Rozhovory

S Adamem Plachetkou o životě (nejen) s knihami

S Adamem Plachetkou o životě (nejen) s knihami
Adam Plachetka je nejen slavný operní pěvec, ale také velmi inspirativní mladý muž. Která kniha jej v životě ovlivnila? A jaké knihy četl jako malý kluk? A na co se v současné době těší? To vše a mnohem více se dozvíte v našem rozhovoru.

Knížka, kterou máte nejraději?

Nevím, jestli se dá vybrat jen jedna. Pokud bych měl říct, kterou nejlíp znám, tak to jsou povídky Šimka a Grossmanna. Mám je v hlavě téměř doslova, protože si je rád čtu i poslouchám už odmala.

Nejoblíbenější autor?

Těžko říct. Nedovedu s jistotou vybrat jednoho, ale kdybych musel, asi by zůstal na prvním místě Roald Dahl. Jeho styl, práce se slovem a překvapivé zvraty v příbězích jsou prostě úžasné. Jeho knížky patří k těm, u kterých se i při několikátém čtení občas zasměju nahlas.

Kde si nejraději čtete?

Většinou v posteli. Nedávno jsme se sice přestěhovali a máme víc místa i v obývacím pokoji, ale tam se většinou něco děje, takže stejně příliš klidu neposkytuje.

Adam Plachetka: To je klasika - Nevážné rozmluvy o vážné hudbě

Kdybyste dostal rok volna a mohl napsat knížku. O čem by byla?

To už se tak trochu stalo, ač jsem na psaní nebyl sám. Předpokládám ale, že otázka spíš míří na nějakou epiku, než na literaturu faktu. Máme psaní v rodině a dlouho jsem přemýšlel, jestli se do něčeho sám nepustím. Nicméně se obávám, že bych netvořil na úrovni, která by mě samotného uspokojovala. Proto spíš myslím, že na to nedojde. Kdyby ale ano, nejspíš si umím představit soubor povídek.

Knížka, která někdy v životě změnila Vaše rozhodnutí?

Machiavelliho Vladař. Ale vážně. Nevybavuji si, že bych se podle knížky někdy konkrétně rozhodoval. Spíš bych řekl, že mi formují náhled na svět. Nedávno třeba vyšla autobiografie jednoho z géniů komedie c s názvem All About Me. Přečíst si, jak se téměř stoletý veterán druhé světové války dívá na svět, je rozhodně inspirující.

Dětská knížka, na kterou nezapomenete?

Těch je spousta. Když jsem zmiňoval Dahla, dodnes si pamatuji, jak jsem se bál u jeho Čarodějnic. Taky mi v paměti utkvěly dětské verze příběhů o Odysseovi. Když jsem byl o něco větší, měl jsem kompletní sérii Disneyho Příruček mladých svišťů a rád jsem se vracel k naučným knížkám o historii. Názvy si nevybavím, ale byly formátu A4 a sahaly od pravěku přes Římskou říši až k divokému západu.

Jaký máte sen (nejen knižní)?

Po dobu pandemie jsem byl poprvé v dospělém životě dlouho doma s rodinou. Od té doby je mým snem plánovat práci tak, abych nemusel tolik cestovat a mohl trávit víc času doma. Bohužel to úplně nejde, takže trochu bojuji. Ale věřím, že se časem nějaký hezký model podaří vymyslet.

 

Adam Plachetka, Vojtěch Babka: To je klasika - Nevážné rozmluvy o vážné hudbě

V knize najdete rozhovory s dnes slavným českým operním pěvcem, který je známý i širší veřejnosti. Ve svých pětatřiceti letech se dostal na nejslavnější světová pódia včetně Metropolitní opery. Je však známý i z různých televizních pořadů a proslavil se také velmi úspěšným koncertem ve vyprodané O2 Areně. V knize se dočtete o jeho operních začátcích, o prvních angažmá v Národním divadle až po současnost, kdy je vyhledávaným sólistou na nejvyšší úrovni.

Adam Plachetka

Rodák z Prahy Adam Plachetka absolvoval Pražskou konzervatoř u profesora Luďka Löbla a HAMU. Roku 2005 debutoval v Národním divadle v Praze. V následujících letech zde vystoupil například jako Don Giovanni, Figaro (Le nozze di Figaro), Nardo (La finta girardiniera), Argante (Rinaldo), Guglielmo (Così fan tutte), Přemysl (Libuše) a Vladislav (Dalibor).

Od září 2010 je Adam Plachetka stálým členem ansámblu Wiener Staatsoper.Pravidelně hostuje v Metropolitní opeře v New Yorku a na Salzburger Festspiele. Na koncertních pódiích se objevil například v Musikvereinu ve Vídni a v Grazu, ve Wigmore Hall v Londýně, v Usher Hall v Edinburghu, v Herkulově sále v Mnichově, ve Vídeňském Konzerthausu, v Konserthuset ve Stockholmu a v pražském Obecním domě a Rudolfinu. Spolupracoval s Chicagským symfonickým orchestrem, Symfonickými orchestry Francouzského, Bavorského, Rakouského a Českého rozhlasu, Skotským komorním orchestrem, Českou filharmonií, Vídeňskými symfoniky a stockholmskou Královskou filharmonií.

Adam Plachetka pořídil nahrávky pro Arte, Arthaus Musik, Capriccio, Clasart Classics, Českou televizi, Český rozhlas, Deutsche Grammophon, Mezzo, Naxos, Nibiru, Orfeo, ORF, Radioservis, Servus TV, Supraphon a Unitel Classica.

Loni na podzim mu vyšla jeho první kniha.

Image
Vystudovala jsem francouzštinu a češtinu na brněnské univerzitě. Jsem nenapravitelná optimistka, která díky dcerám věří v jednorožce, dobré lidi a šťastné konce. Ráda píšu a čtu a nepřestávám žasnout nad krásou našeho jazyka.