Knižní novinky

Velký knižní čtvrtek už tento týden

Velký knižní čtvrtek už tento týden
Velký knižní čtvrtek je každoročně jednou z nejočekávanějších akcí všech knihomolů. V jeden den totiž vychází hned několik zajímavých titulů z domácí i zahraniční produkce, které vybere pořadatel této akce. V letošním roce je vybraným datem 17. říjen a můžete se těšit na rekordních dvacet titulů od čtrnácti nakladatelů. Již 16. ročník této akce přinese pečlivě sestavenou sbírku světových bestsellerů či domácích nadějí i stálic a pokusí se zaujmout většinu čtenářské obce.
  „Letos jsme vybrali do podzimního Velkého knižního čtvrtku nejvíc titulů od začátku pořádání této skvělé akce, a to hlavně ze dvou důvodů: Počet předních českých nakladatelů, kteří nám nabízejí stále větší množství kvalitních a krásných knih, roste. A také chceme a snažíme se, aby kolekce titulů byla co nejpestřejší. Aby byla tak bohatá, že si z ní vybere opravdu každý a dvacet knih ze čtrnácti nakladatelství takovou možnost rozhodně nabízí. Věříme, že si opravdu každý čtenář zvolí pro sebe zajímavou a milou knihu. Dělá to radost nám, knihkupcům, a hlavně čtenářům,“ vysvětlil Ctirad Fuchs, obchodní ředitel společnosti Kosmas, která je iniciátorem Velkého knižního čtvrtku. Jedním z nejočekávanějších titulů bude určitě kniha Pád Gondolinu, kterou dal dohromady Christopher Tolkien na základě rukopisů svého známějšího otce J. R. R. Tolkiena. Kniha pojednává o boji dvou nesmiřitelných mocností: Morgotha, který je vtělením zla, a Ulma, Pána vod, který je druhým nejmocnějším z božských Valar. Vychází u nakladatelství Argo.

Nemenší pozornost si určitě zaslouží i další případ komisaře Gereona Ratha s názvem První padlí, který je dílem německého spisovatele Volkera Kutschera. Samotná série se stala světovým bestsellerem po celém světě a na její motivy vznikl i koprodukční seriál Babylon Berlin. Tentokrát bude muset Rath vyřešit případ úmrtí několika válečných veteránů. Vydává nakladatelství Moba.

Trochu odlišnou knihou o holokaustu je Loutkář z Krakova od kubánsko-americké spisovatelky R. M. Romerové. Kombinuje totiž příběh z druhé světové války s fantasy a lidovými motivy. V knize se originálně protnou dva světy: kouzelná říše panenek a reálný, nacisty okupovaný Krakov. Rovněž vydává nakladatelství Argo.

Z českých luhů a hájů nabídneme třeba pokračování série Prašina s podtitulem Černý merkurit. První díl obdržel Cenu učitelů za přínos k rozvoji dětského čtenářství a Cenu nočních spáčů Noci s Andersenem. Autorovi Vojtěchovi Matochovi přinesl i nominace na Magnesii Literu, Cenu Jiřího Ortena nebo Zlatou stuhu. Děj se odehrává několik měsíců po prvním dobrodružství Jirky a En. Můžete se opět těšit na strhující příběh v záhadné pražské čtvrti.

Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na letošní výročí třicet let od Sametové revoluce. Připomínat ho bude třeba kniha Ten den – 17. listopad 1989. V ní autoři Alžběta Ambrožová, Michal Beck, Matouš Hartman, Anna Palánová a editor Aleš Palán shromáždili více než 200 přímých svědectví od účastníků nejproslulejšího dne této revoluce. Nabízejí tak řadu zajímavých pohledů včetně fotografií, dopisů, deníkových záznamů, oficiálních dokumentů či maleb.

Představili jsme vám jen čtvrtinu celé produkce Velkého knižního čtvrtka. Všechny zainteresované knihy naleznete na stránkách tohoto projektu www.velkyctvrtek.cz. Součástí jsou každoročně i setkání s autory, které letos proběhnou v Praze, Brně a Hradci Králové. Konají se v místních knihovnách a zúčastní se jich velká část domácích autorů, kterým vycházejí knihy v rámci Velkého knižního čtvrtku. Do Prahy navíc přijede i slovenský spisovatel Juraj Červenák.  

Štítky