Literární zajímavosti

Gate otevírá bránu do světa mangy

Gate otevírá bránu do světa mangy
Milovníci mangy, zbystřete! V rámci produkce knihkupectví Dobrovský vzniklo nakladatelství Gate, které se míní specializovat právě na vydávání mangy a komiksů, a přispět tak k rozšíření nepříliš široké české komiksové základny. 

Pro čtenáře mangou (zatím) nepolíbené přinášíme krátké představení tohoto žánru. Japonské slovo manga je používáno pro označení japonských komiksů a grafických románů. Manga se v Japonsku těší velké oblibě - čtou ji nejen děti, ale i dospělí, a tak není divu, že tvoří téměř polovinu všech tištěných publikaci v Japonsku. Cesta japonského komiksu do samostatné papírové podoby je však trnitá: nejprve se komiks musí utkat s konkurencí v manga časopisech (tj. s dalšími mangaky), když se komiks osvědčí, až pak si zaslouží samostatné vydání v sešitě s několika kapitolami (tankóbonu). Animované filmy vycházející z tohoto stylu se nazývají animé. Styl mangy bezpečně poznáte – pro postavy jsou typické velké oči, zajímavé účesy, malý a špičatý nos, autoři si také vyhrají se stylem kresby, využívají různé tvary a velikosti bublin. Na rozdíl od amerických komiksů je manga jenobarevná a čte se odzadu.  

Koncem dubna vyšel první díl 3dílné mangy Zdál se mi zase ten stejný sen: příběhu o dospívání a hledání smyslu života a o štěstí a záhy následoval 2. a 3. díl. V květnu pak knižní trh obohatily hned dva díly melancholické fantasy mangy Dívka ze země venku, příběhu o neobvyklém přátelství. Pokud jste se s mangou nikdy předtím nesetkali, jsou obě zmiňované přesně tím pravým pro začínající čtenáře tohoto žánru.

Image
Vystudovala jsem francouzštinu a češtinu na brněnské univerzitě. Jsem nenapravitelná optimistka, která díky dcerám věří v jednorožce, dobré lidi a šťastné konce. Ráda píšu a čtu a nepřestávám žasnout nad krásou našeho jazyka.