Knižní tipy

Knižíšek pro naše nejmenší

Knižíšek pro naše nejmenší
Co darovat našim dětičkám, ať už těm nejmenším, nebo školou povinným? To je jednoduché, nádherné knihy! A protože jich je nepřeberné množství, pak začneme klasikou, která by neměla chybět v žádné knihovničce. Co je podle nás klasika? No přece knihy, kterými se baví děti i dospělí napříč generacemi. Pohádky, které vyprávěly už naše babičky a jsou a budou stále in. Jedná se především o české pohádky z per autorů našich luhů a hájů. Tak se pojďme podívat na ty nejznámější.
Začněme nejdříve našimi nejmenšími a tipy pro děti školkou povinné. Kdo by neznal Dášeňku, čili život štěněte? Klasická pohádka od Karla Čapka vznikla už před více než sedmdesáti lety a je stále aktuální. Honzíkovu cestu od Bohumila Říhy nemusím myslím představovat. Ale co vím bezpečně, určitě by tato kniha neměla chybět v žádné knihovničce. Pro dětičky, které ještě neumí číst, tu máme také Vánoční kolekci pohádek, v níž je uloženo 7 CD plných vyprávění, které vaši nejmenší mohou poslouchat pořád dokola. Vedle méně známých pohádek jsou tu například také O Jeníčkovi a Mařence, O vlku a kůzlátkách, O pejskovi a kočičce, Kráska a Netvor a spousty dalších krásných příběhů.  

         

Jako malá jsem milovala Z deníku kocoura Modroočka, stále jsem si kreslila obrázky z této nádherné knihy. Další mojí nejoblíbenější knihou byly Děti z Bullerbynu. Sice není česká, ale Astrid Lindgrenová je zcela určitě jméno, které je známé po celém světě. Hltala jsem tyhle příběhy nezbedných dětí na švédském venkově a báječně se u knihy bavila. Další příběh, dnes už vlastně fenomén této známé autorky, je zfilmovaná Pipi dlouhá punčocha. Tuhle bláznivou holčičku jsem milovala a bavila se v jejím světě fantazie a svérázného humoru.

        

Další dávnou klasikou jsou zajisté Broučci od Jana Karafiáta, s původními ilustracemi Jiřího Trnky, které prvně vyšly už v roce 1941. Páni, tenhle skvost si vaše dětičky zamilují! Kdo by neznal Budulínka? Tuhle klasickou pohádku v novém kabátku děti prostě musí znát. Kniha je vhodná také na první čtení. Další klasickou sbírkou pohádek je Devatero pohádek od bratrů Čapkových.

        

A co jsem ještě jako malá milovala? No přeci Čtyřlístek! Musela jsem mít každý díl tohoto legendárního komiksu a tatínek mi ho každý týden kupoval. Nyní vyšly některé díly spojené v knihy a vaše děti si je můžou vychutnat najednou. Zlaté příběhy Čtyřlístku z roku 1992 – 1993 anebo Hvězdné příběhy Čtyřlístku. Další známou klasikou je pohádka Já Baryk. Dobrodružství tohoto nezbedného pejska od Františka Nepila jsem zbožňovala.

    

Kdo by neznal Karla Jaromíra Erbena a jeho známé pohádky Zlatovláska, Otesánek, Hrnečku vař a spousty dalších? Na jeho pohádkách jsem vyrostla a tuto sbírku České pohádky K. J. Erbena jsem měla moc ráda. Další sbírkou pohádek a veršů, kterou obsahovala moje knihovnička, byl velmi známý Špalíček veršů a pohádek od Františka Hrubína a Jiřího Trnky. Obsahuje nejen pohádky, ale také říkadla, básničky, hádanky a nádherné ilustrace.

       

Božena Němcová. Další pojem naší literatury. Pohádky Boženy Němcové obsahují spousty příběhů této české spisovatelky, například Princezna se zlatou hvězdou na čele, Neohrožený Mikeš a spousty dalších. Objevila jsem novou sbírku pohádek, v níž je od každého autora něco. Jmenuje se Zlatá kniha českých pohádek a najdete v ní třeba vyprávění O hloupém Honzovi, O chytré horákyni, Čert a Káča a mnoho dalších klasických českých pohádek.

    

Jako další tu mám pro vás něco pro trošku starší děti. Co třeba Rychlé šípy? Komiksové dobrodružství kamarádů od Jaroslava Foglara, které zasáhlo nejen kluky, napříč generacemi. Další díl z mnoha je například Rychlé šípy ve Stínadlech. Následujícím světoznámým autorem knih pro mládež je Jules Verne. Autor dobrodružných příběhů, z nichž mnoho bylo zfilmovaných. A Robinson Crusoe je opět světoznámý dobrodružný příběh, pro malé i velké, který byl nejednou zfilmovaný.

         

Neználek na Měsíci je další dětskou klasikou, kterou bych asi zařadila do sci-fi žánru pro děti. Tuhle růžovou bibličku jsem si ve své knihovničce už kdysi velmi oblíbila. O Neználkovi vyšlo mnoho jiných příběhů. Například Neználek ve Slunečním městě. Kdo by neznal Roalda Dahla? A pokud ne podle jména, určitě znáte jeho pohádky: Karlík a továrna na čokoládu, Obr Dobr, Matylda a spousty dalších. Dahla prostě miluje celá země a jeho knihy můžete koupit samostatně nebo nyní ve výhodném boxu Roald Dahl a jeho kouzelný svět, který obsahuje komplet všechny pohádky z pera tohoto vynikajícího světoznámého autora. Malý princ je další nadčasovou klasikou, kterou snad ani nemusím představovat.

     

Pro starší tu máme také Staré řecké báje a pověsti. Jednotlivé příběhy pojednávají o řeckých bozích, hrdinech, mytických postavách a nestvůrách.

Další tipy od zahraničních autorů jsou na klasické pohádky, které známe nejen z televize, ale už dávno nás bavily, když jsme byli malí. Například série knih Minipohádky, v níž vyšly pohádky jako třeba Šípková Růženka, Petr Pan, Malá mořská víla, Locika, Kniha džunglí či Kocour v botách.

      

A jako poslední tu mám tipy na dvě krásné sbírky, které jsem objevila minulý rok. Disney - Vánoční sbírka pohádek je krásná, veliká, tlustá kniha s nádhernými ilustracemi a obsahuje vánoční příběhy s postavičkami ze známých pohádek. A druhá je Disney - Postýlková sbírka pohádek, která obsahuje klasické příběhy se lvíčkem Simbou, Burákem a Bleskem a spousty dalších postaviček od Walta Disneye.

       

Já doufám, že jste si vybrali. Nabídka knih je opravdu obrovská a jedna kniha je krásnější než druhá. Krásný advent, přátelé!        
Image
Blogerka, milovnice knih, cestování, léta, sluníčka, seriálů, focení, dobrého čaje a skvělého jídla. Můj nejoblíbenější citát je od Karla Čapka, který jsem si trošku poupravila podle svého: „ Nejkrásnější věci na světě nejsou věci, ale okamžiky – kromě knih samozřejmě.“ ☺

Štítky