Rozhovory

Martin Úbl: „Každý, kdo si knížku koupí, tím přispívá na dobrou věc.“

Martin Úbl: „Každý, kdo si knížku koupí, tím přispívá na dobrou věc.“
Kniha Stezka Českem mapuje první oficiální přechod po hranicích republiky. Jedná se o projekt party zkušených turistických nadšenců s Martinem Úblem v čele. Jak nápad na knihu vznikl? A co vše se v ní čtenář dozví? O tom jsme si povídali se samotným autorem Martinem Úblem.

Stezka Českem je unikátním turistickým projektem. Kdy a jak vznikla? Jaký je její příběh? Jak to, že vznikla teprve v říjnu 2020?
Nápad na Stezku vznikl někdy v roce 2019 na treku Great Divide Trail v Kanadě. Když nás tam skoro sežral medvěd, zjistil jsem, že bych měl něco udělat s karmou, která rozhodně není tam, kde by měla být...  A myšlenka dálkového treku ve stylu těch slavných zahraničních byla to, co mě i kamarády nadchlo. 

Prošel jste řadu světových turistických cest, mnohé z nich jsou těžké a označila bych je slovem extrémní. Ke které z nich byste přirovnal Stezku Českem? A proč?
K jakékoliv dálkové, protože ta cesta, to jsou kulisy, ale nakonec je to vždy o vás, vašem přístupu, jak vás to baví...  Už byla napsána i bakalářská práce, která srovnávala Stezku se slavnou Pacificikou hřebenovkou. A dopadli jsme výborně! 

Každý článek Vás označuje slovem „dobrodruh“. Cítíte se jako dobrodruh?
Podle mě to je spíš tím, že neví, jak mě označit. Já vždy navrhuji sumista amatér, ale oni nějak nechtějí.

Podtitulem knihy je … může jít každý. Opravdu se na Stezku Českem může vydat každý? 
My tomu věříme a každý člověk, který se vydá, nás o tom přesvědčuje. Nejmladšímu Stezkařovi jsou 2 měsíce, nejstaršímu 83, Stezku prošel borec s koněm, paní s kočkou, rodiče s dětmi, babička s vnučkou, firmy, Český Rozhlas, kluk po těžké nemoci, Skotové...  Myslím, že jo!

Vaše největší chyba na první cestě? Jak jste se připravoval, kde jste čerpal informace? Na co si má dávat začátečník pozor? Představte si, že nemám s trailem zkušenosti a rozhodnu se projít Stezku? Jakou radu mi dáte? 
Jděte na web www.stezkaceskem.cz, kde najdete veškeré informace, co potřebujete. Pokud se chcete na cokoliv doptat, je zde FB skupina Stezka Českem, kde vám 40 000 dobrodruhů rádo poradí. Pokud potřebujete nakopnout, Instagram Stezka Českem nebo naše podcasty, nebo knížka Stezka Českem... a najednou zjistíte, že vážete tkaničky a jdete!

Která část trasy je pro Vás nejhezčí a která nejtěžší?
Tohle je hrozně individuální. Nejhezčí je podle mě ta, kde právě jste. 

Jak dlouho kniha vznikala a proč si ji koupit, co v ní čtenáři najdou?
Knížka v sobě kombinuje hororově lyrické kapitoly o jednotlivých etapách, komediálně drastické příběhy lidí, kteří se na Stezku vydali, a vědecko-fantastické příspěvky o tom, jak začít. Tedy vše, co jste o Stezce Českem chtěli vědět, ale báli jste se zeptat!

Co pro Vás znamenají jednotlivé příběhy? I Váš příběh je inspirací vydat se na Stezku. Jaký to je pocit? Je to závazek?
Každý člověk, který vyjde, pro nás znamená, že to dává smysl. A mně osobně každý ten příběh fakt baví.

Kniha je psaná humorným stylem, byl to záměr?
Obávám se, že to asi jinak neumím. Chtěl jsem to napsat romanticky, anebo v haiku, ale prostě to tam není...

Veškerý autorský honorář je věnován Sportovnímu klubu vozíčkářů. Je to obdivuhodné, proč jste se takto rozhodl, co Vás k tomu vedlo?
Celá Stezka je nekomerční projekt a podporujeme právě Sportovní klub vozíčkářů. Jsem pyšný, že v pátek 17. března 2023 jim budeme slavnostně předávat šek na 124 000 Kč, což je výdělek z předprodeje přes nás a autorský honorář za minulý rok prodeje. Každý, kdo si knížku koupí, tím přispívá na dobrou věc.

Máte mnoho přednášek, podcast, dáváte mnoho rozhovorů… Čerpáte energii právě na cestách? Kam se chystáte?
Cesty a příroda dobíjí. Chystáme se na Stezku, do Rumunska, na Reunion.... teď o víkendu jsem šel etapu Český Les na vyčištění hlavy. V noci -10 stupňů, skoro jsem umrzl a zase to bylo super. :-) Jděte, stojí to za to!