Knižní tipy

Klasika nemusí být nuda!

Klasika nemusí být nuda!
Když se řekne literární klasika, znamená to pro mnohé pěkná nuda. To ovšem vždycky neplatí! Dva světoznámé autory představují nejmenším čtenářům překrásné barevné knížky s vtipnými, hravými obrázky a rýmy. A pozor: Ezop – O zvířátkách a Rudyard Kipling – O zvířátkách získaly v minulém roce Zlatou stuhu za nejlepší překlad!
 

Každoročně u nás vyjde tolik knížek, že je těžké se v produkci zorientovat. Pokud zaručeně nechcete sáhnout vedle, můžete se řídit doporučením kvality odborníků, kteří zasedají v porotách prestižních literárních soutěží a vybírají nejlepší z nejlepších. Takovou soutěží je mimo jiné Zlatá stuha, jediná výroční cena zaměřená výhradně na dětskou literaturu.

V minulém roce ji obdržely právě zmíněné knížky, které představují nesmrtelná díla světové literatury úplně novým, neotřelým způsobem. Elli Woolardová, autorka originálních obrázkových knih a básniček pro děti, je pojala po svém a současným malým čtenářům je představila jednoduše a s humorem. A v českém překladu se rozhodně nic neztratilo! Robin Král, sám básník a textař, se s ním popasoval mistrovsky. Radost a vtip knihám vdechla také talentovaná ilustrátorka Marta Altésová. Pojďme si díla představit.

Ezopovy bajky, tedy vyprávění o zvířatech, která jednají jako lidé, jsou jedněmi z nejstarších poučných příběhů vůbec. Traduje se, že Ezop byl otrokem ve starověkém Řecku a díky svému skvělému vypravěčskému umění získal svobodu. Nikdo neví, zda byl skutečnou postavou, nebo jde jen o pseudonym jiného spisovatele či skupiny spisovatelů, kteří bajky zaznamenali. Každopádně dnes, stejně jako před mnoha a mnoha lety, přinášejí radost, ale také důležité morální poselství malým i velkým čtenářům.

Humorné povídky o zvířátkách z pera Rudyarda Kiplinga rovněž baví široké čtenářské publikum už celé generace. Spisovatel je původně vyprávěl své dceři každý den před usnutím. Dozvíte se v nich, jak různá zvířátka získala své typické rysy. Třeba jak velbloud přišel k hrbu, proč má nosorožec tak vrásčitou kůži nebo proč mají sloni dlouhý chobot. A stejně jako z bajek plyne i z těchhle příběhů vždy nějaké poučení.

Ačkoli jsou Ezopovy bajky i povídky Rudyarda Kiplinga zajisté k dostání ve spoustě různých vydání, tato verze, šitá přesně na míru dnešním dětem, určitě zaujme a potěší i leckterého dospěláka. K půvabným veršovaným příběhům a veselým obrázkům se budete společně s dětmi bezpochyby rádi vracet! Ideální způsob, jak dětem nenásilně zprostředkovat klasiku…

Image
Vystudovala jsem francouzštinu a češtinu na brněnské univerzitě. Jsem nenapravitelná optimistka, která díky dcerám věří v jednorožce, dobré lidi a šťastné konce. Ráda píšu a čtu a nepřestávám žasnout nad krásou našeho jazyka.

Štítky

Novinky, které netrpělivě vyhlížíme

Více knih

Chcete být součastí naší redakce?

Kontaktujte nás: blog@dobre-knihy.cz