Literární zajímavosti

Vyznáte se v edicích nakladatelství Prostor?

Vyznáte se v edicích nakladatelství Prostor?
Nakladatelství Prostor bylo založeno Alešem Ledererem v roce 1989. Toto první soukromé nakladatelství se od svého vzniku zaměřuje na tituly, které pojednávají o svobodě a brání ji - ať už se jedná o beletrii, poezii nebo literaturu faktu.

Prvním titulem, který nakladatelství vydalo na začátku ledna 1990, byla Politická emigrace v atomovém věku Pavla Tigrida. Velkým počinem redakce Prostoru se pak stalo vydání třinácti svazků kompletního prozaického, básnického a dramatického díla modernistické autorky Milady Součkové (1899-1983), za což byl PROSTOR v roce 2010 vyznamenán Literou za nakladatelský čin, ale také uvedení překladů více než dvaceti děl rakouského spisovatele a dramatika Thomase Berharda (1931-1989), jednoho z nejvýznamnějších poválečných německy píšících autorů. Vysokou kvalitu vydávaných děl pomáhají udržet překladatelé jako Martin Pokorný (Henry Kissinger), Alice Flemrová (Ellena Ferrante), Daniela Petříčko (Jean Améry), Radovan Charvát (Thomas Bernhard), Zlata Kufnerová (Bernhard Schlink, Carmen Kornová), Jakub Šedivý (Guzel Jachina) a mnozí další.

Českému publiku toto nakladatelství představilo mnoho zahraničních i českých autorů – historika Timothy Snydera, Ellenu Ferrante, Henryho Kissingera, Jean-Christopha Rufina, Lisu Chaneyovou a Guzel Jachiny a mnohé další. Mezi české bestselleristy uvedené pod hlavičkou Prostoru patří Aleš Palán, Martina Formanová a Tomáš Macek. Palánova kniha Jako v nebi, jenže jinak získala ocenění Magnesia Litera 2020.

I v současné době v nakladatelství Prostor vychází spousta zajímavých publikací, které stojí za povšimnutí. Máte rádi Toyen? Pak vás dozajista uchvátí novinka Toyen. První dáma surrealismu spisovatelky a filmové režisérky Andrey Sedláčkové, která na téměř 600 stranách, obohacených o neuvěřitelných dvě stě reprodukcí a dokumentárních fotografií, dokumentuje život nekonvenční umělkyně a odhaluje její skrytá tajemství. Za pozornost určitě stojí i knižní novinka Bob Dylan. Život v sedmi písních od žijící legendy americké hudební a kulturní publicistiky Greil Marcuse. Vypráví v ní příběh Boba Dylana prostřednictvím jeho šesti autorských písní a jedné převzaté lidovky a zároveň zkoumá i Dylanův obrovský vliv na světovou uměleckou scénu.

Zaměření Prostoru skvěle ilustrují jednotlivé knižní edice a řady, jejichž cílem je usnadnit čtenářům orientaci v jednotlivých tématech a žánrech, o které se zajímají: Současná česká próza, Současná světová próza, Dokumentární próza, České rozhovory, Obzor, Střed, Přítelkyně, Pozdní sběr, Sport, Dílo Milady Součkové, Česká paměť a Audioknihy.

Současná světová próza
Edice současná světová próza nabízí mimořádná díla zahraničních autorů a autorek s originálním pohledem na lidské vztahy a odhaluje mnohoznačnou tvář doby, v níž žijeme. V této řadě vyšla kniha Ráj od Abdulrazaka Gurnaha, za kterou získal v roce 2021 Nobelovu cenu za literaturu, překrásné paměti Franka McCourta s názvem Andělin popel, jedna z nejlepších knih o dospívání v Americe Klub lhářů, kultovní dílo americké spisovatelky Mary Karrové, a debut tatarské spisovatelky Guzel Jachiny Zulejka otevírá oči.

Současná česká próza
Edice se věnuje systematickému vydávání kvalitních děl současných domácích autorů a autorek. Všechny spojuje silný příběh a neotřelé vyjádření, například milostný gay příběh z Anglie 60. let Počkej na moře mladé české queer autorky Veroniky Opatřilové.

