Knižní tipy

Velký knižní čtvrtek už za týden!

Velký knižní čtvrtek už za týden!
Ani v těchto těžkých dobách nebudeme ochuzeni o Velký knižní čtvrtek, který každoročně přináší v jeden den ty nejzajímavější tituly předvánoční sezóny. Pojďme si představit sedmičku z nich, které mne osobně zaujaly a na které se 15. 10. velmi těším.
Všichni fanoušci Aristokratky Petra Bočka se dočkají již pátého dílu této oblíbené humoristické série s názvem Aristokratka u královského dvora. Mimo jiné dojde k následujícím událostem: Marie Kostková se rozzuří na Maxe Launa, zorganizuje výpravu do Nizozemského království, dostane briliantové šperky nesmírné hodnoty, objeví v sobě vášeň pro nakupování, v doprovodu své matky a paní Tiché odletí do Haagu, kde se setká s královnou Beatrix, omylem navštíví obchod s marihuanou, zažije oslnivý úspěch na recepci v královském paláci a potká sympatického mladého muže. Vychází pod nakladatelstvím Druhé město.

Bican proti Hitlerovi - Fotbal v Protektorátu Čechy a Morava vypráví fotbalový příběh z doby, kdy většina země řešila trochu jiné starosti než kopanou. Od autora Zdeňka Zikmunda se mimo jiné dozvíte se, jaký vztah ke sportu měli Adolf Hitler, Reinhard Heydrich a Josef Goebbels. Jakým hrozbám a vábničkám čelil Josef Bican. Proč skončil v koncentračním táboře Dachau Čestmír Vycpálek nebo co hledalo gestapo na stadionech AC Sparty Praha, SK Slavie Praha a SK Židenic. Jedná se o další pohled na druhou světovou válku z trochu jiného hlediska. Vychází u nakladatelství Prostor.

Jakub Szántó je populárním (nejen) válečným reportém, jehož práce je ověnčená několika cenami. Ve své nové knížce Z Izrastiny s láskou - Reportérem mezi dvěma zeměmi se vyznává z hluboké náklonnosti k Izraeli, Palestině a jejich obyvatelům. Odmítá vnímat izraelsko-palestinské vztahy jako výhradně konfliktní. Nabízí naopak názor, že vybírat stranu si není třeba, protože oba národy jsou obdivuhodné, a přitom odsouzené k tomu žít bok po boku. Vychází v nakladatelství Argo.

Dan Brown je po celém světě znám zejména díky své sérii s Robertem Langdonem v hlavní roli. Jeho Šifra mistra Leonarda se stala nejen jedním z nejprodávanějších románů všech dob, ale také předmětem intelektuálních debat mezi čtenáři a odborníky. Tentokrát ovšem vydává svůj první dětský titul Divoká symfonie. Bohatě ilustrovaná kniha je složena z půvabných, hravých básniček, v nichž maestro Myšák se svou věrnou taktovkou seznamuje čtenáře se svými zvířecími kamarády, od gepardů a klokanů až po slony a velryby. Vychází v nakladatelství Argo.

Normální lidi jsou světovým bestsellerem irské spisovatelky Sally Rooneyové, kterého se prodalo více než milión výtisků a získal nominace na celou řadu cen. Jsou příběhem o vzájemné fascinaci, přátelství a lásce. Stejně jako ve své veleúspěšné prvotině Rozhovory s přáteli i zde Sally Rooneyová prokazuje nesmírnou otevřenost, vhled do hloubky a složitosti lidského života, a zároveň břitký vtip a sarkastický nadhled. Vychází v nakladatelství Argo.

Reniin deník - Život dospívající dívky ve stínu holokaustu je dalším působivým svědectvím o hrůzách holocaustu. Reniin deník byl objeven po sedmdesáti letech od jeho sepsání a je mezi světovými médii označen za klasiku mezi literaturou o holocaustu. Samotnou autorku nacisté zastřelili v osmnácti letech, když objevili její úkryt. Vychází v nakladatelství Zeď.

Labyrint z ledu je příběhem americké polární expedice vedené poručíkem A. W. Greelym, která patří k nejdramatičtějším v historii dobývání severního pólu. Americký spisovatel Buddy Levy popisuje obrovské útrapy skupiny, která musela čelit napadení vlky, větrům o síle hurikánu, extrémnímu mrazu a stavům blížícím se šílenství v důsledku mnoha měsíců strávených v absolutní tmě. Cituje z dobových deníků, dopisů a telegramů. Publikaci doprovázejí mapy a autentické snímky seržanta George Rice, fotografa expedice. Vychází v nakladatelství Prostor.

Více informací o všech 16 titulech vycházejících v rámci Velkého knižní čtvrtku najdete na stránkách tohoto projektu.    

Štítky