Knižní tipy

Zimní čtení

Zimní čtení
Také čtete podle ročních období? Knihu se sněhem, odehrávající se v zimě bych od dubna do října nikdy neotevřela, to mi věřte. Stejně tak vyloženě letní román v zimě nemá smysl, pokud se vyloženě nechcete zahřát. Takže co vyhledáváme v zimě? No přece zimní čtení plné sněhu, mrazivého počasí, horských středisek nebo dokonce odehrávající se v severských zemích. A já tu mám pro vás pár tipů, které si přečíst během února. Ať už jste milovník detektivek, thrillerů, hororů nebo romantiky – máme tu pro vás od každého něco, určitě si z našeho zimního výběru vyberete, tak se pojďte podívat…
Co by to bylo za zimní čtení bez Jo Nesboa? Pokud jste od něj nečetli, zkuste třeba Sněhuláka, který je dokonce také zfilmovaný. Nebo například Spasitele. Ten se odehrává na předvánočních ulicích v Oslu, a o napětí zde není rozhodně nouze. Celá série od Jo Nesboa se jmenuje Harry Hole, podle hlavního hrdiny, a můžete ji u nás zakoupit za zvýhodněnou cenu. Nicméně díly na sebe nenavazují a leze je číst samostatně.

Pokračujeme dalšími thrillery. Náledí je novinka z nakladatelství Metafora, která zaujme hned na první pohled obálkou. Odehrává se na zasněžených silnicích a roztáčí zde nepředvídatelnou spirálu násilí, pomsty a nenávisti. Chladná jako led je novinka od nakladatelství Ikar. Vychází začátkem února a vy si ji u nás můžete už teď předobjednat. Jedná se o psychothriller, který vás chytne a nepustí.

     

Zajímají vás více duchařiny a horory? Pak tu pro vás máme další dva tipy. Pamatuji si vás všechny je sice starší román od Yrsy, královny severské krimi, ale je prostě vynikající. Jedná se o dokonalou duchařinu, odehrávající se v pustých západních fjordech, daleko od Reykjavíku. Chata uprostřed pustiny, všude okolo jenom sníh, lesy, hory a široko daleko ani noha… Až na ty mokré šlápoty a divné zvuky, které slyší všichni tři hlavní hrdinové. Osvícení je prostě klasika od krále hororů, Stephena Kinga. Horský hotel a jeho nový správce Jack - všechno se zdá být v naprostém pořádku, než Jack zjistí, že v hotýlku straší!

                 

Napětí a thrillery vás příliš neberou? Pak tu máme něco pro romantické duše. Zima bez tebe je krásná zimní romance, která vás zahřeje u srdce a probudí ve vás lásku. Cesta na sever je báječný román pro ženy, u kterého se také zasmějete. S Annou, Lily a Chloe uvidíte polární záři, přes cestu vám přeběhnou losi, a dokonce uvidíte i velryby. Budete poznávat různé skandinávské země a projedete je s nimi křížem krážem. A poslední romantikou je Kavárna v Kodani. Nádherný, vtipný, laskavý příběh plný cestování, pohody a hlavně dánského hygge. Zachumlejte se pod deku, dejte si hrnek kávy nebo čaje a „zhyggujte se“ s námi na tu správnou vlnu…

       

A jako poslední tu pro vás mám dvě lahůdky, které nezapadají ani do jedné z předešlých kategorií. Ledová královna je moderní retelling pohádky Sněhová královna a obálka této knihy je prostě dokonalá. Navíc se první část knihy odehrává v léčebně pro duševně choré a to prostě slibuje dokonalý příběh. A poslední knihou je Sůl moře. Pokud nikdo neznáte Rutu Sepetys a její knihy, pak se jí určitě podívejte na zoubek, protože jsou všechny výborné. Sůl moře je inspirovaná skutečnou událostí – potopením lodi Wilhelm Gustloff během druhé světové války, největší tragédií v dějinách mořeplavby, o které se ví překvapivě málo. Sůl moře je román o lidské naději, víře, lásce, odhodlání a obětování se pro druhé, až je to k neuvěření. Je popsaný tak skutečně, že si dovedete vše živě představit. Vidíte ty lidi, jak se snaží zachránit své životy, ale i ostatních okolo sebe, máte před očima obrazy utonulých lidí volajících o pomoc, cítíte tu hrůzu a bolest skoro na vlastní kůži. Tak moc je silná kniha Sůl moře.

Snad jste si nějaké to zimní čtení vybrali. Já se jdu zachumlat do peřin s horkým čajem a číst si, dokud neusnu a budu čekat na milované léto. Krásný zimní čas, přátelé, užijte si ho každý po svém!
Image
Blogerka, milovnice knih, cestování, léta, sluníčka, seriálů, focení, dobrého čaje a skvělého jídla. Můj nejoblíbenější citát je od Karla Čapka, který jsem si trošku poupravila podle svého: „ Nejkrásnější věci na světě nejsou věci, ale okamžiky – kromě knih samozřejmě.“ ☺

Štítky