Knižní tipy

Slavíte svátek sv. Valentýna?

Slavíte svátek sv. Valentýna?
Myslím, že to, jak pohlížíme na 14. únor, hodně záleží na naší momentální životní fázi. Čistá komerce? Importovaný svátek nebo milá příležitost k obdarování svých blízkých? Prožíváte-li svou první velkou lásku, máte chuť snést jí/mu modré z nebe a vítáte k tomu každou, byť komerční příležitost. Jo, taky nám v šuplíku pár „exkluzivních“ kousků valentýnských přáníček. A i ta prodáváme na našem e-shopu dobré-knihy.cz. Jenže existují i jiné druhy dárků a způsobů, jak tento svátek pojmout.
 
  1. Be my tajný Valentine Za rozšířením tradice posílání tajných valentýnských přáníček stojí americký obchodník Walter Scott. Důvod je prozaický. Ocitl se před bankrotem, protože jeho firma na výrobu vánočních přání ho nemohla uživit. Tak vymyslel ta se srdcem. Nicméně nejstarší dochovaná Valentýnka v angličtině pochází z roku 1477. Víte co? Možná všechna přání se srdci jsou trochu kýčovitá, ale když jsem jedno v patnácti našla ve své školní skříňce, měla jsem opravdu radost.     
  2. Pro milovníky drobného hromadění Taky vám naskočí vyrážka z představy lidí zavalených odpadky v bytě 1+1, jen co se řekne dárkový předmět? Navíc sobotní otírání prachu ze všech těch záhybů... To si asi umí představit každý. Existují ale i drobné valentýnské dárky, které jsou roztomilé a přitom je obdarovaný neodloží do poličky. Já osobně doporučuji hrnek, já jej používám celý den a vždy si na dárce vzpomenu. Protože jsem „organizátor“, potěšil by mne i magnet na nástěnku (nebo lednici, jak je libo). Pikantní společenská hra by mne také určitě neurazila, už jen proto, že mé spořivé já by si ji nikdy nekoupilo, jsem ale zvědavá, co se v krabičce ukrývá. A kdyby to náhodou s nevinnými hrátkami podle hry doma nedopadlo, společenská hra se vždycky dá vzít mezi kamarády, kde se nad ní minimálně společně zasmějete.       
  3. Památníček nepatří na základku Příjemné vzpomínky bychom si nejraději uchovaly navždy a neváháme pro to udělat maximum. Platí to i o vás? Listujete rádi vy nebo vaše milovaná osoba památníky, fotoalby či zaznamenávacími knihami z dětství? Pak mám ten pravý valentýnský dárek pro vás! Co na tobě miluji je originální vyznání lásky. Nemusí být jen pro vašeho intimního partnera. V nabídce jsou i varianty pro maminky a tatínky nebo prarodiče.         
  4. Řekněte to knihou Podle mne je kniha naprosto univerzální dárek, se kterým nemůžete šlápnout vedle ani na svatého Valentýna. Vybírat můžete z nepřeberného množství knih romantických nebo více či méně erotických. Já bych ale doporučila vybrat zcela tematickou knihu. Abeceda Sv.Valentýna od Valburgy Vavřinové je encyklopedií zajímavostí o tomto svátku.  Omalovánky z celého srdce přinesou novému majiteli relaxaci a emoční klid.   
  5. Po svém aneb jaký si to uděláš Moje nejlepší kamarádka dostávala už od základky k Valentýnu zásadně knihy. V tom ji její nápadníci odhadli opravdu dobře. Co už občas úplně dobře neodhadli, byl žánr knihy, kterou jí darovali. Nicméně, proti gustu... A tak v její knihovničce postupně přibyly hodnotné kousky jako třeba Lolita nebo Stopařův průvodce Galaxií, ale i ohmatané vydání Kámásútry. Víte co? Když svému protějšku uděláte radost knihou o rekonstrukci elektroinstalace, klidně ji jako Valentýnský dárek použijte. A nezapomeňte ji zabalit do papíru s tisíci kýčovitých srdíček!    
   
Autor Tereza Mec
Image
Někdo v knihách hledá možnosti, které sám nikdy neuskuteční. Někdo v nich hledá moudrost předchozích generací nebo návod pro všední den. Pro někoho jsou nejlepším mrháním času. Já v nich hledám inspiraci. Jak se neztratit na cestách, co dobrého uvařit, jak se vyšplhat na horský vrchol nebo co nového bych se ještě mohla naučit. Výjimku tvoří mé oblíbené detektivky a zamilované romány. V moderních detektivkách totiž přestává být zcela bezpečná i inspirace hlavním „kladným“ hrdinou a zamilované romány je nejlepší číst v posteli za deštivého počasí zcela bez přemýšlení.

Štítky