Knižní tipy

Sametová revoluce v knize

Sametová revoluce v knize
Kulaté 30. výročí sametové revoluce přitahuje i pozornost pamětníků, spisovatelů a nakladatelů. V letošním roce díky tomu vychází opravdu velké množství titulů věnujících se této historické události. Pojďme si některé z nich představit.
Samotnou kapitolou jsou zástupci společnosti Albatros Media, která přichystala hned několik knih týkajících se roku 1989. Takovou vlaštovkou se již v srpnu stal komiks Trikolora, který je určen především mladším čtenářům. Zajímavým způsobem jim představuje základní myšlenku Sametové revoluce a ponouká je k dalšímu studiu. Tvůrci byli Martin Šinkovský a ilustrátor Ticho 762.

V listopadu ji ovšem následuje celá řada dalších kolegů. Máme holý ruce je deníkem jedné z účastnic demonstrace na Národní třídě Magdaleny Platzové. Zdeněk Ležák ve své knize Sametová revoluce kombinuje psaný text s komiksem. Jestliže chcete něco odbornějšího, doporučíme vám Sametovou revoluci od Františka Emmerta. V knize Samet 1989 se potom o své zážitky podělili Hana Zagorová, Jan Urban, Milan Lasica či Michael Kocáb.

         

Příležitosti vydat tematickou knihu se ovšem chopila i většina ostatních nakladatelů. V rámci Velkého knižního čtvrtku vyšel Ten den – 17. listopad 1989, který připravovali současní studenti po boku uznávaného spisovatele Aleše Palána. Lehce političtěji orientovanou knihou je Vabank od jednoho z nejvýznamnějších představitelů sametu Michaela Kocába. Vypráví o jednání s komunisty a jeho působení ve Sněmovně lidu Federálního shromáždění ČSFR.

   

Významnou publikací je i Poslední revoluce od Martina Komárka s fotografiemi Herberta Slavíka. Jedná se o opravdu nádherné dílo od přímých sledovatelů revoluce. Další kniha 17. listopad ’89 co se stalo na Národní od Radomila Hradila se věnuje prostřednictvím autentických svědectví především proslulé demonstraci. Tenkrát v Listopadu zase přináší prostřednictvím rozhovorů specifický úhel pohledu od tehdejších studentů Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.

         

  Vedle naučných a autobiografických knih ovšem vychází i románová tvorba. Hned dvě knihy k novému filmu s podtituly Amnestie - Svoboda jako tlustá čára za minulostí a Amnestie, která rozpoutala peklo vydal Slovart a Bookmedia. Docela by mě zajímalo, v čem konkrétně se liší. Týkají se tedy událostí těsně po revoluci, kdy Václav Havel udělil svobodu tisícům vězňů, ale zasahují i do předchozích let.

     

I vynikající román Sametové iluze od Petra Čepka popisuje danou dobu, přestože spíše okrajově. Rozhodně ho ovšem doporučuji, protože nabízí velice poutavý příběh o přátelích, kteří vyrůstali za komunismu a dospěli do demokracie.

Jak sami vidíte, výběr je opravdu velký a na vás zůstává jen volba, které formě dáte přednost. Chcete komiks? Máte ho mít. Nebo raději něco odbornějšího? Vyberte si. Radši si přečtete rozhovory? Není problém. Momentálně na knižních pultech i v našem e-shopu najdete opravdu slušnou porci literatury, která vás vrátí zpět v čase do doby, kdy Češi bojovali za svoji svobodu.

Štítky