Knižní novinky

Michal Viewegh oslavil 60. narozeniny

Michal Viewegh oslavil 60. narozeniny
Michal Viewegh v letošním roce oslavil své 60. narozeniny a u té příležitosti si nadělil jako dárek svůj vlastní životopis s názvem Děravé paměti aneb Šede

Tento veleúspěšný spisovatel se narodil 31. března 1962 v Praze. Maminka právnička, tatínek inženýr a později i starosta města Sázava. Již od začátku svého studia publikoval povídky v Mladé frontě. Po studiu učil na základní škole, pracoval v nakladatelství Český spisovatel a poté se sám stal uznávaným autorem.

Jeho prvotinou se stávají Názory na vraždu vycházející v roce 1990. Poměrně krátká novela o délce 131 stran se odehrává během dvou dnů v jednom českém maloměstě. Dochází v ní k vraždě učitelky, a tímto spisovatelským činem zřejmě i definitivně pohřbívá kariéru v učitelském oboru.

Hned jednou z dalších knih se stávají proslulá Báječná léta pod psa, kterými se dostává do širšího povědomí čtenářů. Nakonec se jí prodá více než 100 000 a patří mezi jeho nejoblíbenější tituly. Pět let po vydání se navíc dočká i zfilmování tohoto příběhu s Ondřejem Vetchým a Libuší Šafránkovou v hlavních rolích.

Po roce 1993 obdrží prestižní ocenění Jiřího Ortena a jeho zářná spisovatelská kariéra je na vzestupu. Následuje mnoho dalších příjemných titulů jako je Výchova dívek v Čechách (1994), Účastníci zájezdu (1996), Román pro ženy (2001), Vybíjená (2004), Lekce tvůrčího psaní (2005), Biomanželka (2010), Mafie v Praze (2011) a řada jiných. Vychází mu rovněž několik deníkových knih. Jmenujme alespoň Báječný rok (deník 2005) a Zrušený rok – Deník 2020.

Až nezvykle hodně jeho titulů se dočká i zfilmování. Scenáristé a režiséři prostě poznají dobrý příběh. Stávají se z nich rovněž populární snímky, které pro spisovatele přinášejí další vlny nových fanoušků.

Rozhodně se ovšem nedá říct, že by si žil zcela bezproblémový a na 100 procent šťastný život. I jeho doběhnou nepříjemné záležitosti. Dne 10. prosince 2012 mu praskla Aorta, ležel v IKEMU a jeho život byl takřka na vlásku. Až 90 % lidí s prasklou aortou nepřežije. V tu chvíli ukázal tento muž silnou vůli a někdo zařídil, že nám ještě řadu dalších let může dělat radosti pomocí svých příběhů. Byl rovněž dvakrát ženatý, ale obě manželství, z nichž vzešly dcery Michaela, Sára a Barbora, skončila rozvodem. Většinu života žije v již zmiňované Sázavě.

Na svém kontě má již téměř 50 knih. Dohromady se jich prodalo více než milion výtisků, což je na současné poměry opravdu neskutečné číslo. Díky tomu se stává nejprodávanějším autorem.

Jeho zatím posledním titulem je jsou již zmíněné Děravé paměti. Popisuje v nich svůj bohatý život, ovšem tak nějak po svém. Už navždy tento pán zůstane zapsán v dějinách české literatury. Nemusíte ho mít rádi, ale jeho prokazatelné úspěchy mu prostě nelze odepřít. Přejeme tedy i my všechno nejlepší a budeme se těšit na mnoho dalších pozoruhodných příběhů.