Knižní novinky

Leporela s okénky

Leporela s okénky
Víte co pořídit svým dětem od jednoho roku? No přece leporela! Ale ne ledajaká obyčejná, ale ta s okénky, kde najdou spoust další skryté zábavy a informac&

Že má nakladatelství těchto leporel nepřeberné množství knih pro děti od narození, to už dávno víme, zmiňovala jsem je tu mnohokrát a jsou v tomhle na trhu opravdu jedničkou. Dokonce bych řekla, že jsou mezi maminkami stále více oblíbené, zvlášť jejich edice MiniPEDIE. A že je z čeho vybírat, protože druhů je opravdu hodně. Nedávno vyšlo v tomto skvělém nakladatelství také něco nového. Jsou to okénková leporela s tématy MěstoFarma, Moře a V divočině.

Než se mi knihy Město a Farma dostaly do rukou, říkala jsem si: „No jo, prostě další leporela. Nás už přeci nic nerozhází, vždyť jich máme mraky a denně prohlížíme několik.“ Ale opak byl pravdou! Tyhle knížky opravdu žijí, jako by se člověk ocitl v již zmiňovaném městě. Na jedné stránce je tolik života, hemží se to postavami, zvířátky, květinami, budovami a prostě vším, na co si jen vzpomenete. A když otevřete okénka, která se na každé straně nacházejí, podíváte se třeba dovnitř altánku, kde hraje kapela, nebo do stodoly, kde krmí farmář ovečky a kde se líhnou z vajíček kuřátka nebo se podíváte na rybičky v obřím akváriu. Když přijde do města noc, tak vaše batole pozná, jak to na ulici vypadá, a okénko nám dá nahlédnout do domečku, kde žije paní s kočkou, pejskem a poznáme celé vybavení v bytě.

Naši Ellí (17 měsíců) tyhle knihy opravdu moc baví a není dne, kdy by si je nevytáhla ze svojí poličky s knihami, že je chce otvírat a prohlížet – i několikrát denně – a stále objevuje nové a nové postavy, které dříve přehlídla. Je tam toho opravdu tolik k vidění, až oči přecházejí.

A proč leporela do knihovničky pořídit?

  • poskytují první čtenářské zkušenosti
  • rozvíjejí slovní zásobu
  • podporují fantazii a představivost
  • napomáhají dětem se rozmluvit
  • rozvíjejí motorické dovednosti
  • procvičují paměť a postřeh

Ráda bych zmínila, že tato leporela nejsou vhodná jen pro děti okolo jednoho roku, protože se v nich děti například dozví, kolika let se dožívají morčata, humři, různé druhy ryb, ale také co jsou pyramidy, zajímavosti o dinosaurech a spoustu dalšího. Takže si myslím, že by mohla kniha být klidně až do cca pěti let. U nás se určitě bude prohlížet ještě velmi dlouho, protože zaujala na první pohled, a i když knihy máme doma už asi měsíc, stále Ellí moc baví. Rozhodně si tato leporela nenechte ujít. Jsou prostě dokonalá a hlavně úplně jiná, než třeba výše zmiňované MiniPedie.

Image
Blogerka, milovnice knih, cestování, léta, sluníčka, seriálů, focení, dobrého čaje a skvělého jídla. Můj nejoblíbenější citát je od Karla Čapka, který jsem si trošku poupravila podle svého: „ Nejkrásnější věci na světě nejsou věci, ale okamžiky – kromě knih samozřejmě.“ ☺