Knihy pro děti

10 důvodů, proč čtu

10 důvodů, proč čtu
Pamatuji si, že svou první knihu jsem dostala, když mi bylo asi šest let. Ronja, dcera loupežníka se mi stala nejlepší kamarádkou, tahala jsem ji všude s sebou a každého nutila mi z ní číst, protože ve svém věku jsem dokázala přečíst leda tak své jméno. Ale s příchodem do školy jsem začala písmenka hltat a vstřebávat jako houba. Ve chvíli, kdy jsem ze své oblíbené knížky dokázala přelouskat první stránku, jsem byla naprosto ztracená.  
Chcete vědět, proč je pro mne četba důležitá? Svěřuji vám svých 10 důvodů. Jsem si jistá, že se každý knihomol v těchto krocích najde. 1. Knihomol nezná pojem nuda. Protože každou volnou chvilku sahá po tom papírovém ďáblíkovi. 2. Znáte to, v kině se objeví zaručený trhák, na který se chystají všichni vaši známí. Nás, knihomoly, to nechává naprosto klidnými, my totiž četli knižní předlohu a filmové zpracování se tomu rozhodně nevyrovná. 3. Prší? Máte naklizeno, navařeno a běhat po obchodech Vás nebaví? Chlupatá deka, horký čaj a jde se číst. Má to spoustu výhod a neutratíte ani korunu. 4. Nejvděčnější dárek pro knihomola je přece kniha. Nevěřte tomu, že jsme již všechno četli… nečetli! Knih není nikdy dost, a proto je pro naše nejbližší velmi jednoduché nám udělat radost. 5. Dlouhé cesty do práce přeplněnou tramvají či autobusem? Nevadí, čím delší cesta, tím lépe, spousta stran k přečtení. 6. Hádka s knihomolem je dopředu prohraná. My vás totiž slovně ukamenujeme tolika výrazy, že nemáte šanci vyhrát. 7. Představte si milovníka piva. Pokud v jeho oblíbené hospůdce dojde jeho oblíbená značka, je nahraný. Knihomol vesměs čte jen jeden žánr, ale sem tam má chuť i na něco ze zcela odlišného soudku. Takže máme opět navrch, nám nikdy nic nedojde. 8. Nosíte s sebou slzný plyn? My nemusíme. Pokud máme rozečtenou bichličku o šesti stech stranách, dobře si rozmyslete, zda nám tu kabelku chcete ukrást. Jedna dobře mířená právě touto kabelkou, ve které si hoví pěkně tlustá knížka a ono vás to přejde. 9. Milovník thrillerů zná spousty způsobů, jak někoho odstranit, milovník cestopisů zná z knih spoustu zemí a milovník erotických románů…? No, však víte. 10. A bod číslo deset je pro nás, milovníky oněch kouzelných písmenek, nejdůležitější. S každou knihou se dostaneme do jiných světů, odpoutáme se od svých vlastních problémů, zamilujeme se do knižních hrdinů, procestujeme spoustu míst. Milujeme knihy, a to je dobře. Bez nich by byl život až příliš prázdný a nudný.
Image
Milovnice knih, léta, slunce a hlavně řeckého moře. Jsem hrdou maminkou dvou báječných dcer a velmi pyšná babička mého vnoučka.

Štítky