Knižní tipy

Zima alespoň na obrázku

Zima alespoň na obrázku
Jestli vás jakožto „městské“ rodiče či děti štvaly poznámky o tom, že ani „pořádně nevíte, jak vypadá kráva“, po letošní zimě se připravte na těžší kalibr: „Vždyť ti chudáci děti ani neví, jak vypadá zima.“ Neví, ale vědět můžou. Které knížky pro nejmenší vám s tímto nelehkým úkolem pomůžou víc než přestěhování do hor, kde to letos se sněhem taky není „žhavé“?
  1. Sněhová královna – Hans Christian Andersen Zimní pohádkovou klasiku seženete v úpravě vhodné pro všechny věkové kategorie. Pro děti okolo jednoho roku doporučujeme zpracování od Nakladatelství Svojtka & Co. (edice Minipohádky). Leporelo je ale opravdu velmi stručné, takže pokud si příběh Gerdy a Káje úplně přesně nepamatujete, doporučujeme si jej předem trochu osvěžit. Třeba v knížce určené pro starší děti (mladší školáky) s krásnými ilustracemi Manuely Adreani.
  2. Zima – Susanne Berner Rotraut   Jedna z „hledacích“ knih německé autorky nechybí v žádném našem přehledu. Její leporela jsou totiž krásně zpracovaná, vhodná pro děti vícerých věkových kategorií. Ti nejmenší (klidně již od jednoho roku) si v ní s vámi můžou ukazovat obrázky – u nás vede lupič v knize Noc a hasiči v knize Léto. Ti starší pak mohou vymýšlet vlastní příběhy pro jednotlivé postavy, případně i osudy postav z jednotlivých ročních období různě propojovat. Možná vás, stejně jako mne, ze začátku trochu zarazí, že obrázky jsou ve všech ročních obdobích stejné, resp. že se stále jedná o situace v jednom městě. Já jsem čekala, že se prostředí bude měnit (něco jako u obrázků Josefa Lady, které k popisu zimy také vřele doporučuji). Když ale překonáte předsudek, že si kupujete „stejnou knihu 4x“, budete spokojeni. Zima je stejně skvělá jako ostatní roční období.
  3. Lyžníci z Plískanic – Bjorn Rune Lie Ano, i tuhle knížku můžete předčítat malým dětem nebo ji pořídit začínajícím čtenářům k prvnímu čtení. Více než příběh (který, zcela kriticky, není úplně dokonalý) vás zaujme uměleckými ilustracemi mladého norského výtvarníka. Norské reálie i zimní zábavu vykresluje velmi pestře: lyžování, skoky v boulích, skákání do sněhu ze střechy, opalování pod paprsky horského slunce nebo svačinka s typickou norskou čokoládou (a pomerančem, všem dětem je třeba ovoce podstrkovat). Vyrazte do Plískanic!
  4. Bruno na horách – Alex T. Smith Jestli ještě neznáte příběhy pejska Bruna, honem to napravte. Zvlášť, jestli máte doma mladšího školáka (ale hodí se i k předčítání pro děti cca okolo 4-5 let). Děti jeho veselé příběhy k mému překvapení milují. Mne trochu rozčiluje jeho ponožkový kamarád. V nabídce je navíc celá řada, takže se s pejskem v baretu nemusíte zaměřovat jen na zimní dobrodružství, ale můžete zjistit, co vyvádí na venkově, u moře nebo třeba v cirkuse.
  5. Štuclinka a Zachumlánek – František Nepil Zimní příběh o holčičce se štuclíkem (váleček na zahřívání rukou - pozn. aut.) a jejím kamarádovi možná ještě najdete někde uložený na půdě (já jsem jej měla na kazetách). Je to totiž klasika, kterou dětem určitě rádi přečtou i prarodiče. Ryze český příběh se odehrává v době, kdy dětem onemocní kmotřínek, který se o ně běžně stará, a ony si musí poradit bez jeho pomoci. A to se jim daří velmi dobře a s dávkou vtipu – zateplí pumpu, napečou cukroví. Občas jim sice musí pomoci hajný, hodný pan doktor nebo pejsek Matlafousek, ale to nápaditému vyprávění neubírá na kvalitě.
