Rozhovory

O knize pro české

O knize pro české
I když jsme se s létem oficiálně rozloučili, některé aktivity nám jej mohou po celý rok připomínat. Grilování patří mezi jednu z nich. Roman Vaněk, popularizátor oboru gastronomie a kuchařský expert v jedné osobě, vydal se svou ženou Janou novou knihu, díky které své grilovací umění povýšíte do nebeských výšin. Navíc je kuchařka psaná na míru českému čtenáři. Průvodce „Grilování, tipy a postupy krok za krokem“ by tak neměl chybět v poličce žádného gurmána. Že by tip na první vánoční dárek?

Grilování je u nás stále oblíbenější formou úpravy jídla, je to možnost potkat přátele, posedět s rodinou. Z předmluvy vyznívá, že i pro Vás je už dlouho „scházení se“ krásnou a důležitou součástí (nejen) léta.

Scházení se je součást gastronomie, jídlo nás, tvory homo sapiens sapiens, dává dohromady, je to součást našeho dávno a dávno zakódovaného rituálu, lovci i sběrači už od nepaměti jedí v tlupě. V tomto smyslu je tedy i v naší rodině „scházení se“ minimálně stejně důležité jako jídlo samotné.

Proč byla kniha Grilování vydaná až letos?

Samotný koncept knihy o grilování vznikl již někdy před čtyřmi nebo pěti lety. Tehdy jsme si s mým společníkem Zdeňkem Ertlem a s manželkou Janou na toto téma začali povídat, dokonce jsme kvůli grilování samotnému zcestovali několik zemí a světadílů, abychom se seznámili s tím, jak grilují lidé jinde, jaké mají zvyky, co je stejné jako u nás, co naopak rozdílné. Já sám jsem o grilování přečetl tunu literatury jak laické, tak odborné. Nakonec jsme došli k závěru, že nejlepší bude udělat knihu o grilování tady u nás, v Čechách a na Moravě. Pokaždé však do záměru naší grilovací kuchařku vydat něco skočilo. Letos už ale nebylo proč otálet.

Jak dlouho kniha vznikala?

Samotná praktická část, tedy knihu uvařit a napsat, trvala obdobně dlouho jako u většiny našich knih, tedy přibližně půl roku.

Co bylo při psaní nejtěžší?

Co bylo nejtěžší? Uhlídat, abychom neporušili náš tradiční a fungující koncept - vysvětlit techniku a principy grilování tak, aby je pochopil každý. Tedy napsat celou knihu tím nejjednodušším způsobem, jakým to jde.

Překvapilo Vás něco?

Během příprav dostal Zdeněk Ertl skvělý nápad - zadal pro naše účely průzkum u společnosti Sanep. Některé odpovědi desítek tisíců respondentů nás mírně řečeno překvapily, mě často až šokovaly. Věděli jste třeba, že u nás griluje více než 41 % žen? Také jsem se domníval, že u nás griluje spíše mladší generace, ale průzkum ukázal, že nejvíce grilují muži starší padesáti let a ženy přes čtyřicet pět let. Zároveň nám ale průzkum potvrdil, že informace, které jsme do knihy plánovali dát, jsou ty, které lidi nejvíc zajímají.

Měli jste hned od začátku jasno, které recepty v knize budou? Vznikly některé až v průběhu tvorby knihy?

Naše „kreativní bouře“ se odehrávají ve fázi přípravy, v průběhu vlastní realizace knihy už nebývá na improvizace moc času. O skladbě receptů jsme tedy měli jasno už před začátkem konkrétní technické tvorby knihy. Zkuste, jak chutná grilované zelí potírané medem s máslem, kdo nezkusil – neuvěří! Nebo na grilu uzený obyčejný český hermelín nebo uzené vajíčko naměkko… Vždycky, když si na některé recepty vzpomenu, sbíhají se mi sliny, takže i teď.  

Nových kuchařských knih na téma grilování je mnoho, proč si koupit právě tu Vaši?

