Knižní tipy

Velký knižní čtvrtek přináší novou Lednickou, Attenborougha nebo Biancu Bellovou

Velký knižní čtvrtek přináší novou Lednickou, Attenborougha nebo Biancu Bellovou
Březen se opět stane měsícem, v němž jeden den bude pro všechny knihomoly doslova svátkem. Je tu totiž Velký knižní čtvrtek a s ním hned dvanáct exkluzivních titulů. Podíváte se do domácí i zahraniční tvorby, do dětského žánru i literatury o válce.

A nemůžeme začít u nikoho jiného než Karin Lednické. Ta se během posledních dvou let vyšvihla díky Šikmému kostelu ke špičce domácí literatury. Její příběhy se staly (nebojím se říct) fenoménem. Navázat by měla v pořadí třetí kniha Životice: obraz (po)zapomenuté tragédie. Vypráví o jedné malé vesnici z Těšínského Slezska, která se od roku 1939 musela potýkat s krutostí nacistů. Někteří místní občané nevydrželi snášet příkoří a zastřelili v místním hostinci tři příslušníky gestapa. Pomsta byla krutá. Tohle bude hodně silný příběh.

Abychom pokračovali trochu tematicky, podíváme se na Smrt na kůru od Dalibora Váchy. Autor je zkušený historik, ale nebojí se ani fantastiky. V tomto případě se ovšem vydává do tvrdé reality válečných dnů a navazuje na svou předchozí knihu M+B+M. Tentokrát se s ním podíváte na přípravy atentátu na Heydricha, jeho provedení i následné represe. Tvůrce píše neskutečně čtivě. Díky němu budete činy odvážných hrdinů během druhé světové války doslova hltat a prožívat je společně s nimi.

Na Výpravu do divočiny se můžete vydat se známým přírodovědcem a dokumentaristou Davidem Attenboroughem. Toho můžete znát díky jeho oblíbeným pořadům o přírodě, ale určitě vás zaujme i na poli literatury. Tentokrát vypráví příběh začátku své kariéry plné expedic za poznáním fauny. Píše se svým tradičním humorem a šarmem. Vydejte se společně s ním za fascinujícími dobrodružstvími.

Neila Gaimana zná většina lidí jako autora skvělých fantastických knih a komiksů v čele se Sandmanem, Nikdykde nebo Americkými bohy. Tentokrát se v Pirátském guláši pouští na pole literatury pro děti. Jednomu chlapci a sestře změní život, když jim jako chůvu určí piráta s celou jeho posádkou. Jedná se o rýmovaný příběh s nádhernými ilustracemi, které nadchnou každého lebky a kostí chtivého námořníka.

Významnou českou autorkou se postupem času stala i Bianca Bellová. V letošním roce přichází s novým románem pod názvem Ostrov. Místo, kde příběhy jsou pravdivější než skutečnost. Dva nehrdinští hrdinové, kupec Izar a kněžna Núrit, se předhánějí v rozličných škodolibostech — on jí vypráví příběhy staré jako svět, ona je hltá jako dítě.

Naomi Woodovou jsem zaznamenal už s její předchozí česky přeloženou knihou Paní Hemingwayová, která se stala velice úspěšnou po celém světě. Ve Hře s tajemstvím se vydává do roku 1922 a přináší vyprávění o lásce a posedlosti ve vyostřené atmosféře Výmarské republiky. Seznámíte se tu s proslulou kosmopolitní školou Bauhaus, jejíž budova je od roku 1996 zapsána v seznamu světového dědictví UNESCO.

Jean-Michel Guenassia se v roce 2002 rozhodl, že napíše román svého života. Věnoval mu téměř sedm let a spoustu věcí kvůli němu obětoval. Jmenuje se Klub nenapravitelných optimistů, vyšel v roce 2009 a v rámci Velkého knižního čtvrtku vychází jeho dlouho očekávané volné pokračování Zaslíbené země. Opět se setkáváme s ústředními hrdiny na cestě za láskou, poznáním a pochopením i při hledání jejich zaslíbených zemí.

Ondřej Hübl napsal společně s Miroslavem Krobotem televizní seriál Zkáza Dejvického divadla. Opona měla být minisérií pro režiséra Jiřího Stracha, ale stala se jeho debutovým románem. Navrací čtenáře zpět v čase do dob totality, ale i přes drsnou atmosféru komunistických let nabízí i velké množství absurdity, sarkasmu a zvratů. Bez humoru by to prostě u tohoto tvůrce nešlo.

Ester Stará je známá pedagožka a spisovatelka knih pro děti. Její Kniha pocitů je určena pro děti od osmi let a snaží se společně s nimi prozkoumat klid, překvapení, radost a štěstí, smutek, strach, odvahu, stud, hněv, závist a žárlivost, znechucení, nudu, zájem a lásku. Učí, jak s pocity pracovat a poučovat se z nich. To vše v zajímavé formě a s ilustracemi.

Vytržení Petra Michálka vás vyšle na vrcholící oslavy 700 let od první zmínky o Zlíně. U této příležitosti natáčí čtyřicátník Jan podcast, na němž posléze nalezne hodně nečekaný vzkaz týkající se jeho otce. Díky tomu se otevírá detektivní a čím dál více mrazivá cesta. Tvůrce je ředitelem městského divadla Zlín a autor kultovní hry Ovčáček čtveráček. Takže tuhle knihu si asi pan prezident nepřečte.

Se světoznámým astrofyzikem Michio Kaku se vydáte na pátrání po Božské rovnici, která může odhalit tajemství celého vesmíru. Odbornější témata se věnují teorii relativity, newtonovské revoluci nebo kvantové teorii a píše o nich velice poutavou a srozumitelnou formou. Proto se jeho práce řadí mezi nejoceňovanější odborné a populárně-naučné knihy současnosti.

A nakonec tu máme Lunu z lůna Barbory Englischové. Luna je zvláštní holčička, která by chtěla poznat dotyk. Sice se klouže po duze a mraky má jako kamarády, ale to jí k životu nestačí. Na hřišti navíc zahlédne kluka, který touží po sestře. Tento kouzelný příběh pro děti i rodiče otevírá jiné možnosti vnímání běžných starostí.

Image
Vystudovala jsem francouzštinu a češtinu na brněnské univerzitě. Jsem nenapravitelná optimistka, která díky dcerám věří v jednorožce, dobré lidi a šťastné konce. Ráda píšu a čtu a nepřestávám žasnout nad krásou našeho jazyka.

Štítky