Knižní tipy

Nová literární krev

Nová literární krev
V tomto článku bych vás chtěla seznámit s autory, kteří stojí teprve na počátku své kariéry. Zda bude úspěšná, či nikoli, záleží jen na čtenářích. Já jsem vybrala autory, kteří na knižní scénu vtrhli a jejich hvězda stoupá s každým prodaným výtiskem.
Právník, soudní obhájce, novinář a nově také skvělý autor Rory Dunlop jistě stojí za zmínku. Jeho prvotina Co jsme si neřekli je příběhem, nebo chcete-li, deníkem jednoho manželství. Já ke čtení přistupovala s respektem, netušila jsem, co od knihy očekávat. Odměnou za toto váhání mi bylo nádherné, místy bolestné, ironické počtení. Deník, který si píše hlavní aktér, v tomto případě manžel, z vlastního pohledu doplňuje jeho žena a výsledkem je stará, známá pravda. Každá strana má svůj líc i rub. Nechtěné jsou knihou, která by vám rozhodně neměla uniknout. O její autorce Emily Gunnisové toho moc známo není, ale to příběhu neubírá na atraktivitě. Slyšeli jste někdy o Magdalénách? Nebo Magdaléniných prádelnách? Pokud ne, neváhejte a pusťte se do vyprávění o padlých ženách, které po zbytek života trpěly pod nadvládou samolibých a krutých jeptišek. Pokud máte rádi tajemné příběhy, kdy se v minulosti skrývá nějaké střežené tajemství, pak kniha Dům na jezeře je pro vás to pravé. Autorka Ella Careyová vtrhla do našeho českého knižního světa jako vichřice a  hned mě uchvátila. Pokud jste příznivci světoznámé Barbary Erskinové, neváhejte. Česká autorka jménem Jana Poncarová má na svém kontě zatím jednu knihu, která sklízí nadšené kritiky. Její román Podbrdské ženy je zasazen do období konce druhé světové války a nástupu komunismu a je jakousi zpovědí ženy, která se musí vyrovnávat s nejednou bolestí. Samozřejmě nesmíme zapomínat ani na naše děti. Právě jim šitá na míru je krásně ilustrovaná, pohádková knížka Kulíškovy neposedné příhody. Česká autorka Sandra Dražilová Zlámalová, kterou mám tu čest znát osobně, je neuvěřitelně milý a skromný člověk a podle toho také její prvotina vypadá. Je laskavá, krásně čtivá a malí čtenáři se již teď můžou těšit na její další pohádkovou knížku. Všichni máme své oblíbené autory, své favority, na jejichž novou knihu vždy netrpělivě čekáme. Ale knižní trh je obrovský a je spousta lidí, kteří najdou tu odvahu a pustí se do psaní svého příběhu, ať už smyšleného, nebo založeného na faktech. Pojďme jim dát šanci, aby mohli také zazářit na knižním nebi.
Image
Milovnice knih, léta, slunce a hlavně řeckého moře. Jsem hrdou maminkou dvou báječných dcer a velmi pyšná babička mého vnoučka.

Štítky