Literární zajímavosti

Svět knihy 2022 představil svůj program

Svět knihy 2022 představil svůj program
Největší český literární festival a veletrh Svět knihy se blíží mílovými kroky, a proto přišel čas na představení jeho hostů. Na jaký program se mohou těšit návštěvníci této populární akce už 9.–12. června na pražském Výstavišti Holešovice?

https://www.svetknihy.cz/Čestným hostem je tentokrát Itálie. Z řad spisovatelů tohoto státu tudíž přijede velice početná delegace. Osobně se moc těším třeba na Violu Ardone, autorku historického románu Vlak pro děti, který v roce 2019 způsobil senzaci na frankfurtském knižním veletrhu. Přiveze i svůj nejnověji přeložený román Nejsem jako džbán, jenž vychází jen chvíli před Světem knihy. Mezi další hosty tohoto státu bude patřit i autorka Ságy rodu Floriů Stefania Auci nebo Gianfranco Calligarich, jemuž česky prozatím vyšla kniha Poslední léto ve městě.

Nejsem jako džbán    Sicilští lvi: Sága rodu Floriů   Poslední léto ve městě 

Velice silné zastoupení bude mít detektivní a thrillerový žánr. Pro mnohé asi největší hvězdou bude kanadská spisovatelka Shari Lapena, která ohromilo i naše čtenářstvo svými mrazivými thrillery Manželé odvedle, Někdo cizí v domě, Nevítaný host, Jeden z nás a Její konec. Na konci května potom vychází další titul s názvem Nepříliš šťastná rodina.

Nepříliš šťastná rodina

Rozhodně by vám neměla uniknout ani beseda s Carou Hunter. Tato anglická spisovatelka zasadila své krimi romány do Oxfordu, v němž žije se svým manželem a kočkami. I jí už vyšlo celkem pět dílů série Inspektor Fawley, včetně aktuální Celé pravdy z letošního roku.

Celá pravda

Dostaví se i v Čechách velice populární islandská královna krimi Yrsa Sigurðardóttir, kterou už jsme v minulosti mohli na Světě knihy vidět. Praha se jí ovšem velice líbí, a proto se do ní vypraví znovu. Podepsat si od ní můžete nechat třeba některý z pěti dílů série Freyja & Huldar nebo dalších šesti knih z řady Tóra Gudmundsdóttir.

Panenka - Přináší všem jen zkázu a smrt

Jako poslední z tohoto ranku musím zmínit dánskou spisovatelku, vystupující pod pseudonymem Sara Blædel. Svůj první román Grønt støv (Zelený prach) vydala v roce 2004 a obdržela za něj cenu Dánské akademie kriminálního románu za debut. Aktuálně jí v českém překladu vychází již pátá kniha série Louise Ricková s názvem Dávno ztracená.

Dávno ztracená

Za pozornost jednoznačně stojí i anglická tvůrkyně Naomi Wood. V roce 2014 zaujala české čtenáře románem Paní Hemingwayová a letos jí vyšel v rámci Velkého knižního čtvrtku titul Hra s tajemstvím. Ten nabízí velice zajímavý historický pohled na prestižní školu Bauhaus, ale i na dramatické dění v předválečné Výmarské republice.

Hra s tajemstvím

Do programu Světa knihy se samozřejmě musela promítnout i válečná situace na Ukrajině. Aktuální téma bude reflektovat linie s názvem Literatura jako hlas svobody. Těšit se můžete na světově nejznámější ruskou současnou spisovatelku Ljudmilu Jevgeňjevnu Ulickaju, která tvrdě odsuzuje Putinův režim. Pravidelně je nominována na Nobelovu cenu za literaturu, česky jí vyšly třeba tituly Případ Kukockij či Zelený stan. Momentálně žije v exilu v Berlíně.

Případ Kukockij

Z Běloruska dorazí Světlana Alexandrovna Alexijevič, nositelka Nobelovy ceny za literaturu z roku 2015. Ta se narodila na Ukrajině běloruskému otci a ukrajinské matce. Stala se důslednou kritičkou diktátorského režimu Alexandra Lukašenka, byla perzekuována a v roce 2000 musela Bělorusko opustit. V roce 2011 se do Minsku vrátila. Jako reportérka byla třeba u Černobylu, o němž pojednává i její kniha Modlitba za Černobyl. Za povšimnutí ovšem stojí i díla Doba z druhé ruky nebo Poslední svědci: Sólo pro dětský hlas.

Doba z druhé ruky - Konec rudého člověka    

U zahraniční produkce toho můžete objevit ještě daleko více, ale rychle se podíváme i na tu domácí. Za mne hodně významný bude páteční program. Vystoupí v něm totiž hned dva pamětníci holocaustu druhé světové války. O hrůzách z druhé světové války budou vyprávět Pavel Taussig s knihou Chlapec, který přežil pochod smrti a Dita Krausová, jíž vychází kniha o jejím manželovi Otovi s názvem Život s Otou. Její příběh se ovšem stal i námět zahraničního titulu Osvětimská knihovnice a posléze ho zpracovala ona sama v Odloženém životě. Druhé světové válce a 80. výročí operace Anthropoid se potom bude věnovat Jaroslav Čvančara.

Život s Otou     Chlapec, který přežil pochod smrti ... a natruc jsem neumřel!

V rámci další literatury a jejích letošních či loňských novinek samozřejmě nesmí chybět Kateřina Tučková s hodně dlouho očekávaným románem Bílá voda, Pavel Klusák a jeho Gott: Československý příběh, který obdržel Magnesii Literu, Bianca Bellová s Ostrovem, Radka Denemarková s novým vydáním knihy A já kdo pořád tluče, Alena Mornštajnová s Hanou a Teribearem nebo velká spousta autorů v čele s Františkem Kotletou a jejich povídková antologie fantastiky Zákon genu.

Bílá Voda     Ostrov    A já pořád kdo to tluče  Teribear - Tajemství modré krabice   

GOTT - Československý příběh    Zákon genu - Antologie české fantastiky

Různých besed a autogramiád je za několik dní opravdu hodně. Občas si možná posedíte v kavárně, nakoupíte nové kousky do vaší knihovny a v dětském koutku Jahoda vám dokonce i pohlídají děti. Rozhodně právem lze Svět knihy označit jako svátek všech knihomolů, který přinese úsměv a nezapomenutelné zážitky tisícům lidí.

Více informací se dozvíte na stránkách svetknihy.cz.

Štítky