Knihy pro děti

Srdcerváči

Srdcerváči
Svěží a teenagerům blízký. Takový je 4dílný grafický román Srdcerváči, který svou aktuálností nadchnul milióny fanoušků po celém světě.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Příběh Nicka a Charlieho, spolužáků z britské základní školy, vycházel původně jako webový komiks na stránkách Tumbrl a Tapas. První výtisky románu vyšly v limitované edici, na jejíž vydání sehnala autorka Alice Osmanová sama peníze v rekordním čase 2 hodin. O další výtisky se už postaralo vydavatelství Hachette Children‘s group na jaře 2019, které vzalo autorku pod svá křídla. Celá čtyřdílná série vyšla v různých jazykových mutacích v nakladatelstvích po celém světě a stala se velmi záhy bestsellerem.

A v čem tkví úspěch série Srdcerváčů? V knihách sledujeme vývoj vztahu dvou teenagerů, Nicka a Charlieho, kteří se do sebe zamilují a prožívají turbulence první lásky. Koktejl aktuálních témat jako je přátelství, sexuální orientace, šikana, duševní zdraví či problémy s jídlem v podání přitažlivé formě grafického románu mladým prostě „chutná“. Popularitě navíc pomohla úspěšná televizní adaptace, kterou vysílá Netflix, v hlavní roli s charismatickým Kitem Connorem (známý např. z filmu Rocketman) a ve filmové branži nováčkem Joe Lockem. Letos v nakladatelství CooBoo přibyla novela Nick a Charlie: Nick odchází na vysokou školu a Charlie zůstane na střední sám. 

Alice Osmanová je mladá britská ilustrátorka, spisovatelka, scénáristka a producentka, která se ve svých románech pro mladé dospělé (YA) zabývá nejrůznějšími těžkostmi dospívání a nevyhýbá se ani problematice gay a lesbické lásky (LGBTQ+). Za své romány a komiksy byla nominovaná na YA Book Prize, Inky Awards, Carnegie Medal i Goodreads Choice Award.

Image
Vystudovala jsem francouzštinu a češtinu na brněnské univerzitě. Jsem nenapravitelná optimistka, která díky dcerám věří v jednorožce, dobré lidi a šťastné konce. Ráda píšu a čtu a nepřestávám žasnout nad krásou našeho jazyka.