Knižní tipy

Napínavá dětská fantasy

Napínavá dětská fantasy
Je vaše ratolest ve věku 9-13 let a zbožňuje napínavé příběhy s dobrými konci? Pak jste tu dobře. Kniha Safíroví ledňáčci a Glutaman, která minulý týden získala Magnesii Literu za knihu pro děti a mládež, je totiž pro ně to pravé ořechové.
Svérázný svět Safírových ledňáčků vytvořil Bogdan Trojak, polsko-český básník, publicista a překladatel z polštiny. Má za sebou spoustu literárních počinů především pro dospělé, ovšem ani v dětské literatuře není žádným nováčkem. Připomeňme jeho kouzelnou sbírku básní o baštění s názvem Nok a Knedlíček, ve které básník oslavuje čáry máry kuchařů přeměňujích dary přírody v dokonalé jídlo.

                                       Tip na knihu: Nok a knedlíček (Bogdan Trojak) | Klub knihomolů

Kniha Safíroví ledňáčci a Glutaman je však z jiného soudku, i když inspirace (českou) gastronomií je více než čitelná. K napsání této dobrodružné fantasy inspirovala Bogdana Trojaka  otcovská role, dvě z pěti postav, obdařených zvláštními schopnostmi, nesou jména jeho dětí.

Partu Safírových ledňáčků - jejichž symbolem je nožík ve tvaru ledňáčka - tvoří Vojta Kolanda s jedním okem zeleným a druhým modrým, zavalitý vynálezce Denis Ovesný a neuvěřitelně mrštný Loan Bach. Ti tři se náhodou zmocní tajného deníku kapitána jedné zvláštní říční lodi. Spolu s malou Justýnkou a jejím bratrem Kajetánem se vydají po stopě podivných a ne zrovna etických objevů jistého šíleného vědce, který ve svém obřím supermarketu a podzemní fabrice pod Řípem vyrábí umělohmotné potraviny měnící konzumenty v otupělé stádo. Čeká je pátrání se spoustou překvapení, objev podivných stvoření, let rotundou, ale také souboje s trojkou drsných záškodníků a nakonec i střetnutí s tajemným Glutamanem.

Vtipnou, napínavou a neuvěřitelně čtivou knihu ilustroval Jindřich Janíček. Zajímavostí je, že každé čtyři strany kreseb jsou uvedeny úryvky z románu ve verneovském stylu.

                                                                                                      lednacci 3    lednacci 1 Kniha Safíroví ledňáčci a Glutaman je k dispozici zde.
Image
Vystudovala jsem francouzštinu a češtinu na brněnské univerzitě. Jsem nenapravitelná optimistka, která díky dcerám věří v jednorožce, dobré lidi a šťastné konce. Ráda píšu a čtu a nepřestávám žasnout nad krásou našeho jazyka.

Štítky