Knižní tipy

Muzeum v knize pro každého milovníka unikátních publikací

Muzeum v knize pro každého milovníka unikátních publikací
Jestliže máte rádi exklusivní knihy, které obsahují něco navíc, určitě by vám neměl uniknout pojem Muzeum v knize. Jedná se většinou o historické, ale někdy i jinak zaměřené publikace, po jejichž koupi se vám dostanou do rukou i dokumenty výborně vystihující danou dobu či téma.
Zpravidla jsou výborně graficky zpracované a už na první pohled je vidět jejich výjimečnost. Obsahují velké množství fotografií, a především několik desítek faksimilí dobových dokumentů, bankovek či jiných předmětů a tiskovin. Jedním z hlavních protagonistů Muzea v knize je historik František Emmert, kterému už vyšlo několik takto vytvořených publikací. Začal tématem Holocaustu a pokračoval přes Čechy a Slováky v Druhé světové válce, Rok 1968 v Československu, Atentát na Heydricha, Osudové osmičky, 1918: Vznik ČSR, Sametovou revoluci, Zahraniční odboj až po Václava Havla. Vedle tohoto tvůrce můžete v rámci podobných publikací sehnat i muzea o Járovi Cimrmanovi, numismatice nebo hudebnících Karlu Gottovi, Elvisovi Presley či Led Zeppelin. Nechybí ovšem ani jeden z našich nejvýznamnějších panovníků Karel IV. či malíř Rembrandt. Jak sami vidíte, tzv. Muzeí v knize už vyšlo poměrně dost, a tak zbývá jen zmínit jejich cenu. Vzhledem k exkluzivnosti jednotlivých výtisků není většinou úplně malá. I když Atentát na Heydricha stojí u nás jen něco málo přes tři stovky, u dalších representantů této řady se již cena přehoupla i přes tisíc korun. Mluvím zde například o Numismatice (1141 Kč) nebo Karlovi IV. (1145 Kč).

        

A to jsem ještě nezmínil zástupce vydavatelství Extra Publishing, které můžete znát i díky jejich časopisům 100+1 a mnoha dalším. Jejich knihu První republika 1918–1938 koupíte za více než třináct stovek a Protektorát 1939 – 1945 dokonce za 1450 Kč. Jejich výhodou jsou ovšem i zvuková cd s dobovými nahrávkami.

       

Jak sami vidíte, sbírat Muzeum v knize není zrovna levný koníček. I přesto si tyto unikátnosti získaly za několik let celou řadu fanoušků a zdobí nejednu knihovnu. Některé z nich už dokonce nemůžete sehnat v běžných prodejích, a musíte se tedy poohlédnout v antikvariátech.

Štítky