Knižní tipy

Jak strávit letošní zimu? V teple!

Jak strávit letošní zimu? V teple!
Zimu mám ráda. Na horách. Ve městě by se podle mně mohla klidně zrušit. Nebo vám přináší nějaký zvláštní požitek mokrá studená břečka, která se z jakékoli vrstvy sněhu stane během pár dní díky kolům dopravních prostředků a posypové soli? Mně tedy rozhodně ne. Navíc to vstávání do studené tmy a postávání na zastávce nebo rozmrazování auta. Brr. Ještěže existují knihy, jejichž četba vás spolehlivě zahřeje. I na zastávce.
  • Průvodce po teplých krajích. Dělám to už od dětství. Své cestovatelské sny si plním nejdříve na papíře v teple domova a teprve, když rozpočet dovolí, vydávám se poznávat vzdálená místa ve skutečnosti. V zimních měsících jsou u Čechů nejoblíbenějšími destinacemi Thajsko, Dominikánská republika, Maledivy a Spojené arabské emiráty. Fotky palem, rozpálených pláží a moře vás zahřejí i doma v Čechách. Pro tyto účely nedoporučuji proslulé průvodce od Lonely Planet, ty jsou na místě k nezaplacení, ale text a tipy na místní restaurace a hotely vás, pokud už dovolenou nemáte zaplacenou, asi příliš neosloví. V edici Společník cestovatele si prolistujete fotky s krátkými popisky, takže až budete stát na té nejkrásnější pláži světa, nejen, že ji bez problému poznáte, ale ještě svůj doprovod okouzlíte nastudovanou vědomostí.
  • Thrillery, u kterých se zapotíte. I v třeskutém mrazu vás zahřeje výborně napsaný nervák. Vsaďte na klasiky a zima vám určitě nebude: Manželské duo píšící pod pseudonymem Lars Kepler má na kontě nový případ Joony Linny s názvem Lazar. Kříďák britské spisovatelky C. Tudor je označován jako kniha roku. Naše redaktorka byla tímhle mysteriózním thrillerem před kterým se nedá utéct nadšená a užila si ho především díky nečekaným překvapením a osobitému hlavnímu hrdinovi. Dalším osvědčeným „zahřívačem“, který vám zpříjemní zimu, je Daniel Cole. Jeho Loutkář nebo Hadrový panák napnou vaše nervy a jejich břitký humor i překvapivé zápletky vás dostanou do varu. Když detektiv píše příběhy o detektivovi, tak to snad ani nemůže dopadnout špatně. Důkazem jsou knihy od Jørna Liera Horsta, zkuste třeba tu poslední - Zaslepení.
  • Publikace o teplých nápojích. Zahřeje něco lépe než teplý nápoj? Zkuste 77čajů pro čajové laiky i labužníky nebo Tajemství domácí čajovny. Jste-li spíše naladěni na čerstvou vůni kávy, mohu vám doporučit publikaci Káva – putování za tajemstvím kávových specialit nebo si počkejte na pořádnou Černou kávu od Agathy Christie. Dělá jí totiž znamenitou. Nejsem zrovna fanoušek zahřívání se něčím ostřejším, vám v tom ale rozhodně bránit nebudu. Je libo whisky či rum? Pomoci s zahřátím by mohla i nová Pivopedie Radka Diestlera. Tam, kde se točí, zima rozhodně nebude.       
  • Vyrobte si něco na zahřátí. Co zahřeje úplně nejlíp? Ponožky od babičky, copak jste z nich letos pod stromečkem neměli největší radost. Jenže co když zrovna vaše babička vánoční ponožky nedodává nebo už žádnou nemáte? Zkuste to letos sami. Uplést ponožky bude hračka a zvládnete to dokonce i bez jehlic, pokud si pořídíte speciální kroužek a knihu s 50 jednoduchými návody. Pokročilejší se můžou zahřát i v novém svetru. Jak na to vám poradí buď Carolin Schwarbergová v knize Jednoduché pletení – Vlastnoručně upletené trendy modely nebo Češka, pletařská odbornice a oděvní návrhářka, Jaroslava Dovcová ve své knize Pletení a háčkování.    
  • Zateplete obydlí! Nepodařilo se vám podle mých rad se zimou zabojovat? Zbývá poslední, nenáročnější možnost: zateplete si pořádně dům a zima u vás nemá šanci!
Autor Tereza Mec
Image
Někdo v knihách hledá možnosti, které sám nikdy neuskuteční. Někdo v nich hledá moudrost předchozích generací nebo návod pro všední den. Pro někoho jsou nejlepším mrháním času. Já v nich hledám inspiraci. Jak se neztratit na cestách, co dobrého uvařit, jak se vyšplhat na horský vrchol nebo co nového bych se ještě mohla naučit. Výjimku tvoří mé oblíbené detektivky a zamilované romány. V moderních detektivkách totiž přestává být zcela bezpečná i inspirace hlavním „kladným“ hrdinou a zamilované romány je nejlepší číst v posteli za deštivého počasí zcela bez přemýšlení.

Štítky