Knižní novinky

Muž, který hledal svůj stín

Muž, který hledal svůj stín
Severského autora Stiega Larssona, který se proslavil zejména díky své knižní trilogii Milénium, si zamilovali čtenáři po celém světě. Bohužel nás v roce 2004 navždy opustil, a nemohl tak pokračovat ve svém díle. Čtenáři ovšem volali po pokračování, a tak se toho ujal další skvělý spisovatel – David Lagercrantz. Napsal (prozatím) dvě pokračování slavné trilogie ( Dívka v pavoučí síti, Muž, který hledal svůj stín) I když se David snaží, slavného Stiega zřejmě nikdy nepředčí. Ale popravdě, buďme rádi, že jsme se pokračování vůbec dočkali!
Příběh začíná tam, kde předchozí skončil. Pokud jste tedy předchozí díl s názvem Dívka v pavoučí síti, nečetli, rozhodně do tohoto nejděte. Přijdete o moment překvapení a navíc budete značně ochuzeni o předchozí děj a zápletku. Naše hlavní hrdinka Lisbeth Salanderová si odpykává trest v ženské věznici a ze všech svých sil se snaží vyhnout se jakýmkoli konfliktům. Jenže k těm, dříve nebo později, stejně dojde. Dokonce se dostane do křížku s tzv. „vůdkyní věznice“ Benitou. Opět se snaží navázat kontakt se svým známým Mikalem Blomkvistem, aby jí pomohl najít skutečnosti, které by jí poodhalily, co se ve skutečnosti dělo v době jejího dětství. Stíny jí neustále pronásledují. Dokáže Lisbeth s pomocí Mikaela odhalit pravdu? A dokáže se ubránit Benitě a jejímu gangu? Tentokrát to nebude mít jednoduché… „Pátky patřily Lisbeth. Každý pátek odpoledne jezdíval Mikael Blomkvist navštívit Lisbeth Salanderovou do vězení. Těšil se na ni, hlavně ted, když se nakonec smířil se situací a přestal zuřit. Ale trvalo mu to." str. 41 Opět úžasná kniha, zajímavá zápletka a rozuzlení. Doufám, že se v brzké době dočkáme pokračování. Sice pan autor podle mého mínění nedosahuje kvalit pana Larssona, ale slibně mu šlape na paty. Je pravdou, že v některých jménech jsem se občas ztrácela, některé pasáže mi přišly zdlouhavé a moc natažené, ale jinak se mi kniha četla moc dobře. Děj se nám střídá. Máme tu skoky z minulosti do přítomnosti, ale na to si zvyknete. Musíte na ní mít nejen čas, ale především náladu. Já jí četla po kouskách, střídala jsem to s oddechovějšími kousky, protože je to trošku náročnější na přemýšlení. Fanouškům tohoto žánru, autora i postav vřele doporučuji a těším se, až se opět shledám s Lisbeth i Mikaelem v novém filmovém nebo knižním zpracování.
Image
Milovnice deštivých dnů, knih, ovocného čaje a horké čokolády. Řídím se citátem: "Svět je nádherná kniha, ale nemá cenu pro toho, kdo v ní neumí číst."

Štítky