Literární zajímavosti

Svět knihy nabídne Roberta Fulghuma nebo Bena Aaronovitche

Svět knihy nabídne Roberta Fulghuma nebo Bena Aaronovitche
Svět knihy už je pomalu za dveřmi, proto je nejvyšší čas se podívat, koho na něm můžete potkat, případně jaké knihy si můžete nechat podepsat. Jako každý rok bude program opravdu bohatý a vybere si tak téměř každý. Svět knihy se bude opět konat na pražském Výstavišti a v Křižíkových pavilonech ve dnech 11. - 14. května. V roce 2023 není čestným hostem žádná konkrétní země, knižní veletrh a festival přichází s tématem „Autoři bez hranic“. A na co se můžete těšit? Má pro vás výběr některých autorů, jejichž besedy či autogramiády byste si určitě neměli nechat ujít.

Jedním z nejvýznamnějších hostů letošního roku bude americký spisovatel Robert Fulghum. Jeho knihy si získaly miliony fanoušků po celém světě a zejména titul Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce zná téměř každý. Popularitu si získal zejména knížečkami s drobnými úvahami. Prodávají se v desítkách zemí a v opravdu velkých nákladech. Na Světě knihy ho můžete potkat v sobotu.

Velkým oblíbencem zejména u fanoušků fantastiky je určitě i britský tvůrce Ben Aaronovitch. Ten prorazil zejména s úspěšnou sérií o Peteru Grantovi, ale zpracoval i knižní verze Doctora Who nebo Pána času. Více se ovšem našel právě v řadě Řeky Londýna, které se řadí k městské fantasy. Na Světě knihy ho můžete potkat ve čtvrtek.

Z Německa přijede i autor kriminálních případů komisaře Gereona Ratha odehrávající se v Berlíně za doby Výmarské republiky. Volker Kutscher získal v roce 2011 ocenění Krimi-fuchs, jeho série se stala celosvětovým bestsellerem. Na její motivy vznikl i úspěšný koprodukční seriál BABYLON BERLIN. S autorem se na Světě knihy můžete potkat v sobotu.

Nebude ovšem chybět ani řada dalších zajímavých jmen ze zahraničí. Například Rob Wilkins, autor oficiálního životopisu Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou. Finský spisovatel Kari Hotakainen, který přiveze představit dystopický román Příběh nebo knihu o mistrovi F1. Významný ukrajinský tvůrce Serhij Žadan, který na podzim 2022 převzal Mírovou cenu německých knihkupců. A mnoho dalších autorů z řady dalších zemí.

Nesmíme ovšem zapomínat ani na domácí zástupce, kteří každoročně rovněž přitahují na festival spousty fanoušků. Novou knihu Les v domě přijede představit Alena Mornštajnová. Po stopách zločinu budete putovat s královnou české krimi Michaelou Klevisovou, které vyšel další díl oblíbené série s Josefem Bergmanem. U severní zdi budete s Petrou Klabouchovou, která vypráví o zločinech komunistického režimu.

Velké zastoupení mají každoročně detektivky i skutečné případy. Tentokrát se můžete těšit na bývalého šéfa pražské mordparty Josefa Mareše. Vyšel totiž jeho knižní rozhovor. Nebudou ovšem chybět ani další jména z podobného ranku jako jsou Karel Tichý, jenž představí svůj autentický příběh Lovec mafiánů. A v neposlední řadě bude přítomen i Viktorín Šulc, autor knih Lovec přízraků nebo pentalogie Panoptikum sexuálních vražd.

Zajímavá určitě bude i beseda s tvůrcem knihy Černobylský deník - Zápisky stalkera. Richard Ritchie Šmíd v ní popisuje a prostřednictvím fotografií ukazuje svou nelegální cestu do oblasti černobylské jaderné elektrárny. Najdete v ní na dvě stovky unikátních barevných fotografií, jejichž prostřednictvím tak čtenář může nahlédnout do zakázané zóny.

Nebudou ovšem chybět ani Kateřina Tučková, Petr Čornej, Ondřej Neff, Jana Poncarová, Kristýna Trpková, Petr Stančík, Lucie Bechynková, Irena Obermannová, Michal Viewegh a mnoho dalších.

Na závěr bych vás rád pozval i na vzpomínku na zemřelého spisovatele fantasy Jaroslava Mosteckého. Právě vyšla jeho poslední kniha Bastard, kterou pokřtí vikinský jarl Hellgison a jeho družina. Její tvůrce se bohužel vydání nedožil, protože zemřel v roce 2020. Přestože to zřejmě bude hodně dojemná záležitost, rozhodně se bude jednat o silný zážitek.

Štítky