Knižní tipy

Nejlepší dětské knihy roku 2019/2020

Nejlepší dětské knihy roku 2019/2020
Během letošního roku měly děti spoustu volného času. A každý rodič pracující z domu byl jistě rád, když jej využily ke klidnému, tichému a vzdělání rozvíjejícímu čtení, že? My v redakci tvrdíme, že neexistuje dítě, které by si nerado četlo. Ale existuje spousta dětí, která ještě nenašla tu správnou knihu. Pomoc je naštěstí v dosahu jednoho kliku myší!
V rámci Svazu českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) existuje komise pro dětskou knihu. A ta spolu s Mezinárodním sdružením pro dětskou knihu (YBB) každý rok vydává katalog, který má sloužit nejen knihkupcům a knihovnám, ale i širší veřejnosti. Třeba rodičům nebo učitelům, aby se zorientovali v obrovské hromadě knih, která každý rok naplňuje pulty knihkupců, a vybrali pro dítě tu pravou. Co v katalogu najdete? Letos 36 knih různých žánrů. Sbírky poezie, pohádky, fantasy a sci-fi,  ale i dobrodružné příběhy a naučnou literaturu. Něco je určeno pro větší, něco pro menší děti. A letos v něm najdete i jednu tematickou publikaci pro poslední ročníky základních škol – Život onlife Michala Černého. Ten se snaží dětem rozumně vysvětlit, že život v kyberprostoru má nejen spoustu výhod, ale i značná rizika. A mimochodem, když si ji potají večer půjčíte, možná budete velmi překvapeni, jak zajímavá témata filosof Michal Černý zvolil a kolik toho o brouzdání na internetu sami nevíte.

Ráda bych vás upozornila i na knihu Petra Borkovce – Každá věc má něco společného se štěstím. Je to básnická sbírka a já osobně bych ji v knihkupectví asi bývala přehlédla. Přitom se jedná o velmi zajímavé krátké básně. Jsou hravé, plné niterných pocitů a vzpomínek a přitom popisující běžné a dětem blízké události jako je třeba večeře. Ocenění Zlatá stuha a nominace na Magnesii Literu této sbírce náleží určitě právem. Stejně tak dobré, jen u rčené menším dětem, je i autorovo leporelo Věci, které ztrácíme. Už znáte Stelu a její rodinu z Osmihorek? Pokud jsou vaše děti milovníci zimní přírody, je načase se se Stelou seznámit. Tato holčička je totiž dcerou mašéra a společně s celou rodinou a psí smečkou se v knize Stela a 16 huskyů vydá na závod psích spřežení na Aljašku. Milá a velmi originální kniha (konečně je pro děti zpracována i jiná zimní aktivita než jen lyžování a sáňkování) od Terezy Pařízkové má i pokračování Stela v zemi tučňáků. 

         

Jestli jste se někdy snažili vylepšit výslovnost, slovní zásobu a čtenářskou gramotnost svých dětí, určitě znáte Ester Starou a jejího manžela Milana. Společně už vytvořili nejednu knihu. V letošním katalogu se objevila publikace Až se ucho utrhne – 50 ilustrovaných přísloví.  Ta se snaží dětem objasnit význam klasických českých přísloví krátkým a vtipným komiksem. Mimo to připojili i překlad přísloví do pěti dalších jazyků. Milan Starý ilustroval i další knihu, která se v katalogu objevila. A opět je jazykově hravá. Proč nehraje King Kong ping-pong Miloše Kratochvíla je sbírka veršů o lidských slabostech i obavách, zvířatech a veselí.

      

V katalogu najdete skutečně pestrou směsici toho nejlepšího z české dětské literatury, od knihy o počasí známé české rosničky (Předpovídej počasí – Dagmar Honsová, Martina Součková), po komiks o justiční vraždě Milady Horákové. Pokud se v české dětské literatuře nepohybujete, tento výběr vás určitě ohromí svou pestrostí. V Čechách totiž pro děti v posledních letech vychází zajímavá, kvalitní, tematicky nápaditá a výborně zpracovaná literatura. Jen je občas problém ji pod záplavou komerčně úspěšných Disney knížek objevit.

    

A pokud by vám náhodou ani tento katalog k  výběru nestačil, doporučím vám sáhnout po seznamu laureátů Zlaté stuhy 2020 (i to je sázka na kvalitu). Anebo vsaďte na Prašinu Vojtěcha Matochy. Ta totiž letos mezi dětmi opravdu „frčela“.

 
Autor Tereza Mec
Image
Někdo v knihách hledá možnosti, které sám nikdy neuskuteční. Někdo v nich hledá moudrost předchozích generací nebo návod pro všední den. Pro někoho jsou nejlepším mrháním času. Já v nich hledám inspiraci. Jak se neztratit na cestách, co dobrého uvařit, jak se vyšplhat na horský vrchol nebo co nového bych se ještě mohla naučit. Výjimku tvoří mé oblíbené detektivky a zamilované romány. V moderních detektivkách totiž přestává být zcela bezpečná i inspirace hlavním „kladným“ hrdinou a zamilované romány je nejlepší číst v posteli za deštivého počasí zcela bez přemýšlení.

Štítky