Knižní tipy

Šikmý kostel: kniha, která mi vyrazila dech

Šikmý kostel: kniha, která mi vyrazila dech
Asi v českých knižních vodách není člověk, který by o této knize neslyšel. Šikmý kostel vtrhnul do knihomolského světa a způsobil boom nebývalých rozměrů. Jak je to možné? Čím si kniha získala tolik příznivců? Románová kronika, která boří mýty o nálepce bestseller. Podívejme se, o čem je.
O životě. Prostém, jednoduchém životě v letech 1894–1921. V době, kdy se svítilo petrolejovými lampami, kdy se pro obyčejnou sůl chodily daleké pochody, kdy v kraji, který proslul černým uhlím, hornictví také zabíjelo. Celý příběh začíná obrovským důlním neštěstím, při kterém zahynula spousta mužů, jejichž rodiny poté zůstaly vystaveny chudobě a nejedna z nich musela opustit svůj dům. Odehrává se v pastevecké vesnici na pomezí Čech a Polska, která byla a dodnes vlastně je známá právě svými doly a „černým“ řemeslem. Je to příběh obyčejných rodin, hlavně žen, o jejich každodenním boji o přežití v těžké době, mužů, kteří za své povolání mnohdy zaplatili svým životem. Autorkou této románové kroniky je Karin Lednická, knižnímu světu známá především jako majitelka nakladatelství Domino. Tato rodačka z Karviné, jejíž historii poprvé představuje právě ve své prvotině, se při psaní se plně ponořila do pátrání, vyhledávala starousedlíky a nešetřila otázkami. Své historické znalosti hojně doplnila vzpomínkami lidí, kteří se starou Karwinou měli co do činění. A kdo Karin Lednickou zná osobně, ocení její jemnou povahu, sympatické vystupování a klid, s jakým vystupuje na veřejnosti, i když její duši svírá tréma. Šikmý kostel je příběh, který vám od prvních stránek nabídne mnohem víc, než jen čtenářský zážitek. Doslova se vám zavrtá do duše a těch 400 stran vám proteče mezi prsty jako nic. Je to naprosto pohlcující příběh všedního života, ale podaný takovou formou, že se stáváte jeho součástí a po dočtení se vám začne po všech, se kterými jste se v knize setkali, stýskat. Karin Lednická nyní usilovně pracuje na druhé knize, která bude volně navazovat na díl první. Pokračování hornické ságy, noví hrdinové, nové životní příběhy, to je vše, co na pultech knihkupectví budeme netrpělivě vyhlížet.
Image
Milovnice knih, léta, slunce a hlavně řeckého moře. Jsem hrdou maminkou dvou báječných dcer a velmi pyšná babička mého vnoučka.

Štítky