Knižní tipy

Dámy a pánové – je to tu!

Dámy a pánové – je to tu!
Přes 1,3 milionu hodnocení na Goodreads s neuvěřitelným průměrem 4,60! Vítěz GR Choice Award 2023 v kategorii nejlepší „romantasy“ neboli romantické fantasy! Hype této knihy je neskutečný – každý o ní mluví, píše a doporučuje, přitom příběh nepřináší nic nového.

Tak co se ksakru děje? To jsem si denně říkala, než jsem se sama do čtení pustila. Takže vám rovnou i odpovím: Prostě tu vše funguje – autorka příběh postavila na věcech (řekneme klidně i klišé), které čtenáři moc dobře znají a milují, k tomu přidala vlastní fantazii, um, a voilà... Máme tu mega hit.

Než přejdu k samotnému hodnocení včetně anotace, už teď mohu říct to hlavní: ČTVRTÉ KŘÍDLO STOJÍ za všechny vaše peníze!

Anotace: Violet Sorrengail (20 let) se celý život připravovala na dráhu písařky obklopené svými milovanými knihami. Ovšem její matka, velicí generálka, rozhodla jinak – Violet bude donucena nastoupit do kvadrantu dračích jezdců, navarrskou elitu. Největším problém ovšem je, že Violet není stavěná na takovýto život – chybí jí trénink, je menšího vzrůstu než ostatní a draci se nikdy s „křehkými“ jedinci nespojují, rovnou je totiž spálí! Violet bude v sobě muset najít všechen svůj důvtip a odvahu, aby v sebevražedných a nelidských zkouškách obstála. Brzo však zjistí, že z Basgiathské válečné akademie vedou jen dvě cesty ven – živá na dračím hřbetě nebo v pytli na mrtvoly!

Popis & děj (ich-forma)

Po popisné stránce je příběh bohatý a detailní, ovšem našly by se samozřejmě odstavce, ve kterých autorka mohla jít ještě do větší hloubky. Co se týče děje/dějové linky, tak zde Vás čeká nepřetržitá smršť akce, napětí, zvratů, tajemství, zrad či emocí. Co kapitola, to nulový prostor pro nudu. Každá stránka posouvá děj kupředu a vy se od něj nedokážete odtrhnout. Ta čtivost je bezkonkurenční, děj mnohdy brutální.  

Rovněž za zmínku stojí jiskřivé a vtipné dialogy/škádlení postav mezi sebou nebo jezdců se svými draky. To jsem si velmi užívala – dodalo to smrtonosnému ději příjemné odlehčení.

Zápletka povětšinou nese skoro vše, co známe, nejedná se více méně o nic originálního. Občas se v ní sice objevilo něco nového, ovšem její předvídatelná stránka zůstala. Největší inspiraci vidím v knižních sérií Eragon, Divergence nebo Hunger Games.

Worldbuilding, magie & draci

Svět, jaký autorka vytvořila, jsem si zamilovala. Ať už válečnou akademii a její zkoušky, výcvik s draky a speciální pouto mezi nimi a jejich jezdci či magii, kterou vládnou společně s jezdci. A ti draci! Nejen, že to jsou smrt nesoucí monstra, ten jejich humor a sarkasmus byl boží! Nechci zde jakkoliv spoilerovat, takže mi prostě věřte, že se to autorce povedlo, i když bych samozřejmě ocenila více informací o dracích, více kapitol samotného studia na akademii, ještě podrobnější worldbuilding nebo historii celého toho světa, jeho politiky a válek.

Romantika

Absolutní, výbušné jiskření mezi postavami. Chemie, kterou se rozhodně chcete přiotrávit. Hmatatelná touha a chtíč. Moje oblíbená trope ENEMIES TO LOVERS. Ačkoliv bych to ještě před pár lety nepřiznala, tu romantiku si fakt užívám. Autorka ústřední dvojici a jejich budovaný vztah uchopila uvěřitelně a dokázala přenést emoce a city na čtenáře. Co se týče sexuálních scén, tak ty by se určitě daly popsat slovy jako je žhavé, barvité a docela i detailní. Celkově se mi velmi líbilo vznikající pouto mezi Violet a Xadenem a upřímně se děsím, co vše se v dalších dílech série mezi nimi pokazí, protože ruku na srdce, vždy se něco po****!

Postavy

Violet – podceňovaná hrdinka, která všem ukáže, co v ní je. Xaden – typický bad boy se srdcem na pravém místě, který má temnou minulost a brání se svým citům.

Ačkoliv dle popisu je ústřední dvojice jako každá druhá, autorka dokázala vytvořit svět plný morálně šedých postav, které byly po většinu času lidské svými rozhodnutími a činy. Navíc byly neuvěřitelně vtipné a téměř všechny k zulíbání.

Určitě za zmínku také stojí, že rozvoj jednotlivých charakterů svůj prostor v knize dostal.

Závěr

No, co si budeme! Je to více méně předvídatelný mix již existujících oblíbených knižních sérií obohacený o známé knižní trope nebo klišé. Jak jsem již uvedla, má to svoje mouchy, ale i tak jsem absolutně z příběhu unešená i řadu dní po dočtení.

Jako bych jí byla uhranutá – furt musím myslet na to, jak se bude příběh vyvíjet dál. A ne, nemyslím děj druhého dílu, ten už jsem přelouskala v angličtině a ten cliffhanger/zvrat na konci!!! Díky Rebecco Yarros za… No nebudu to radši ani naznačovat! Jelikož má mít série celkem pět dílů, doufám, že prostor pro zlepšení se ještě najde a především, že třetí tu bude co nejdříve.  

Tato kniha má absolutně vše, co chcete, přitom v podstatě nepřináší nic nového, ale vy si ji zamilujete, protože prakticky vše znáte a víte, že to funguje a je to sázka na jistotu.

Autor Zuzana Malá
Image