Knižní recenze

Lilie pro nevěstu

Lilie pro nevěstu
Vůně, která provází vzpomínkami. Vůně, které vám ušije přímo na míru. Vůně, které otevírají staré vzpomínky a málem zapomenutý příběh.
V Kolíně nad Rýnem si otevírá mladá žena Liv svůj vysněný krámek s parfémy. Zároveň vyučuje, jak takový parfém na míru přímo namíchat. Má vybraný čich a smysl pro ty správné ingredience. Své nové podnikání se snaží skloubit s péčí o syna a náhodně potkává i mladého muže, který ji přitahuje svým optimismem a trochu tajemnou neuchopitelností. Když ji na chodníku osloví stará žena jiným jménem, nepřikládá tomu příliš význam. Až později začne chápat, že její rodina má svá tajemství. V druhé časové linii této knihy se seznamujeme s chudou dívkou Nellie, bláznivě zamilovanou do pastora a pracující v krámku s vůněmi. Píšou se první válečná léta a její země se začíná potýkat se zlovůlí rychle nastupujícího nacismu. Její bratr se zapojuje do odboje, její město čelí náletům a Nellin svět je protkán zakázanou láskou.

Oba příběhy se protnou v současnosti, obě ženy spojuje tajemství a vůně a starý příběh touží být vypravován a rozluštěn. Když jsem četla od autorky knihu Růže a čokoláda, příběh mi doslova protékal mezi prsty, byl neuvěřitelně chytlavý, milý a hodně čtivý. U knihy Lilie pro nevěstu mi nějakou dobu trvalo, než jsem se začetla, ale nakonec se mi to čekání vyplatilo. Obě hrdinky románu jsou ženy, kterými jsem vždy chtěla být. Nezdolné, sebevědomé, zdá se, že je nic nezlomí a hrdě kráčejí kupředu. Obě bojují se svými potížemi s láskou, jedna trpí pod vlivem přísně zapovězeného vztahu a druhá příliš mužům nedůvěřuje. Společenský román Lilie pro nevěstu je nejspíš stokrát vypravovaný příběh, přesto je opět krásným čtením o síle, lásce a tajemství, kterých je v mnoha rodinách spousta. Stokrát stejný příběh, přesto opět trochu jiný, lákající přičichnout si k oblíbenému flakonu oblíbené vůně.
Image
Milovnice knih, léta, slunce a hlavně řeckého moře. Jsem hrdou maminkou dvou báječných dcer a velmi pyšná babička mého vnoučka.

Štítky