Knižní tipy

Dárky z mojí kuchyně

Dárky z mojí kuchyně
S vánočními dárky pro některé členy rodiny je trochu potíž. I když je celý rok zarytě sledujete se zápisníkem v ruce, v listopadu zjistíte, že nápad na dárek nemáte zapsaný ani jeden, protože daná osoba zkrátka nic nepotřebuje ani nijak nestrádá. Když po ní naprosto zoufalí chcete nějakou nápovědu, odbyde vás slovy, že nejvíce si přeje vaše štěstí a zdraví. Jasně. Zařídím (ale s tím paraglaidingem fakt nepřestanu, babi). Co s tím? Moje obrázky byly dost nevzhledné už v době, kdy bylo ještě společensky přijatelné dávat k Vánocům rodině vlastní výtvarné pokusy, které oni museli potajmu likvidovat. U mně proto momentálně vítězí tzv. „jedlé dárky“.
Jedlé dárky mají několik výhod:
  • nemusíte být zrovna zruční, přesto zlvádnete vyrobit celkem pohledný dárek
  • nebudou obdarovanému dlouho překážet v bytě
  • obětovali jste jim vlastní čas a námahu – a to se cení!
  • elegantně se vyhnete nákupu dalších ponožek a získáte originální dárek
  • neudělají vám velký průvan v peněžence
Jaký jedlý dárek je ten pravý? To samozřejmě záleží na preferencích obdarovaného. Já jsem to většinou řešila nákupem originálního obalu a uvařením oblíbeného jídla vpředvečer Štědrého dne. To ale nebyl moc profesinální přístup. I proto, že jsem pak 23. prosince byla naprosto zoufalá a zuřivě vařila a pekla. Tomuto chaosu se ale můžete snadno vyhnout. Nechte si poradit od odborníků a inspirujte se. JEDLÉ DÁRKY OD REBARBORASKITCHEN – BARBORA ŘÍHOVÁ Barbora Říhová vede poměrně úspěšný foodblog. A ve své knize s podtitulem Kuchařka pro plnění přání pro vás připravila nejen výborné recepty, ale i krásná balení hotových laskomin. Ty jsou podle ní totiž tím nejlepším dárkem připraveným od srdce. Podle její knihy můžete vyrobit desítky dárků – ať už upečete krekry, sušenky, vyrobíte čokoládové pralinky nebo likér. Autorka vám dokonce i poradí, jak na léčivý čaj. Protože Barbora Říhová je především zdatná v kuchyni, je balení jedlých dárků věnována pouze jedna kapitola z knihy. U každého receptu však jsou velmi atraktivní fotografie, kterými se můžete inspirovat. Nebojte se, recepty Barbory Říhové zvládne i naprostý začátečník. Přestože se na první pohled můžou zdát složité a exotické jako třeba kečup z červené řepy nebo cibulová marmeláda. LÁSKA PROCHÁZÍ KUCHYNÍ – UVAŘTE, ZABALTE A VĚNUJTE JEDLÝ DÁREK – DENISA BARTOŠOVÁ Tato kniha vás dostane svojí vizuální stránkou. Má velmi hezký obal a její design se celkově hodně povedl. Najdete v ní recepty na jedlé dárky pro různé kategorie obdarovávaných (maminky, babičky, muži, kamarádky). Denisa Bartošová nám sým působením v televizi už ukázala, že se v kuchyni neztratí, proto nemusíte mít strach o kvalitu jejích receptů. V této knize ale ještě zjistíte, že má velmi dobré nápady na dárková balení svých výtvorů. V příloze knihy navíc najdete pomůcky, které vám balení značně usnadní – jmenovky, krabičky. Jednotlivé recepty jsou rozděleny podle měsíců roku a příležitostí, ke kterým je lze v daném měsíci využít. Nechce se vám vařit ani péct? Nevadí, darujte přímo tuto knihu, určitě potěší! DOBRÁ SEZÓNA V KUCHYNI – MICHAELA RIEDLOVÁ, DENISA SÝKOROVÁ I autorky této publikace jsou blogerky. Jejich blog Dobrá sezóna radí, jak propojit tradice s moderními postupy a udělat si z kuchyně místo, kde budete rádi trávit čas a tvořit. Jejich kniha není zaměřena pouze na jedlé dárky, těm je věnována jen jedna čáast. Další části jsou o stolování a květinových dekoracích a najdete v nich spoustu tipů a nápadů, jak si doma zpříjemnit slavnostní i všední chvíle. Nemusíte se bát, že byste výtvory těchto šikovných dam nezvládli. Kniha je plná přehledných fotopostupů s popisky, podle kterých zvládnou domácí bylinkový sirup či květinové aranžmá na profesionální úrovni i neprofesionálové. DIVOKÉ ROSTLINY – LAHODNÉ RECEPTY, JEDLÉ DEKORACE A NÁPADY NA DÁRKY – CELIE NENTWIG V českém jazyce úplná novinka, v němčině, rodné řeči této autorky, osvědčená klasika.             Poradenství v oblasti bylin se tato vystudovaná bioložka a etno botanistka věnuje už od roku 2004. V její knize najdete lahodné recepty, ale i nápady na dekorace a dárky z divokých bylin, které si buď můžete nasbírat ve volné přírodě nebo vypěstovat na zahrádce. Díky Celii zjistíte, že všude okolo nás je spousta bylin, jejichž jednoduchou úpravou uděláte z každého jídla delikatesu. Její nápadité recepty jsou navíc doplněny velmi povedenými fotografiemi. MŮJ TAJNÝ TIP Jak jsem již psala výše, zabalit jako jedlý dárek lze téměř všechno. Máte-li dostatek fantazie a odvahy, samozřejmě. Já jako isnpiraci doporučuji kuchařky z edice Apetit s krásnými fotografiemi a  spoustu celofánu, stuh, čtvrtek a  fix (nejlépe japonských kaligrafických). S mírným stresem a chaosem, ale počítejte, ten k tvůrčí práci zkrátka patří.      
Autor Tereza Mec
Image
Někdo v knihách hledá možnosti, které sám nikdy neuskuteční. Někdo v nich hledá moudrost předchozích generací nebo návod pro všední den. Pro někoho jsou nejlepším mrháním času. Já v nich hledám inspiraci. Jak se neztratit na cestách, co dobrého uvařit, jak se vyšplhat na horský vrchol nebo co nového bych se ještě mohla naučit. Výjimku tvoří mé oblíbené detektivky a zamilované romány. V moderních detektivkách totiž přestává být zcela bezpečná i inspirace hlavním „kladným“ hrdinou a zamilované romány je nejlepší číst v posteli za deštivého počasí zcela bez přemýšlení.

Štítky