Dokumentární próza
Edice je spojena s autentickou literární výpovědí. Její autoři mají snahu podat objektivizující svědectví. Novinář Charlese Laurence vypráví příběh své rodiny, kterou hluboce zasáhl pobyt v Praze v padesátých letech 20. století a setkání s Jiřím Muchou - Společenský agent Jiří Mucha.  

České rozhovory
Edice je soustředěna na profesionální, nebulvární rozhovory s výraznými osobnostmi, jejichž zkušenosti a životní filozofie přinášejí obohacení. Rozhovory se snaží přiblížit dané téma na pozadí osobních příběhů a čtivou formou uvést čtenáře do zajímavých světů.
Mami, miluju – Rozhovory lásce navzdory Aleše Palána a jeho dcery Anny Palánové s pěticí mladých dívek a žen, které hledají svou cestu, jak se vypořádat s nákladem těžkostí.

Obzor
Edice je zaměřena na historii a kulturní dějiny. Světoznámý politolog, historik, poradce pěti amerických prezidentů a laureát Nobelovy ceny míru Henry Kissinger v knize Umění politické strategie detailně analyzuje kariéru šesti legendárních státníků. Encyklopedická práce Vzdělanost jako živý dialog s minulostí Dietricha Schwanitze se pokouší reagovat na situaci úpadku vzdělávání a nově stanovit, co je základem naší vzdělanosti. 

Střed
Edice je orientovaná na populárně naučné publikace např. z oblasti astronomie, umělé inteligence či politiky. Dále uvádí beletrii, esejistiku a básnickou tvorbu, kterou prověřil čas i čtenáři. Edici zahájily v roce 1993 deníkové záznamy sarajevského architekta a ekologa Raymonda Rehnicera Tráva a sloni o hrůzách občanské války. Například esej Obrana matematikova jednoho z největších matematiků tohoto století G. H. Hardyho se zamýšlí nad krásou matematiky a smyslem matematikovy práce. 

Přítelkyně
Edice představuje prózu současných českých a zahraničních autorek a autorů, v níž vystupují výrazné ženské hrdinky. Název edice odkazuje na slavnou tetralogii Geniální přítelkyně Eleny Ferrante, kmenové autorky nakladatelství Prostor. V této edici nyní vyšel román  Nives, co to povídáš? Sashi Naspini: čerstvě ovdovělá toskánská farmářka Nives trpí vysilující samotou a nespavostí, se kterou se vyrovnává svérázným způsobem.

Pozdní sběr
Edice přináší v nových nebo revidovaných překladech díla cizojazyčných autorů, s nimiž se český čtenář mohl setkat v průběhu dvacátého století. Jde o díla dnes možná pozapomenutá anebo zapadlá, která však na vinici času dozrála a prokázala svou trvalou hodnotu. Edici uvedl v roce 2017 román klasika anglické literatury W. Somerseta Maughama Poslední půlšilink.

Sport
Pilířem řady Sport jsou výpravné publikace sportovního novináře Tomáše Macka o historii slavných cyklistických a biatlonových závodů. Známé jsou například jeho Příběhy Staré dámy - Sto ročníků Tour de France / Příběhy Corsa rosa - Sto ročníků Giro d´Italia BOX 1-2.  

Dílo Milady Součkové
Edice kompletně mapuje prozaické, básnické a dramatické dílo význačné české spisovatelky, lingvistky a literární teoretičky.

Česká paměť
Edice je věnována vzpomínkám pamětníků totalitních režimů. Vzpomínky Als Junge wäre ich erschossen worden  z pera Jaroslavy Skleničkové zachycují životní příběh jedné z lidických rodaček, do jejichž osudu nanejvýš krutým způsobem zasáhly dějiny v podobě vyhlazení Lidic. 

Řada Mluvené slovo
Řada představuje audioverze našich titulů. K poslechu jsou vybírána mimořádná díla a profesionální interpreti. V tomto směru spolupracujeme zejména s vydavatelstvími Radioservis, Tympanum a OneHotBook.

 

 

Image
Vystudovala jsem francouzštinu a češtinu na brněnské univerzitě. Jsem nenapravitelná optimistka, která díky dcerám věří v jednorožce, dobré lidi a šťastné konce. Ráda píšu a čtu a nepřestávám žasnout nad krásou našeho jazyka.