Rozhovory

Krásně je u nás skoro všude

Krásně je u nás skoro všude
Eva Obůrková je autorkou a ilustrátorkou mnoha knih o cestování pro děti a dospělé, ale také průvodců, prospektů a katalogů.  Specializuje se zejména na domácí cestovní ruch a vinařskou turistiku. Nad sklenkou vína jsme si povídali o její novince Výlety (nejen) s dětmi - 1 600 tipů, kam vyrazit po Česku. 

Jarní dny a teplé počasí lákají k plánování výletů, Vaše kniha Výlety (nejen) s dětmi je tedy nyní více než aktuální. Proč si ji pořídit v době, kdy většinu informací hledáme na internetu?

Když člověk čenichá jen po tipech pro inspiraci, může sice nazdařbůh pátrat na webech, ale těžko najde přesně to, co hledá. V knížce je to jednodušší, navíc pomůže i rozdělení podle regionů a fotky.

Kniha obsahuje 1600 tipů, kam se dá vyrazit po České republice. Všechna tato místa jste navštívila? Dle jakého kritéria jste zajímavá místa do knihy vybírala?

Možná jsem nebyla všude, ale tak na 99 % míst ano. Výběr pro knížku byl jednoduchý: tam, kde se nám líbilo a kde to stálo za to. Ale taky jsem musela hlídat, aby jakž takž seděly počty a některý kraj nepřišel zkrátka.

Tipy na výlety jsou rozdělené, jak jste zmínila, dle jednotlivých regionů. Máte v každém z krajů místa, kam se ráda vracíte? Která to jsou? Co Vás osobně okouzlilo?

Mám ráda místa, o kterých se zas tak moc neví a kde nezakopávám o davy dalších výletníků. O některých lokalitách dokonce téměř nepíšu, aby o to zvláštní tiché kouzlo nepřišly. Zamilovala jsem si třeba Terčino údolí u Nových Hradů, les Prašivici u Nalžovských Hor, Skoky, Rejvíz, Portz Insel nebo zaniklé osady Českého lesa. Ale jinak krásně je u nás fakt skoro všude!

Výlety (nejen) s dětmi - 1600 tipů, kam vyrazit po Česku

Máte už v plánu nějakou další knihu?

Ptejte se v Jotě, ví to líp než já. 😊

(poznámka redakce - kniha Výlety se stále těší velkému čtenářskému zájmu, a tak se letos na jaře dočkala svého prvního dotisku)

Máte čas číst knihy? Jaký je Váš oblíbený žánr? Jakou knihu jste četla naposledy?

Jsem nenažraný čtenář, který hltá bez výběru skoro všechno. Posledním kouskem byly Prameny Vltavy od Petry Klabouchové, a to na doporučení od kamarádky.

Prameny Vltavy

Která kniha Vás v životě ovlivnila a přirostla Vám k srdci?

Navzdory vydání před desítkami let to jsou knížky Vladimíra Kováříka Literární toulky po Čechách, Moravou a Prahou. Precizně zpracovaný literární místopis měst, vesnic, ulic, domů a lokalit, kde se narodili, žili a tvořili naši spisovatelé, a samozřejmě místa, kde se odehrává děj jejich literárních děl. Poprvé jsem je četla na základce a dodnes je využívám jako nesmírně cenné podklady.

Image
Vystudovala jsem francouzštinu a češtinu na brněnské univerzitě. Jsem nenapravitelná optimistka, která díky dcerám věří v jednorožce, dobré lidi a šťastné konce. Ráda píšu a čtu a nepřestávám žasnout nad krásou našeho jazyka.