Literární zajímavosti

Svět knihy oznámil kompletní program. Na jaké literární hvězdy se můžete těšit?

Svět knihy oznámil kompletní program. Na jaké literární hvězdy se můžete těšit?
Největší literární veletrh a festival v Česku již za několik dnů otevře své brány. I tentokrát přivítá tisíce nadšených knihomolů, ale i desítky spisovatelů, kteří budou chtít nabídnout pohled na svoje knihy či práci. Kdo letos přijede potěšit čtenářovo srdce a duši?

Jako jedno z prvních musíme jednoznačně zmínit amerického spisovatele Johna Boyna. Jeho nejslavnější kniha z prostředí koncentračního tábora Chlapec v pruhovaném pyžamu obletěla svět a stala se velice populární. Dočkala se i sequelu s názvem Před sebou neutečeš, která u nás vyšla v minulém roce. Hlavní roli tu hraje sestra zmiňovaného Chlapce v pruhovaném pyžamu. Tento autor ovšem napsal i další knihy: Chlapec na vrcholu hory (2017), Můj brácha se jmenuje Jessica (2020), Poutník před branami moudrosti (2021) nebo Komnata ozvěn (2022).

Velkou pozornost určitě přitáhne i manželská dvojice vystupující pod pseudonymem Alex Ahndoril. Nejedná se totiž o nikoho jiného než autora severské krimi Larse Keplera, tentokrát tedy pod jinou přezdívkou. Prezentovat budou zejména své novější tituly Až najdu klíč nebo Zavřu oči v modlitbě. Druhý jmenovaný by přitom měl vyjít zřejmě až v průběhu června.

Milovníkům (nebo spíše milovnicím) cestování a gastronomie určitě udělá radost Julie Caplin, britská autorka série Romantické útěky. U nás ji vydává společnost Grada a troufnu si tvrdit, že patří k těm oblíbenějším autorkám v rámci daného žánru. Ze svých cest po Evropě si přivezla řadu zkušeností a zážitků, které se snaží předložit čtenářům prostřednictvím svých románů. Společně s ní se tak vydávají do Itálie, Francie, Belgie, Španělska, Dánska či Švýcarska a poznávají zdejší gastronomii. Jak už název série napovídá, užijete si ovšem i slušnou porci romantiky.

Z dalších zahraničních autorů můžeme jmenovat třeba Tadeje Goloba, v současnosti nejpůjčovanějšího spisovatele ve slovinských knihovnách. V českém překladu mu nedávno pod nakladatelstvím Jota vyšel detektivní román Jezero. Můžete se těšit na staré známé Mariusze Szczygieła nebo Ljudmilu Ulickou. Z Německa přijedou Bernhard Schlink, Eva von Redecker nebo Judith Hermann. Z daleké Chile potom jeden z nejznámějších tamních spisovatelů Roberto Ampuero.

A to je samozřejmě jen drobný výčet zahraničních hostů. Jako každý rok se ovšem můžete těšit i na populární autory z našich končin. Na poli vražd a detektivek se setkáte s Jirkou Březinou, Kateřinou Karolovou, Viktorínem Šulcem nebo Terezou Chvojkovou. Fantastiku v různých podobách představí Ondřej Neff, Pavel Bareš či Kristýna Sněgoňová. Nebudou ovšem chybět ani jména jako Halina Pawlowská, Petra Procházková, Karel Hvížďala, Štěpán Javůrek či Karin Lednická.

Na své si přijdou i děti a studenti, fanoušci urbexu, historie či pečení s Josefem Maršálkem a Terezou Bebarovou. Program bude tedy opět velice bohatý a celý veletrh a festival tak nabízí mnoho zážitků po několik dnů.