Knižní tipy

Rozvíjejte děti po japonsku

Rozvíjejte děti po japonsku
Kumon je učební metoda, která k nám dorazila až z dalekého Japonska. Možná, že už máte všeho toho předškolního vzdělávání dětí dost („vždyť my jsme celé dny lítali po sídlišti a nic jsme k tomu nepotřebovali“) a v metodách Montessori nebo Waldorf trochu zmatek. Tak proč do toho tahat ještě nějaké Japonce? Protože sešity Kumon malé děti opravdu baví!
Toru Kumon (1914 – 1995) byl učitelem matematiky na střední škole v japonské Osace. Ale jeho syn v matematice neexceloval. Ba naopak. A tak si Toru Kumon prošel jeho učebnice a zjsitil, že v nich vůbec nejsou cvičení, která by dětem umožnila si naučenou látku pořádně procvičit. A proto začal svému synovi každý den připravovat pracovní listy. Otcova píle přinesla synovi ovoce a vcelku záhy byl malý Takeshi schopen řešit poměrně složité matematické úlohy. Svým přerodem z matematického losera na matematického génia se Takeshi stal chodící reklamou na metodiku svého otce, která od té chvíle začala být mezi ostatními rodiči populární. Metodu Toru Kumona si oblíbili rodiče po celém světě, učí se ve více než 48 zemích. U nás cvičebnice začalo vydávat nakladatelství Svojtka & Co.. V jeho nabídce jsou cvičebnice menšího a většího formátu. Ty menší jsou označeny jako První kroky a jsou určeny pro děti již od dvou let. V nabíce jsou tituly: Stříhej, Nalepuj, Skládej, Vybarvuj. U větších cvičebnic je v horní části uveden doporučený věk čtenářů. V české nabídce najdeme tituly s názvy: Spojování, Snadná bludiště nebo Stříhání.                            Také vás zarazilo stříhání pro dvouleté děti? Mě také, proto jsem právě tento sešit otestovala. Žádné strachy! V tomto věku je dítě již schopno si dovednost osvojit a je to pro něj báječný trénink přesnosti a koordinace ruky a oka. Zaměřte se ale na výběr nůžek, abyste jej neodradili (u některých nůžek je potřeba opravdu velká síla na jejich otevření a zavření, těm se vyhýbejte). Je důležité, aby si dítě osvojilo správný úchop nůžek a drželo je kolmo k papíru. Jak na to vám Toru Kumon vysvětlí hned v úvodu. Instrukce pro rodiče jsou i na každé straně s konkrétním úkolem. Později je však už nebudete potřebovat. Sešity jsou postaveny na starém dobrém principu – od jednoduššího ke složitějšímu. Takže i střihací úkoly se postupně stávají obtížnějšími. Kniha je tištěna na pevnějším lesklém papíru, který se dětem dobře drží a stříhá. Stříhají se různé obrázky a každý obrázek nabízí nějakou další možnost jak si s ním pohrát. Třeba rozstříhat a znovu sestavit jako puzzle. A když se dítě prostříhá až na konec, čeká na něj diplom! Z navazujících sešitů pro větší děti jsme zkusili Spojování. To je totiž doporučené v případě, že dítě zvládne všechno z „Prvních kroků“. Našim malým testovačům se nelíbilo zdaleka tolik jako Stříhání, přesto u něj vydrželi. A já jsem si osvěžila úchop tužky.          Můj verdikt: sešit Stříhání, který je plný roztomilých zvířátek, budou vaše děti milovat. A vy taky. Děti skutečně dobře zabaví a ani nepostřehnou, že je vlastně vzděláváte. Ideální jsou na dny, kdy se vám, narozdíl od vašeho batolete, nechce vymýšlet žádné krativní aktivity. Jestli však používání „Kumon knížek“ bude mít nějaký dopad na inteligenci a schopnost učit se dětí, které je používali, vám zatím říct nedokážu.
Autor Tereza Mec
Image
Někdo v knihách hledá možnosti, které sám nikdy neuskuteční. Někdo v nich hledá moudrost předchozích generací nebo návod pro všední den. Pro někoho jsou nejlepším mrháním času. Já v nich hledám inspiraci. Jak se neztratit na cestách, co dobrého uvařit, jak se vyšplhat na horský vrchol nebo co nového bych se ještě mohla naučit. Výjimku tvoří mé oblíbené detektivky a zamilované romány. V moderních detektivkách totiž přestává být zcela bezpečná i inspirace hlavním „kladným“ hrdinou a zamilované romány je nejlepší číst v posteli za deštivého počasí zcela bez přemýšlení.

Štítky