Knižní tipy

Peter May – vypravěč nad propastí času

Peter May – vypravěč nad propastí času
Jeho román Skála vás strhne možná víc než nevlídný oceánský vichr. Takový, který fouká na drsných výběžcích Hebrid v severozápadním cípu Evropy. Příběh Petera Maye se vám dostane pod kůži natolik, že po dočtení poslední stránky začnete lačně shánět další dva díly trilogie – Muž z ostrova Lewis a Šachové figurky. Drsnou a nevlídnou atmosféru skotských ostrovů dokáže totiž Peter May rozehřát skvěle vystavěným příběhem, kdy se napětí nejdřív propadne do minulosti, a pak oklikou – podobně, jako tomu bývá při proudění větru – se zas vrací s nespoutanou silou odhalení. „Je to ta nejlepší kniha, jakou jsem kdy napsal,“ prohlásil o Skále Peter May. Skotská trilogie se navzdory odmítavému postoji ze strany nakladatelů stala jeho nejúspěšnější sérií a po celém světě se prodává v milionových nákladech. Skála mu vynesla několik ocenění, třeba v roce 2013 dokonce Barry Award za nejlepší detektivní příběh roku 2013.

Peter May se narodil se ve skotském Glasgow, otec byl učitel a matka velká čtenářka. Spisovatelem se chtěl stát od malička. „První knížku jsem napsal jako čtyřletý. Byla o skřítkovi jménem Ian, dvě kapitoly psané tiskacími písmeny. Umístil jsem ji na YouTube, takže si ji může každý prohlédnout,” prozradil v rozhovoru pro Právo, když v roce 2014 navštívil Česko. V jednadvaceti letech vyhrával novinářské ceny, ve dvaceti šesti mu vyšel román The Reporter a BBC mu záhy nabídla adaptovat příběh do seriálové podoby. Pověsil novinařinu na hřebík a dalších patnáct let si užíval na výsluní úspěchu – byl jedním z nevytíženějších skotských televizních scénáristů. Pak se rozhodl vrátit ke své dávné vášni, k psaní románů. Peter May dnes žije se svou ženou Janice Hallyouvou v jihozápadní Francii a od roku 2016 mají oba francouzské občanství.

Světový úspěch mu přinesla série čínských thrillerů, které napsal mezi lety lety 1999 a 2010, detektivky se skvělými zápletkami a detailně dotaženými charaktery postav. „Margaret Campbellová je umně vytvořená hrdinka, mluví na rovinu, je rázná a důvtipná; její společník Li Jen představuje veškerou grácii čínské kultury a je vybaven znalostmi o tamní společnosti, které Margaret tolik chybí,” napsal o něm David Pitt v Booklist.

A Peter May do třetice boduje také s detektivní ságou s názvem Akta Enzo. Česky zatím můžete sehnat prvních šest knih od Výjimečných lidí po Noční bránu. Nejnovější, již sedmý díl série s názvem Noční brána, má v nakladatelství HOST vyjít 10. 5. 2022 a je možné si jej předobjednat. Dá se předpokládat, že to bude další z románů, kde není místo pro slabost, ostatně, jak říká jeden hrdinů v Mayově knize Útěk: „Nic tě zevnitř nerozežere víc než lítost.“

Image
Vystudovala jsem francouzštinu a češtinu na brněnské univerzitě. Jsem nenapravitelná optimistka, která díky dcerám věří v jednorožce, dobré lidi a šťastné konce. Ráda píšu a čtu a nepřestávám žasnout nad krásou našeho jazyka.

Štítky