Literární zajímavosti

František Kotleta aneb Fenomén řezníka z Bruntálu

František Kotleta aneb Fenomén řezníka z Bruntálu
Leoš Kyša alias František Kotleta se stal postupem času fenoménem nad rámec fantastiky. Jeho knihy mají tisíce čtenářů, na autogramiádách má vždy narváno. Pojďme se trochu podívat na historii této osobnosti a novinky z jeho tvorby v současnosti.

Narodil se roku 1979 v Bruntálu. V minulosti pracoval jako novinář pro Právo, Hospodářské noviny či časopisy Instinkt a Týden. Mezi roky 2015 – 2017 potom jako šéfredaktor Mediahub.cz. Až v roce 2017 se stává spisovatelem na volné noze. Zároveň ovšem externě působí na Slezské univerzitě v rámci oboru Multimediální techniky a vyučuje na katedře literární tvorby na pražské soukromé Vysoké škole kreativní komunikace.

Prvním literárním počinem se stal Poutník z Mohameda (2009), který byl ovšem napsán ještě pod jeho pravým jménem Leoš Kyša. Daleko větší úspěchy ovšem zaznamenává až v době, kdy začíná publikovat pod pseudonymem František Kotleta. První kniha pod tímto přízviskem nese jméno Hustej nářez a je úvodním dílem pozdější trilogie Bratrstvo krve. Jedná se o příběh o upírovi Janu Bezzemkovi, který se svojí upírskou „rodinou“ brání Zemi před invazí mimozemských okupantů. Nabízí akční fantastiku ve stylu legendárního Jiřího Kulhánka. Píše se rok 2010.

Po dlouho dobu ovšem čtenářstvo ani nevědělo, kdo je onen záhadný František Kotleta. Byl takřka dokonale skryt a díky onomu tajemství kolem něho vybublala až neskutečná aura. Jen několik lidí vědělo, kdo se za samotným pseudonymem skrývá, a pečlivě to tajili. O jeho existenci panovaly pochyby. Je vůbec skutečný, nebo si někdo pohrává s naší myslí? Až postupem času se Kotleta odhalil, ale fenoménem zůstal.

Od té doby chrlí jednu knihu za druhou. Na svém kontě má již desítky titulů. Ať už je to trilogie Spad, knihy s hrdinou Tomášem Koskem či série Legie, kterou tvoří s kolegyní Kristýnou Sněgoňovou. Tato space opera by se měla dočkat dvanácti dílů, což je úžasné číslo. Spolupracoval a editoval i mnoho antologií. Za všechny jmenujme Ve stínu říše, Krásky a vetřelci: Pulp stories nebo Zákon genu.

Jeho knihy jsou plné akce, násilí i otevřených sexuálních scén. Svým pověstným humorem září nejen ve svých literárních titulech, ale i na autogramiádách či rozhovorech. Vlastně se od něj dá čekat takřka cokoliv, ale přesto vás může vždycky překvapit.

Aktuálně můžete na pultech knihkupectví vidět již osmý díl série Legie s názvem Operace Petragun. Za zmínku ovšem stojí i jeho souborná vydání Magická swingers party a Bratrstvo krve. Najdete v nich všechny díly daných sérií, takže si nemusíte knihy kupovat po jedné. I když si dokážu představit, že sběratelé to stejně dělají.

Opomenout bychom určitě neměli ani román Sudetenland, který nabízí alternativní historii, v níž neproběhl odsun Němců po druhé světové válce. Zároveň má ovšem i prvky detektivky a je tak trochu méně tradiční knihou od tohoto autora.

Černá smečka je potom už naopak čistou Kotletovinou, fantasticky naladěnou. Vydáte se v ní na zběsilou jízdu plnou démonů, drsných hlášek, sexu a nekončící akce. Prostě klasika. Trochu překvapením bylo pouze nakladatelství, které knihu vydalo. Nebyla to totiž tradiční Epocha, ale Naše nakladatelství z rodiny Dobrovských pod značkou Fobos.