Knihy pro děti

Pohodlně se usaďte. Nalijte si prosecco. Přicházejí noví spisovatelé

Pohodlně se usaďte. Nalijte si prosecco. Přicházejí noví spisovatelé
Napsat knihu je pro mnoho lidí neskutečný počin. Píšeme slohovky, pak zase diplomky a v práci pořád nějaké prezentace. Když zaklapneme počítač, často si říkáme – už nikdy více! Ale v mnoha lidech dříme talent spisovatele a jen nemají odvahu vyjít s kůží na trh. Často je také odradí procesy a ediční plány, které mají nakladatelství. „Nehodíte se nám teď do plánu. Pošlete nám to za dva roky.“ Víte, jak vypadá sebereflexe autora, na knížku zavřenou dva roky v šuplíku? Stejně jako když si čtete deník ze základní školy, který máte uložený u rodičů v tajné skrýši.
Tohle se rozhodli změnit lidé z Pointy. Ve spolupráci s nakladatelstvím Albatros připravili začínajícím autorům platformu, kde si mohou sehnat pro svou knihu kolegy (od korektorů, po ilustrátory), sestavit rozpočet a v neposlední řadě svou knihu začít prodávat pomocí předprodeje. Autor se tedy může starat jen o propagaci svého předprodeje. Vše ostatní zajistí Pointa. Po dosažení cílové částky, se na knize začne pracovat a po vytištění putuje předplatitelům, do knižních eshopů a také na pulty knihkupectví. Pokud cílová částka dosažena není, všechny příspěvky se vrací předplatitelům. Na Pointě se rozhodla svou první knihu Prosecco do žíly vydávat i Nika Mišjaková. Věnuje se podnikání a marketingu a vždy byla spíše zvučný hlas, než tichý psavec. „Z maturitní slohové práce mám dokonce čtyřku. Maminka z toho šla tehdy do kolen. Vždy jsem ráda psala, ale válčila jsem s profesorkou češtiny. Jednou mi dokonce vrátila domácí sloh, že je určitě opsaný z dámského časopisu. Teď už jsem ve věku, kdy mám nárok mít problémy řešené v dámských časopisech a tak jsem je sepsala.“ Na Pointě najdete všechny žánry. Poezii i prózu. Jejich tým s každým jedná a pomáhá mu s celým procesem. „Já jsem si moc nevěřila, že má cenu to vydávat. Tak jsem to CEO projektu Veronice Mahdalové poslala, ať to zhodnotí a případně mi v pohodě řekne, že je to trapné. Ona mi odpověděla, že už to mělo být dávno na platformě.“ říká autorka. Sehnat na platformě Pointa kolegy, vysvětit jim svůj záměr, dohodnou se na ceně a plácnout si nad smlouvami, jí trvalo asi dva týdny. Denisa Klimentová připravila ilustraci na obálku a šlo se do předprodeje. A o čem vlastně Prosecco do žíly je? „Moje kniha je tragikomický pohled na seznamování po třicítce. S jojo effektem a spoustou vypitého vína. Když se po třicítce rozejdete, stáhnete si Tinder a doma v chlupatých ponožkách si vybíráte nového partnera, tak to je samo o sobě dost velká komedie. Ale když pak s někým jdete na první rande a on při placení kouká do mobilu, tak dlouho než řeknete, že to zaplatíte dohromady. Tak to je spíše tragédie. A takových příběhů mám spoustu.“ dodává autorka závěrem. Jak se píše na platformě Pointa: Vypít se nedá. Ale po nepovedeném Tinder rande vás potěší, že v tom rozhodně nejste sami. Prosecco do žíly a další tituly od začínajících autorů, můžete již dnes podpořit v jejich třicetidenních předprodejích na https://kupknihu.pointa.cz/.
Image
Vystudovala jsem francouzštinu a češtinu na brněnské univerzitě. Jsem nenapravitelná optimistka, která díky dcerám věří v jednorožce, dobré lidi a šťastné konce. Ráda píšu a čtu a nepřestávám žasnout nad krásou našeho jazyka.

Štítky