Knihou Grilování otevíráme novou edici, kterou jsme nazvali „Recepty pro každého.“ Kniha nemá mezinárodní ambice, psali jsme ji pro české lidi, a to jak pro pokročilé a zkušené „grilaře“, tak pro úplné amatéry, kteří chtějí s grilováním teprve začít. Soustředili jsme se na suroviny, které lidi u nás běžně grilují. Lidé podle našich kuchařek opravdu vaří, tak jsme logicky zůstali věrni schématu: drž se receptu, výsledek bude skvělý. Navíc mimo recepty kniha obsahuje jednoduché odpovědi na nejčastější otázky o grilování, na které se lidé ptají.  Možná i to je důvod, proč se kniha od svého vydání stále drží v žebříčku bestsellerů tak vysoko a proč stojí za to mít ji doma.

Nejen titulní strana zachovává Vaši typickou bílou barvu, není to v případě grilování neobvyklé?

Nejen naši čtenáři, ale i odborná veřejnost říká, že jsme našimi „Bílými kuchařkami“ vytvořili v současné tvorbě kuchařských knih nový styl. Píšeme knihy pro lidi, chceme, aby z nich lidé vždy uvařili dobré jídlo. V případě grilování by se dalo očekávat, že kniha bude spíše „tmavá“, jelikož existuje v mnoha případech oprávněný předpoklad, že oblast grilování lépe vynikne na tmavém podkladě, zvýrazní se některé detaily jako oheň, kouř atd. Během vizuálních zkoušek ideálního layoutu nakonec dostala přednost opět bílá barva. Fotky v knize si na nic nehrají, takhle prostě to či ono jídlo vypadá a „Bílá řada Vaňkových kuchařek“ má další pokračování. Novinkou v této knize jsou ilustrace, které vytvořili geniální ilustrátoři Matěj Pospíšil a Petra Dufková, která s námi již pracovala na evergreenu Sladké poklady české a moravské kuchyně.

Jak vypadá grilování v rodině Vaňkových, kdo je „pomocník“ a kdo „mistr grilu“? Co doma grilujete nejvíc?

Grilujeme oba, já asi o trochu víc než Jana, ta ale zase častěji používá nejmodernější digitální teploměr, což je skvělé a zaručuje to nejlepší výsledek. Jsme normální rodina, takže jako všichni ostatní grilujeme všechno, na co máme chuť.  

Máte nějakou specialitu, která v knize není?

Víte, já nemám žádné gastronomické tajemství, žádné tajné rodinné recepty, naopak mě takovéto tajnůstkářství už mnoho let docela irituje. Ale materiál, nejen recepty, na další knihu samozřejmě máme.

Na jakou další knihu se mohou naši zákazníci a gurmáni těšit?

Tak tohle teď právě tajemství je (smích). Mohu jen čtenářům říct, že máme otevřených několik konceptů, na kterých usilovně pracujeme. Když se nezboří svět, tak rozhodně vyjdou a mohu slíbit, že to budou „pecky“ minimálně tak skvělé, jako naše Poklady, Klenoty, Velká kuchařka Čech a Moravy nebo třeba Maso, Kuře a Zelenina – Jednoduše a dokonale.

Máte čas na čtení beletrie? Kterou knihu právě čtete?

Troufám si říct, že já i Jana čteme hodně, vím, že ona teď čte Můj rodný blázinec od Radkina Honzáka a ráda se poslední dobou vrací ke starším detektivkám. Já čtu rád knihy historické i současné o jídle, o vaření, o potravinářství. Momentálně mám tři rozposlouchané a dvě rozečtené knihy. Čtu Gastrophysics od Charlese Spence. Ze současné literatury miluji „Kmentovky“ a Jamese Rollinse. Z historie mám moc rád Tomkovu Prahu (pozn. red.: Václav Vladivoj Tomek – Dějepis města Prahy) a etnografické knihy Čeňka Zíbrta a Zikmunda Wintera.

Jaká kniha Vás v životě nejvíc ovlivnila a proč?

Možná Vás překvapím a usmějete se, ale mám jednoznačnou odpověď: Velká kuchařka Viléma Vrabce. Moje prababička Tonička chodila do kurzů vaření Viléma Vrabce, dala tuto jeho legendární knihu mé babičce Věrušce a pak ji zdědila moje maminka. Já podle ní poprvé vařil, když mi nebylo ani šest, vzpomínám si, že to byly krupicové noky.

Děkuji za rozhovor.

Není zač, přeji Vám i čtenářům dobrou chuť.