Kuchařek mám mraky a nejoblíbenější mám asi čtyři. Ale kdybych vám měla opravdu ukázat tu topku, pak je to Domácí řecká kuchyně. A proč právě tato?

Miluji Domácí řeckou kuchyni. Miluju Řecko jako takové a jeho dobroty, které vařím často i doma. Protože její základ je hlavně zelenina a čerstvé, základní suroviny. Kuchařek řeckých pokrmů mám doma více, ale tahle se mi zdá z českých vydání (mám i originály z Řecka) ta nejlepší. Je to prostě srdeční záležitost. Zde najdete všechny základní chutě Řecka na talíři. Obsahuje spousty nádherných fotografií nejen jídel, ale také z řeckých taveren a ostrovů. Jeden z autorů, George, zde v úvodu říká nádhernou větu: „Celý svět se mění, jen řecká kuchyně nikdy.“ A pokračuje druhá autorka Veronika přitakáním: „Nakonec docílí toho, že nechápu, jak jsem bez ní do padesáti let vůbec mohla žít! A jak k tomu přijdou ostatní Češi? George míní, že je nejvyšší čas napsat kuchařku. Měla jsem trochu pochybnosti, jak půjde řecké vaření dohromady s našimi možnostmi, ingrediencemi a zvyklostmi. “ Dej mi čas na rozmyšlenou,“ řekla jsem mu. “Jestli se mi podaří upéct baklavu po česku, tedy z listového těsta, a bude chutnat nejen mně, tak jo.“ Baklava byla výborná.“ No nezní to skvěle? Přiznám se, že baklavu jsem ještě z listového těsta nezkoušela, zrovna to mi bez originál filo těsta přijde nemyslitelné, ale když jsem si tento úvod nyní znovu přečetla, slibuji, že ji zkusím.

Obsah je rozdělený na pomazánky a saláty, pečivo a pity, hlavní jídla, zeleninová jídla, sladkosti. A jaké dobroty skrývá? Protože znám názvy jídel většinou v řečtině, ráda vám v závorce u některých doplním jejich řecký název foneticky, ač to kniha neobsahuje, což je škoda. Na dovolenou by to pro neznalé bylo docela užitečné. Takže zde najdete recepty například na moje oblíbené plněné papriky a rajčátka (jemista), pasticio (což je něco je něco jako řecké lasagne), baklažánové botičky (papoutsakia), vepřová panenka s barevnými paprikami, chobotnice na různé způsoby, mořské plody a ryby na dalších tisíc způsobů, tzatziki, lilková pomazánka, řecký salát (choriatiki), stifado (něco jako řecký guláš), briam (řecká směs zeleniny, jako ratatouille), naše velmi oblíbená musaka (zapečené vrstvy brambor, speciálně okořeněného mletého masa, rajčat, lilku, cuket, zalité bešamelem), cuketové placičky (kolokitakeftedes), rajčatové placky (tomatokeftedes), vinné listy (dolmades) a spousty sladkostí od naší výše zmiňované oblíbené baklavy, po lukumades (koblížky) či bugatsy s krémem.

  

Kuchařka je nádherně zpracovaná, plná fotografií, ale také obsahuje informace o Řecku, zvyklostech a různé zajímavosti.

Řecká kuchyně je, přátelé, prostě barevná směs chutí a vůní, slast na jazyku, nebe v hubě. Jejím základním stavebním prvkem je panenský olivový olej, který se lije do všeho a na všechno. Proč taky ne? Vždyť je zdraví prospěšný, obsahuje mononenasycené mastné kyseliny, vitaminy A, D, E, K, antioxidanty, předchází vzniku kardiovaskulárních chorob, pomáhá snižovat špatný cholesterol, podporuje trávení, zpomaluje stárnutí, prospívá také na pleť i vlasy, a spousty dalších plusů.

A jako bonus bych vám chtěla představit Řecká odysea aneb slavné báje a recepty. Na tuto kuchařku se chystám a chci si ji co nejdříve pořídit.

Uvařte si alespoň dvě jídla z řecké kuchyně a uvidíte, že nebudete chtít jinak!
Kali orexi! (Dobrou chuť!)