Knižní tipy

O sexu hravě a zdravě

O sexu hravě a zdravě
Pryč jsou ty doby, kdy láska byla na veřejnosti absolutní tabu. Pryč jsou ty časy, kdy i pouhé chycení za ruku, pokud jste nebyli manželé, bylo něco nevídaného. Na můj vkus je sexualita dnes až příliš otevřeně probírána, vídáme ji v televizi i dopoledne, valí se na nás ze všech stran a nezná hranice. Ty by za mne měly být mírně určeny, ale to záleží na úhlu pohledu :-). A když už je toho všude kolem nás plno, neměli bychom na to naše děti trochu připravit?
Ne každý z nás umí mluvit o sexu s našimi dětmi zcela otevřeně. Jak na to? Trochu bychom si mohli pomoci knihou, příručkou, dát na rady odborníků. Co si budeme povídat, ony nás ty děti asi pošlou do háje, ale pojďme se připravit na zvídavé otázky bez začervenání. Už předškolní děti umí rozeznat rozdíl mezi holčičkou a chlapečkem, alespoň vzdáleně. Ale přesto mívají ty zvídavé hlavičky spousty záludných otázek. V knize Jsem holka, jsem kluk nám napoví, jak z toho vybruslit a zároveň podat co nejjemnější odpověď. Maminko a nosí děti čáp? Otázka, kterou uslyší asi každá máma od své ratolesti. V knize, určené pro děti od dvou let, s názvem Jak děti přicházejí na svět, nám laskavě a jemně napoví, jak těm prckům odpovědět po pravdě. Linda Goldman ve své příručce Mluvme s dětmi o sexu sama píše, že není lehké s dětmi mluvit zcela otevřeně. V této knize nám poradí, jak tomu přistupovat jemně a s citem. Hana Brodinová mě zase zaujala svou naprosto odlišnou knihou Mami tati, jak si spolu povídáme. Jde v ní o to, abychom děti naučily vše od naprostých základů, od prvních pohledů, co se s námi v srdci děje, po porozumění, přirozenost, spontánnost, harmonii až po založení rodiny a příchod dítěte na svět.   Co si budeme povídat. Ne každý umí o sexualitě mluvit otevřeně, moje maminka mě vždy odehnala mávnutím ruky. Ale měli bychom být připraveni, ať nás jakákoliv otázka nezaskočí. Hodně štěstí, přátelé :-).
Image
Milovnice knih, léta, slunce a hlavně řeckého moře. Jsem hrdou maminkou dvou báječných dcer a velmi pyšná babička mého vnoučka.

Štítky