Knižní tipy

Malý urbanista

Malý urbanista
Kniha Město pro každého s podtitulem Manuál urbanisty začátečníka, kterou napsal děkan Fakulty umění a architektury Technické univerzity Liberec Osamu Okamura a výtvarně zpracovali David Böhm a Jiří Franta, zvítězila v Bologni v kategorii v kategorii New Horizons 2021.
Veletrh dětské knihy v Bologni, v originále La fiera del libro per ragazzi, je přední odborný veletrh dětských knih na světě. Je to také událost, na které se uděluje Ocenění Bologna Ragazzi celkem ve čtyřech kategoriích: beletrie, literatura faktu, New Horizons (pro nezápadní svět) a Opera Prima (pro první díla). Bologna Ragazzi Award oceňuje ilustrované dětské knihy z celého světa už od roku 1966. Město pro každého zvítězilo v kategorii New Horizons, ve které porota oceňuje inovativní přístupy.

„Tato úžasná kniha užívá lesklého formátu časopisu na jedno použití a křiklavých barevných fotografií originálních modelů k vyjádření vzrušující dynamiky městského designu. Tvůrci vyrobili obří maketu papírového města a sepsali naléhavý a poučný text o problémech městského navrhování a otázce spravedlnosti ve městě. Čtenáři se tak dostávají do kritické role, kdy se na stránky dívají jako architekti, kteří rozhodují nad modelem města, k jehož přehodnocení byli vyzváni,“ píše se v posudku poroty. „Bologna Ragazzi Award má dlouhou tradici a je oceněním za celý světový knižní trh. Její udělení proto dává knize velký kredit a jistě pomůže tomu, že kniha bude nyní vycházet i v překladech v jiných zemích,“ říká Joachim Dvořák, majitel nakladatelství Labyrint.

Image
Vystudovala jsem francouzštinu a češtinu na brněnské univerzitě. Jsem nenapravitelná optimistka, která díky dcerám věří v jednorožce, dobré lidi a šťastné konce. Ráda píšu a čtu a nepřestávám žasnout nad krásou našeho jazyka.

Štítky