Knihy pro děti

Druhý díl strhující young adult fantasy série je tady!

Druhý díl strhující young adult fantasy série je tady!
Přestože Eanské království oslavuje příchod nových královen, každá mince má dvě strany a z potemnělých uliček doznívá šepot naplněný obavami. Ne všichni dokáží ze dne na den uhasit nenávist vůči čarodějům. Princezny Wren a Rose se chopily eanské koruny a na trůn usedly společně. Teď se však jejich cesty nečekaně rozdělí. Podaří se sestrám proplout všemi úskalími a nastolit v zemi pořádek a mír?

Prokleté královny jsou v pořadí druhým dílem trilogie z pera Catherine Doyleové a Katherine Webberové, který nabízí zajímavý fantasy příběh plný kreativně zpracované magie, svěžího budování světa i osobitých hlavních hrdinek, to všechno úhledně zabalené a opatřené líbivou nálepkou young adult. Ptáte se, jak si pokračování Korunních princezen vedlo?

Stejně jako v prvním díle musím i zde pochválit sehranou spolupráci mezi autorkami, díky které děj odsýpá stejně rychle, jako dobře načasovaný tenisový turnaj. Kapitoly z pohledů obou sester na sebe krásně navazovaly a nenechaly čtenáře ani na vteřinu odpočinout. I v tomto díle jsem měla od začátku jasnou favoritku a preferovala pasáže z pohledu Rose, kterou jsem si oblíbila díky výraznému osobnostnímu vývoji, diplomacii a především schopnosti zachovat chladnou hlavu. Oproti tomu tu máme drzou Wren, která se do každé situace vrhá střemhlav, a řídí se dle motta: konej teď, přemýšlej později. Každá z královen však měla něco do sebe a dohromady tvořily moc hezký kontrast.

Abych snad zmínila i nějaká „negativa", stejně jako v minulém díle musím zkritizovat délku. I v tomto případě měla kniha víc stran, než skutečně potřebovala. Začátek se nás zbytečně snažil zasadit do světa, který už jsme ale z předchozí knihy dávno znali. Informace pro osvěžení paměti jsou fajn, ale tady to bylo příliš natahované a zdlouhavé. K pořádné akci jsme se museli prokousat, ale jakmile se nám to podařilo, stálo to za to. Druhým bodem je předvídatelnost, ke které se však osobně stavím spíš neutrálně. Jelikož se jedná o žánr YA, který je primárně cílen na mladší čtenáře, dokážu nad určitými mezerami v příběhu mávnout rukou.

Možná vás napadne, že se Prokleté královny příliš neliší od klasických výplňových dílů, které tak nějak zahání čas před finálním vyústěním série. Avšak opak je pravdou. Kniha se ukázala jako velmi zdařilé pokračování, které vás ještě víc vtáhne do světa magické Eany. V odlehlé poušti svitne zrnko naděje, když jedna ze sester objeví království ukryté v písku. Zatímco druhou čeká mrazivý sever, jehož obávaný král se pyšní srdcem stejně ledovým, jako stěny jeho paláce. Anebo je to všechno jinak? Vydejte se na dobrodružství plné nástrah, intrik, ale především přátelství, lásky a magie.