Literární zajímavosti

Zajímavosti ze světa Agathy Christie

Zajímavosti ze světa Agathy Christie
U příležitosti 125. výročí narození Agathy Christie jsme sestavili seznam 8 zajímavostí o ní a jejím díle, které jste možná dosud nevěděli.

1) Usedlá Jane Marplová

Agatha Christie několikrát poslala Hercula Poirota na výlet do zahraničí. Projel se Orient-Expresem, procestoval se lodí po Nilu, podíval se na vykopávky v Mezopotámii a také vyřešil vraždu na francouzském golfovém hřišti. Zrovna tak Parker Pyne se několikrát ve svých povídkách podíval na Blízký Východ. Jen stará usedlá slečna Marplová se neustále držela svého domova. Vycestovat do zahraničí ji Agatha Christie nechala jen jednou jedinkrát a to v příběhu Karibské tajemství. Je to trochu škoda, protože bylo znát, že svěží karibský vzduch jí svědčil a ukázala se v lepší fyzické kondici než v jiných dílech. 20150915_115158000_iOS

2) Udatný Hercules

Jak už asi název díla sám vypovídá, Herkulovské případy pro Hercula Poirota jsou zajímavou parafrází na příběh z řecké mytologie o dvanácti úkolech, které musí za trest splnit bájný hrdina Herkules. Belgický detektiv se po diskuzi se svým přítelem, profesorem Burtonem, o antice a jeho antickém jmenovci rozhodne vyřešit dvanáct případů, které budou jistým způsobem připomínat oněch slavných 12 úkolů. Tyto případy, vydané v roce 1957, měly být také Herculovy poslední.

4) Slavný belgický detektiv je mrtev

Hercule Poirot je první fiktivní postava, která se objevila na titulní stránce v New York Times. Jednalo se o nekrolog vydaný 6. srpna 1975. Doslova New York Times napsal: „Hercule Poirot Is Dead; Famed Belgian Detective; Hercule Poirot, the Detective, Dies“. Článek byl doplněn portrétem Hercula Poirota, který namaloval britský malíř W. Smithson Broadhead pro magazín The Sketch v roce 1923.

5) Kolik myší už se chytilo do pasti?

Agatha napsala několik divadelních her, nejúspěšnější je však hlavně jedna z nich, Past na myši. Původně vznikla jako rozhlasová hra s názvem Tři slepé myšky u příležitosti oslav osmdesátých narozenin královny Alžběty. Následně jí Agatha přepsala na povídku a nakonec divadelní hru. Tato hra měla v Londýně takový úspěch, že se stala nejdéle hranou divadelní hrou v celé historii. Ve West Endu se hraje nepřetržitě již od roku 1952.

6) Honba za pokladem

Ve Hře na vraždu (v originále Dead Man’s Folly) je spisovatelka Ariadne Oliverová požádána, aby pro charitativní akci zorganizovala hru ve stylu honby na vraha.  I Agatha Christie byla roku 1930 požádána, aby sepsala povídku ve stylu hry a to pro reálnou honbu za pokladem. Tato povídka byla psaná na pokračování a měla zajistit příliv turistů na ostrov Man. Ti měli stejně jako hrdinové povídky najít dle indicií v přesně stanoveném čase dědictví rozdělené do čtyř částí. 20150915_115923000_iOS

7) Zpěv a klavír

Chybělo málo a místo Agathy Christie spisovatelky jsme mohli obdivovat Agathu Christie zpěvačku. Roku 1906 odjela Agatha do Paříže studovat hudbu a francouzštinu. Brzy se zjistilo, že má talent pro hru na klavír i pro zpěv. Agatha opravdu vážně uvažovala o hudební kariéře, ale kvůli své ostýchavosti před publikem z ní nakonec upustila. Zaplať pánbůh pro nás čtenáře. Během první světové války pak pracovala jako dobrovolná lékárnice a sestra, kde při práci získala velmi dobrou znalost léků i jedů, kterou později využila právě při psaní svých románů.

8) Hercule Poirot v seriálu i v životě

„Byl to obdivuhodný človíček. Měřil metr šedesát, vejčitou hlavu nakláněl trochu ke straně, a když se rozčilil, oči mu blýskaly zelenavým leskem. Nosil vojensky navoskovaný knír a tvářil se nesmírně důstojně. Celým zevnějškem působil uhlazeně, až vybraně elegantně a upravenost byla doslova jeho vášní…“
Tak popisuje kapitán Hastings svého přítele Hercula Poirota v knize Vražda na golfovém hřišti (v překladu Běly Dintrové). Poirot je rozhodně postava velice originální a vybrat správného herce do televizních adaptací byl těžký úkol. Naštěstí se brzy objevil David Suchet, kterého si vybrala osobně Agathy dcera Rosalind. Suchet původně nebyl příliš nadšený představou chorobně dokonalého plešatého detektiva. Po přečtení knižní předlohy se však pro Hercula nadchnul a během natáčení přečetl všechny do té doby vydané knihy a vytvořil si neuvěřitelné množství klíčových poznámek, aby svého „Poirota“ vystihl co nejlépe. Myslím si, že lépe Rosalind vybrat nemohla. Zajímavostí je, že sama Agatha se svěřila, že za svůj život potkala „svého Poirota“ dvakrát. Jednou při obědě v Savoy a jednou na lodi na Kanárských ostrovech. Potkali jste už také někdy někde našeho malého belgického detektiva?

15. září 2015 je to přesně 125 let od chvíle, kdy se Agatha Mary Clarissa Christie narodila. Co se dnes na počest této velké autorky začíst do některé z jejích knih? ;-)

Štítky