Knihy pro děti

Mikulášové to mají zadarmo

Mikulášové to mají zadarmo
Opravdu? Ti se mají! A počkej, co jako mají zadarmo? Přece vstup na výstavu nejen o jejich jmenovci! Výstava s názvem Malý Mikuláš a jiné... se koná v pražské galerii Villa Pellé od 4. května až do 15. července a zajít na ní se určitě vyplatí, i když se Mikuláš nejmenujete. Jde totiž o českou premiéru výstavy tvorby humoristy a ilustrátora Jeana Jacquese Sempé.
Kromě již legendárních kreseb Mikuláše a jeho veselé party jsou na ní představeny i další kresby tohoto Francouze. Málokdo totiž ví, že kromě postavy malého Mikuláše, gurmánského Vendelína, snaživého Celestýna, Albína, Viktorína, Fridolína a Jáchyma z knih René Goscinnyho, je autorem tisíce vtipů (existuje více než 40 alb s nimi), stovek titulních stran časopisu New Yorker a stále aktivně přispívá do Paris Match. V Praze je představen reprezentativní výběr z jeho díla. Celá instalace je stejná jako Jean Jacques Sempé a jeho kresby. Hravá. Ilustrace zobrazují život v jeho pomíjivosti a paradoxech. Pokud čekáte pouze humoristické kresby, jistě budete překvapeni poetičností a kreativitou tohoto muže. Není divu, vždyť jeho ateliér se nachází v jedné z nejinspirativnějších pařížských čtvrtí – na Montmartru. Ve Ville Pellé na vás mimo instalace čeká i zajímavý doprovodný program, jehož přesné znění s daty a časy naleznete přímo na internetových stránkách této galerie. Namátkou zmiňme komentované prohlídky, besedy, animátorské dílny nebo promítání souvisejících filmů. Pokud máte do Prahy daleko nebo výstavu v daném termínu nestíháte, nevěšte hlavu. Zkuste poprosit nějaké spřízněné dítko, aby vám alespoň půjčilo knížku Mikulášovy patálie (nebo z ní předčítalo – to je ještě lepší!). Zažijete určitě stejně báječné odpoledne. A kdyby ani to neklaplo, na našem e-shopu máme knih ilustrovaných Jeanem Jacquesem Sempé ještě dost :-).
Autor Tereza Mec
Image
Někdo v knihách hledá možnosti, které sám nikdy neuskuteční. Někdo v nich hledá moudrost předchozích generací nebo návod pro všední den. Pro někoho jsou nejlepším mrháním času. Já v nich hledám inspiraci. Jak se neztratit na cestách, co dobrého uvařit, jak se vyšplhat na horský vrchol nebo co nového bych se ještě mohla naučit. Výjimku tvoří mé oblíbené detektivky a zamilované romány. V moderních detektivkách totiž přestává být zcela bezpečná i inspirace hlavním „kladným“ hrdinou a zamilované romány je nejlepší číst v posteli za deštivého počasí zcela bez přemýšlení.

Štítky