Knižní tipy

Knihy pro muže aneb co si čtou chlapáci

Knihy pro muže aneb co si čtou chlapáci
Tentokrát pro vás máme tipy na četbu pro pánské pohlaví. Všechny zmiňované knihy samozřejmě mohou číst i ženy, ale přesto je s klidem doporučíme především všem chlapákům.
A čím začít jiným než sportem. Fotbal nebo hokej u nás hraje odmala téměř každý kluk, než si většina z nich najde jiné zájmy. Někteří u něj přesto zůstanou, a dokonce se díky sportu proslaví. A právě o nich jsou následující dvě knihy. Hrdinové 2 popisují největší příběhy českého hokeje. A to od jeho počátků v našich krajinách až po současnost. V nádherné publikaci najdete opravdu velké množství textu, ale i ilustrací. Některé části jsou znázorněny komiksovou formou a díky tomu se budou lépe číst i mladším čtenářům. Zapomenuto samozřejmě nebylo ani na Nagano v devadesátém osmém roce, ale vrátíte se i do doby, kdy se u nás hrál hokej jen s tenisákem.

Ale přesuňme se nyní k trochu jiným žánrům. Vraždy a násilí v knihách přitahují čtenáře asi svým šokujícím obsahem, přestože v reálném světě se jim samozřejmě většina z nás vyhýbá. V knize Jak se žije za zdmi Valdic si můžete přečíst o jednom z našich nejznámějších vězení a vyslechnout autentické zpovědi vrahů a násilníků, kteří si zde odpykávají své tresty. O jejich převýchově povyprávějí i zaměstnanci a díky tomu se vám dostane celkového pohledu na vězeňství v České republice. Na závěr přidal svůj příspěvek i nejznámější zdejší vězeň Jiří Kajínek, který už je momentálně na svobodě.

Od faktů se přesuneme k fikci, ale u vraždění zůstaneme. Robert Bryndza patří mezi českými čtenáři mezi nejoblíbenější autory thrillerů. Důvodem není jen jeho spisovatelský um, ale i stálý pobyt u našich sousedů na Slovensku. V jeho nejnovějším příběhu Kanibal z Nine Elms můžete sledovat brutálního vraha, a dokonce ne jednoho. Některé popisy jsou opravdu neuvěřitelně reálné, proto doporučujeme jen silným povahám.

Nyní se posuneme ještě více ke strašidelným vlnám. Opomenout nesmíme ani mistra hororu Stephena Kinga. Tomu u jeho českého vydavatele Beta Dobrovský vycházejí v současné době především reedice, ale některé z nich jsou přesto exkluzivní. Dočkali jsme se totiž řady nových vydání románů, které se velice špatně shánějí. Jsou to například knihy Strážci zákona, Beznaděj nebo Srovnáno se zemí. Samozřejmě, že první vydání je pro sběratele tvorby tohoto autora daleko významnější, ale jejich majitelé si je často cení až na nesmyslné ceny přesahující tisíc korun. Proto tleskáme Beta Dobrovský, že dávají možnost i průměrným čtenářům, který za ně nechtějí utratit tolik peněz.

             

A jestliže toužíte po méně komerčním autorovi, mrkněte se na Carltona Mellicka III. Ten ve svém díle Strašidelná vagína zvrácený bizzar román, který vás možná šokuje, možná znechutí, ale určitě pobaví. Její hlavní hrdina Steve miluje svou přítelkyni Stacy, ale z jejích intimních partií se linou kvílivé zvuky. A když se z nich jednoho dne vysouká kostlivec, tak je vymalováno. No není to roztomilé?

A na závěr tu ještě máme jednu fantasy sérii, které nedávno vyšel druhý díl. Vikingové si získali velkou popularitu zejména díky stejnojmennému seriálu a díky tomu se momentálně objevuje více knih na toto téma. Patří mezi ně i romány Lasseho Holma Vikingové s podtituly Pomsta synů a Nájezdy synů. Těšit se v nich samozřejmě můžete na drsné chlápky, parádní lodě, a především pořádné řežby.

Doufám, že jsem uspokojil všechny muže, kteří touží věnovat nějaký čas četbě knih. A třeba jsem se trefil do vkusu i některým ženám. Knihy tu jsou prostě pro všechny a je jedno, co čtete. Každý si najde své a může se přenést do vysněných světů i minulých časů.

Štítky