Rozhovory

Být sama sebou je těžké

Být sama sebou je těžké
Krásná, chytrá, starostlivá. Máma i úspěšná zpěvačka. A také kreativní bytost, čerstvě i autorka knihy pro děti. Na otázky Dobrých knih odpovídá Marta Jandová, žena bezbřehé energie a inspirace.

Marto, jaké ženy obdivujete?

Ženy, které jsou samy sebou. Ono to zní docela jednoduše a přirozeně, ale být sám sebou je jedna z nejtěžších disciplín. A mám ráda “vysmáté” ženy - takové, které se rády smějí, dokážou si ze sebe udělat legraci a umí se i svěřit.

Jste maminka skoro devítileté dcery Marušky, jak Vás změnilo mateřství?

Absolutně. Z holky se stala máma. Jako jsem pořád ta stejná, ale zvládám toho víc. A mám srdce naplněné nekonečnou láskou. Ráda s ní trávím čas. Ráda jí vše vysvětluji. Ráda se s ní učím a pomáhám řešit první problémy. Dala mému životu opravdu smysl. Vím, že se jednoho dne sbalí a odejde si založit svojí rodinu, mít svůj vlastní život, ale ještě trochu času mám. A ten si s ní užíváme, manžel i já, co to jde.

Jak se Vám daří skloubit roli zpěvačky a maminky?

Perfektně. Byl covid, takže jsem kromě rádia skoro žádnou práci neměla. Ale bylo mi jasné, že až se narodí, bude moje priorita definitivně ona a vůbec naše rodina. Moc jsme si ji přáli a chtěla jsem vidět, jak roste. Přiznám se, že jsem ráda, když vidím, že umí něco, co jsem ji naučila zrovna já.

Vydala jste kreativní deník pro děti. Jak starým dětem je určený?

Tak nejlépe dětem, které umí trošku číst a psát. I když to mohou děti vyplňovat spolu s maminkou nebo tatínkem.

Jaké emoce či dovednosti byste prostředdnictvím Deníku chtěla dětem předat?

Důležité pro mě bylo, aby si uvědomily, jaký ten den čidny byly. Jak si je užily, co je bavilo a co ne. Prostě je naučit se v životě poučit z nepodařeného a těšit se dál.

Můj deník

Jaká byla nejoblíbenější kniha, když Vám bylo tolik, jako dnes Vaší dceři?

Asi kniha Kira Bulyčova - Alenka z planety Země. Ta dětská sci-fi mě strašně bavila.

Máte další nápady na knihy, nejen ty dětské?

Určitě. Knih není nikdy dost. Baví mě takové ty interaktivní, právě pro děti. Protože ony jsou jako houby, tak rychle se všechno naučí. A do čeho jiného máme investovat, než do dětí a do jejich dobrého vzdělání? I jejich mentální síla je moc důležitá. Aby nás pak mohly zachránit…

Co Vás teď v nejbližší době hezkého čeká?

Jaro. Já toto letní období asi miluju úplně nejvíc. Takové znovuzrození. Příroda se načančá do zelené róby a vše vypadá veseleji. A vrátí se nám na dům jiřičky. A lidé se budou zase víc usmívat.

Co právě teď čtete?

15 roků lásky od Patrika Hartla

15 roků lásky

Která kniha vám udělala v poslední době radost? A proč?

Kniha Ptáci. Sice to není žádná beletrie, ale nádherné dvě obří knihy plné krásných fotek. Já na ně prostě ráda koukám. A od té doby, co máme ten domeček na vesnici a dali jsme ven několik krmítek, koukáme všichni a snažíme se je rozeznávat. Jiřičku jsem si nechala i vytetovat. Znamená pro mne dobrý omen. Vždy se těším, když se nám zase na jaře vrátí na dům.

Ptáci: Pěvci Evropy, Blízkého východu a severní Afriky - 1. + 2. svazek

Image
Vystudovala jsem francouzštinu a češtinu na brněnské univerzitě. Jsem nenapravitelná optimistka, která díky dcerám věří v jednorožce, dobré lidi a šťastné konce. Ráda píšu a čtu a nepřestávám žasnout nad krásou našeho jazyka.