti nepřinese. I když by mne opravdu zajímalo, jaké jsou jeho pracovní rituály, jak dlouho knihu psal, zda v sobě kniha skrývá autobiografické prvky i co dalšího má v plánu, byla jsem pevná a nezeptala se. Místo toho jsem jej poprosila, zda by si se mnou nezahrál takový malý slovní ping-pong. Na jedné straně slovo a na té druhé asociace, vzpomínka, co pro něj to či ono znamená… A on souhlasil.

Práce
Klávesnice. Mám černou klávesnici a na ní bílá písmena, ale na obrazovce se to objevuje vždycky naopak. Je to takový malý zázrak. Další malý zázrak je, že píšu pouze dvěma prsty, vždycky když to vidí moje žena, dostane záchvat smíchu.

Humor
Provozní kapalina. Kulička oživující Golema. Ledoborec.

Čeština
Kočka, rajda, raketa, šťabajzna, kobra, stíhačka, kobyla, víla, žena, růže, píseň, kost.

Noc
Dřív bych řekl psaní, protože jsem psal hodně v noci. Ta tma mi pomáhala. Nikdo mě neviděl, jak píšu dvěma prsty. Ale teď píšu častěji dopoledne, kdy je člověk čerstvější. Někdy, když jsem hodně rozjetej, zapojím i třetí prst.

Radost
Kniha. Ta, co vám právě vyšla. Nebo ta, kterou právě začínáte číst.

Knihy
Nejlepší kámošky.

Zima
Nejlepší čas pro nejlepší kámošky. Pěkně někde v teple s nějakou pořádnou tlusťoškou v posteli. Tím nemyslím manželku, samozřejmě.

Těšení
To je furt něco. Těším se na literární stand-upy se čtenáři, na Svět knihy v Praze, kde budu mít stánek a kde doufám prodám víc knih, než kolik si jich tam zase koupím.  

Trapas
Když to na autorském čtení vypadá přesně jako v povídce Co byste poradil začínajícím autorům? z mé nové knihy 13! nebo když se vám stane to, co hlavní hrdince v povídce Ruleta, případně to, co se stane hlavnímu hrdinovi v povídce Jeden den s igelitkou.

Image
Vystudovala jsem francouzštinu a češtinu na brněnské univerzitě. Jsem nenapravitelná optimistka, která díky dcerám věří v jednorožce, dobré lidi a šťastné konce. Ráda píšu a čtu a nepřestávám žasnout nad krásou našeho jazyka.