  6. Kubula a Kuba Kubikula – Vladislav Vančura Večerníček, který se obzvláště hodí na dlouhé zimní večery. To je příběh medvědáře Kuby, který si vymyslel strašidlo Barbuchu, aby postrašil svého mlsného a nezbedného medvěda. Klasika, která léty neztrácí nic ze svého vtipu, moudrosti ani laskavosti. Jediné, v čem by mohl být při předčítání trochu problém, je neaktuální slovní zásoba. Vzhledem k datu napsání knížky se opravdu nejedná o styl „jak vám zobák narostl“, který se v poslední době občas v dětské literatuře vyskytne. Příběh je napsán kultivovaným jazykem, který vaše malé školáky pomůže rozvinout v gramotné dospělé. Nebojte se.
  7. Česká zima Knihy představující dětem inspirativní známé osobnosti jsou v poslední době velmi populární (připomeňme si Velké ženy z malé země nebo Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky). Česká zima je plná příběhů sportovců, kteří se do historie naší republiky nějakým způsobem zapsali. A nejen na bruslích! Vyšla k příležitosti olympiády v Jižní Koreji, ale je rozhodně nadčasová a plná pěkných ilustrací. Předčítat z ní bude určitě rád nejeden tatínek nebo dědeček
  8. Polární pohádka – Daniela Krolupperová Pohádka o sněhové vločce bude bavit hlavně vaše nejmenší (předškoláky). Zažijí v ní dobrodružství se zvířaty z pólů, ale taky poučení, že maminka se poslouchá (když ji vločka neposlechne, je odfouknuta na širé moře). A takových poučení není nikdy dost. Příběh je jednoduchý, ilustrace velmi pěkné, mráz a severská tematika zaručeny.
  9. Chumelení – Jiří Kahoun Je mi jasné, že všechny knihy z našeho výběru si koupit nemůžete. Proto tuhle doporučuji koupit až příští rok před Vánocemi. Obsahuje totiž i vánoční a předvánoční tematiku. Je ale natolik hezká, zasazená do zasněžené české krajiny, že vynechat jsem ji prostě nemohla. Navíc Jiří Kahoun si ji sám ilustroval, takže kočička, křeček nebo myšák odpovídají na obrázku přesně jeho literárnímu popisu. Knížka je určena pro první čtení anebo k předčítání dětem okolo 5 let. Příběhy jsou krátké, dětem se vesměs líbí. Na co je třeba dát pozor, v této knize dárky nenosí Ježíšek, ale tety a dědeček a ostatní příbuzní. Nedoporučujeme tedy těm, kteří na Ježíška stále věří.
  10. Na pólu Přírodovědné knize jsem se věnovala v podrobnější recenzi a i po roce jejího čtení bych vám ji pro děti stále doporučila, i když se nejedná o klasickou dětskou knihu. Texty jsou trochu složitější, takže na jednoduché a rychlé předčítání není vhodná, ale není problém z ní čerpat informace a uzpůsobit je věku čtenářů/posluchačů. Pohyblivé obrázky jsou skvělé a určitě probudí zvědavost a zájem o oblasti, kde je  sníh ještě pořád po celý rok. Cena knihy je kvůli použité fototechnice o něco vyšší.
Autor Tereza Mec
Image
Někdo v knihách hledá možnosti, které sám nikdy neuskuteční. Někdo v nich hledá moudrost předchozích generací nebo návod pro všední den. Pro někoho jsou nejlepším mrháním času. Já v nich hledám inspiraci. Jak se neztratit na cestách, co dobrého uvařit, jak se vyšplhat na horský vrchol nebo co nového bych se ještě mohla naučit. Výjimku tvoří mé oblíbené detektivky a zamilované romány. V moderních detektivkách totiž přestává být zcela bezpečná i inspirace hlavním „kladným“ hrdinou a zamilované romány je nejlepší číst v posteli za deštivého počasí zcela bez přemýšlení.

Štítky